Jesień
Rozgrzewające pomysły na najchłodniejsze dni w roku.
-
Rozgrzewające zupy na zimę. Inspiracje i porady
Czas na zimowe menu! W tym okresie goście szukają rozgrzewających i sycących potraw, które poprawią nastrój w coraz krótsze i ciemniejsze dni. Podstawą do ich stworzenia jest bulion. Dzięki akademii UFS, w krótkich i profesjonalnych kursach online, dowiesz się jak można go przygotować. Poniżej znajdziesz inspiracje na zupy, obok których nikt nie przejdzie obojętnie – zwłaszcza zimą.
-
Tradycyjne przystawki i sałatki na świąteczny catering
Twoi goście zdecydowanie preferują tradycyjną kuchnię polską, zwłaszcza w świątecznych zamówieniach? Poniżej znajdziesz inspiracje na przekąski, przystawki i sałatki, które możesz włączyć do swojej oferty.
-
Jesienne zupy, które pokochają Twoi goście
Żegnamy chłodniki! Nadchodzi czas zup, które rozgrzeją naszych gości w jesienne i zimowe dni. Jakie warto włączyć do swojego menu? Oto inspiracje dla szefów kuchni specjalizujących się zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej oraz dla tych, którzy są otwarci na kuchnie świata.
-
Jesienne dania jednogarnkowe dla cateringów
Jesienne bufety i przyjęcia powinny pozostawić gości z poczuciem sytości i rozgrzania. Ten krótki przewodnik po prostych daniach dla cateringu na chłodne miesiące pomoże Ci wzbogacić swoje menu o nowe potrawy. Czytaj dalej!
-
Co musi się znaleźć w jesiennym menu?
Sezonowe zmiany w menu lub dodatek sezonowej karty to świetne posunięcie w restauracji. Dzięki niemu zaskoczysz gości nowymi potrawami, wykorzystasz aktualnie dostępne składniki oraz upewnisz się, że Twoja kuchnia nie korzysta z produktów, które są droższe i mniej smaczne niż w sezonie.
-
Przygotuj się do Nowego Roku. Pobierz infografikę!
Jak dobrze zacząć rok w gastronomii? Oto ścieżka, która poprowadzi Cię przez działania, które warto podjąć na początku roku, by zapewnić sobie udane 12 miesięcy. Pobierz infografikę!
-
9 wskazówek od Szefów kuchni dla Szefów kuchni, które pomogą przygotować idealne zimowe zupy i gulasze
Pogoda ma ogromny wpływ na nasz apetyt i smak. Kiedy robi się zimniej, zupy i gulasze znacznie częściej pojawiają się w naszym menu. Są pożywne i jednocześnie zapewniają Twoim gościom niepowtarzalny i pełen aromatów smak. Są również uwielbiane przez Szefów kuchni – pozwalają im bowiem zaoszczędzić czas dzięki niewielkiemu nakładowi pracy.
-
Menu zimowe - trendy i produkty sezonu
Tej zimy w kuchni będzie przede wszystkim zdrowo. Wybieramy produkty, które świetnie wpływają na nasz organizm, kładziemy nacisk na obfite śniadania i wydobywamy z warzyw to, co najlepsze, poddając je procesowi fermentacji.
-
Właściwa temperatura pieczenia mięsa
Perfekcyjnie przyrumienione z zewnątrz i delikatnie różowe w środku – choć pieczenie mięsa z pozoru wydaje się proste, w praktyce wymaga doskonałego wyczucia czasu. Duże kawałki wołowiny, cielęciny czy wieprzowiny najlepiej piec w piekarniku, ale w jakiej temperaturze, aby urzekały smakiem i rozpływały się w ustach? Oto kilka kulinarnych sztuczek pieczenia mięsa, dzięki którym będzie delikatne, kruche i niezwykle soczyste, a goście zachwyceni jego wyrafinowanym smakiem!
-
Przygotuj się do nowego roku
Po grudniowym okresie wzmożonej pracy nadchodzi styczeń – czas noworocznego planowania. Jakie zmiany planują szefowie kuchni? Co chcą osiągnąć i na jakie trendy odpowiedzieć?
-
Jak przyrządzić lekkie, wegetariańskie danie w restauracji?
