![Autor: Przemysław Kaczmarek](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Przemysław_Kaczmarek.jpg)
Słowniczek – jak opisać wino?
Aby opisać wino, konieczna jest znajomość podstawowych pojęć.
Ciało (struktura) – całość odczuć dostarczanych przez wino, zależna w dużej mierze od zawartości alkoholu i charakteru ekstraktu.
Ekstrakt – nielotne związki w winie, takie jak cukry, kwasy i taniny, które są nośnikiem smaku i aromatu.
Taniny – związek, który odpowiada za cierpki i gorzki posmak wina, niekiedy przyrównywany do rozgryzienia drewnianego patyczka od lodów.
Kwasowość – zawartość kwasów winowych, jabłkowych, cytrynowych i octowych w winie.
Finisz – wrażenie pozostawione po przełknięciu wina. Może być krótki (szybko znika), umiarkowany (utrzymuje się ok. 30 sekund na języku) i długi (ok. 45 sekund)
![](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/jak-opisac-wino/_jcr_content/parsys/content/textimage/image.img.png/1571319493733.png)