Dania wegetariańskie powinny znajdować się w menu każdej restauracji. Dlaczego? Ponieważ sięgają po nie chętnie także osoby, które jedzą mięso.
-
Odkryj warzywa i owoce, które warto wybrać zimową porą
Pobierz naszą infografikę i zainspiruj się niezwykłymi połączeniami, które możesz wyczarować w swoje kuchni!
-
Przepisy na luty
W lutym serwujemy same oryginały! Wśród nich znalazły się rustykalne warzywa, pasta truflowa i sałatka podawana na gorąco… Zaskocz swoich gości unikalnymi smakami!
-
Pomysły na zimowe śniadania
Zarówno kantyny w biurowcach ośrodków biznesowych, jak i w zakładach produkcyjnych to miejsca, powinny odpowiadać na potrzeby konsumpcyjne pracowników. Codzienne menu nie musi być szablonowe i powtarzalne. Szefowie kuchni potrafią zaskoczyć adekwatnie do pory roku
-
Warzywa i owoce do mięs, czyli co wybrać zimową porą
Samo przygotowanie mięsa lub ryb nie wystarczy, aby stworzyć wyjątkowe, bogate w smaku i zdrowe potrawy. To, co uzupełni dania, to warzywa i owoce sezonowe, które zagwarantują pełnię smaku i różnorodność, wzbogacając potrawy o aspekt lokalny. Z owoców i warzyw zawsze warto korzystać w szczycie sezonu, sięgając po różne ich odmiany. Ważne bowiem, by dopasować ich smak do określonych gatunków mięsa lub ryb, aby móc podać gościom jak najsmaczniejsze dania.
-
Trend na styczeń: Lekkie dania
Postanowienia noworoczne nie bez przyczyny podejmujemy w styczniu. Po świątecznych daniach podawanych podczas spotkań rodzinnych, towarzyskich czy firmowych, nasze żołądki domagają się odpoczynku. Około 45% z nas wraz z początkiem nowego roku rozpoczyna dietę, by schudnąć i jeść zdrowiej. Jednak nie oznacza to, że nie możemy wówczas odpowiednio ugościć naszych klientów.
-
Kolacja walentynkowa czyli afrodyzjaki od A do Z
14 lutego to data, którą w kalendarzu oznacza się symbolem serca ze względu na celebrację międzynarodowego święta miłości, czyli Walentynek. Jak zatem zorganizować romantyczną kolację w restauracji tak, aby podkreślić ten wyjątkowy dzień i pobudzić zmysł smaku gości?
-
Trend na marzec: jedzenie na mieście
Po raz pierwszy, od wielu lat, jemy mniej na mieście, niż wcześniej. Trend jedzenia poza domem powoli spada, a dobre jedzenie nie jest już jedynym wyróżnikiem. Aby przyciągnąć gości, należy spełnić szereg ich potrzeb oraz zapewnić wyjątkowe doświadczenia.
-
Receptura miesiąca na listopad
W listopadzie chętnie wykorzystujemy nietuzinkowy smak grzybów. Aby dania były bardziej pożywne, dodaliśmy do nich sporą porcję warzyw.
-
Menu jesienne - trendy i produkty sezonu
Menu jesienne otwiera przed nami możliwość nadania wyjątkowego smaku poprzez kiszenie, fermentację, czy inne tradycyjne metody, do których warto sięgać szczególnie w tym okresie. Twoją kartę urozmaicić może także bogactwo jesiennych produktów, takich jak dynia, grzyby czy gęsina.
-
Receptura miesiąca na październik
Październik to miesiąc typowo jesienny, dlatego w proponowanych daniach postanowiliśmy wykorzystać składniki, które pozwolą na wykorzystanie jego wszelkich bogactw.
-
Rodzaje win i szczepy
Wino to nieodłączny element menu w restauracji. Goście piją je coraz chętniej – podczas firmowego spotkania, do rodzinnej kolacji czy tapasów, podczas wyjścia z przyjaciółmi. Co musisz wiedzieć o winie, aby dobrać odpowiednie do swojej karty?
-
Jak opisać wino?
Oto podstawowe pojęcia z zakresu opisywania smaku i aromatu win – są niezbędne, by umiejętnie opowiedzieć o swoich doświadczeniach smakowania wina.
-
Najlepsze dania z ryżem
Sprawdziliśmy najciekawsze dania z ryżem w kuchniach całego świata – i wybraliśmy dla Ciebie pięć najciekawszych. Czy znasz je wszystkie?
-
Jak gotować dania z ryżem?
Podpowiadamy, jak ugotować idealny ryż – miękki, sypki, nierozgotowany. Sprawdź kilka naszych ulubionych metod i wybierz swoją!
-
Gatunki ryżu
Choć ryż jest podstawą diety niemal co trzeciej osoby na świecie, wciąż walczy o swoje miejsce w restauracyjnych kartach. Warto przyjrzeć się dokładniej jego rodzajom i gatunkom, by zainspirować się jego różnorodnością.
-
Przyprawy na jesienne chłody
Jesienna aura za oknem restauracji nie nastraja dobrze naszych gości. Dlatego warto zaoferować dania i napoje, które rozgrzeją ich i dodadzą sił na zbliżające się chłody.
-
Marynowanie różnych rodzajów mięs
Kruchość, kolor, aromat i smak – to wszystko uzyskamy dzięki odpowiedniej marynacie. Jak ją dobrać do rodzaju mięsa?
-
Trend na wrzesień: Zapomniane warzywa
Kardy, salsefie czy patison – warzywa, które niegdyś znajdowały się w każdej książce kucharskiej, dzisiaj zostały zapomniane. Odważni szefowie kuchni coraz chętniej odświeżają pamięć o nich i serwują je gościom.
-
Trend na grudzień. Diety alternatywne
Zbliża się nowy rok. Wraz z nim nasi goście rozmyślają nad noworocznymi postanowieniami. Być może zdecydują się na rozpoczęcie jednej z nowoczesnych diet. Które z nich są teraz na topie – i jak się do tego przygotować?
-
Trend na listopad. Menu wigilijne, sylwestrowe i karnawałowe
Święta i panujący po nich karnawał zbliża się wielkim krokami. Sprawdzamy, jakie trendy panują na rynku gastronomicznym, tak, abyś mógł na nowo zachwycić swoich gości.
-
Jak gotować dania z ryżem? Kilka słów o gatunkach ryżu
Choć ryż jest podstawą diety niemal co trzeciej osoby na świecie, wciąż walczy o swoje miejsce w restauracyjnych kartach. Warto przyjrzeć się dokładniej jego rodzajom i gatunkom, by zainspirować się jego różnorodnością.
-
Trend na październik. Wino
Wino to nieodłączny element menu w restauracji. Goście piją je coraz chętniej – podczas firmowego spotkania, do rodzinnej kolacji czy tapasów, podczas wyjścia z przyjaciółmi. Co musisz wiedzieć o winie, aby dobrać odpowiednie do swojej karty?
-
Receptura miesiąca na wrzesień
Połączenie czarnej porzeczki, kiszonej kapusty oraz polędwicy z jelenia w jednym daniu? Tak, to możliwe. Zaskocz swoich gości prawdziwym sezonowym smakiem!
-
Zimowe desery – 10 inspiracji
Nic nie rozwesela w zimowe dni tak, jak pyszny deser. W tym okresie goście chętnie sięgają po rozgrzewające słodkości z czekoladą i karmelem, ale nie stronią też od egzotycznych owoców przypominających im lato. Oto przegląd najciekawszych deserów na zimę.
-
Jesienne potrawy kuchni polskiej
Jesień to jedna z najciekawszych kulinarnie pór roku. Z jednej strony to czas powrotu do dań znanych z dzieciństwa i do tradycyjnych technik, z drugiej to ostatni dzwonek na sezonowe warzywa i owoce, które wyzwalają kreatywność. Zobacz, jakie jesienne potrawy muszą znaleźć się w Twojej karcie.
-
Zupy i sałatki w jesiennym menu
Idealne zupy i sałatki na jesień powinny rozgrzewać i sycić oraz korzystać z bogactwa sezonowych warzyw, owoców i produktów. Zobacz, jak możesz urozmaicić swoje jesienne menu!
Polecane przepisy
Co otrzymujesz:
- Dostęp do treści premium
- Najświeższe trendy, inspiracje i porady kulinarne
- Darmowe, krótkie filmiki szkoleniowe bez reklam dla Szefów Kuchni