Jesienne menu lubi kipieć kuchnią polską. Doskonałą przystawką w tym czasie będzie tatar, placek ziemniaczany z wędzoną kwaśną śmietaną czy degustacyjna porcja pasztetu z dziczyzny z dodatkiem brandy. Polskie dania z jesiennego menu są sycące i rozgrzewające. Do takich potraw zaliczamy na przykład zupy, o których pisaliśmy już w artykule „Jesienne zupy, które pokochają Twoi goście”. Co natomiast warto podać na danie główne?
Jesienne potrawy sezonowe z drobiu: kaczka czy gęsina?
Miłośnicy polskiej kuchni nie wyobrażają sobie jesieni bez sezonowych dań z drobiu, zwłaszcza z kaczki i gęsi.
Kaczkę tradycyjnie piecze się w całości faszerowaną jabłkami i przyprawioną majerankiem. Często podaje się ją z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi, sosem pieczeniowym lub żurawiną i zasmażanymi burakami czy modrą kapustą.
Jeśli szukasz innowacyjnych rozwiązań, które nie zaprzeczają tradycji, a jedynie delikatnie ją modyfikują, przygotuj konfitowaną kaczkę z knedlami i sosem jabłkowym z przepisu naszych szefów kuchni. Konfitowanie zapewni mięsu soczystość, a ciemny sos z kawałkami jabłek będzie ciekawą wariacją na temat klasycznego owocowego nadzienia.
Gęś przygotowuje się podobnie jak kaczkę. Dużo częściej szefowie kuchni pozwalają sobie na przyprawienie jej wieloma ziołami i przyprawami, takimi jak czosnek, tymianek, kminek czy cynamon. Doskonale sprawdza się do niej również Delikat Przyprawa do drobiu Knorr, która łączy w sobie czosnek, majeranek, tymianek, czerwoną paprykę i inne zioła, tworząc harmonijną kompozycję.
Delikat Przyprawa do drobiu Knorr nie tylko nada gęsinie bogatego smaku, ale również pięknego złotego koloru. Dzięki drobnej strukturze nie musisz się martwić o przypalenie ani długie marynowanie.
Delikatem Przyprawą do drobiu Knorr można przyprawiać zarówno klasycznie pieczoną gęsinę, jak i jej nowoczesne interpretacje, na przykład konfitowaną gęś z rokitnikiem i czarnymi kurkami z naszego przepisu.
Jesienne dania mięsne
Jesienią rośnie apetyt na tłuste mięsa i konkretne smaki. To świetny czas na serwowanie gulaszu, strogonowa czy bogracza. Soczyste kawałki mięsa w aromatycznym sosie warto podać z tradycyjnie polskimi dodatkami: kaszą jęczmienną, pyzami, kopytkami lub kluskami śląskimi.
W tym czasie doskonale smakują też pieczenie. To danie wymaga uważności i dobrego przygotowania, inaczej mięso może okazać się twarde i suche. W jaki sposób postępować z pieczenią, by była miękka i soczysta?
- Nie pomijaj solanki. Kawałek mięsa powinien leżakować w niej około doby zanim rozpoczniesz pieczenie.
- Nakłuj mięso przed włożeniem do solanki. Mięso należy oczyścić z błon, a następnie nakłuć kilkukrotnie nożem lub szpikulcem.
- Mięso dokładnie osusz i natrzyj przyprawami. Aby nadać pieczeni złocisty kolor i zapewnić powtarzalność smaku, postaw na gotową mieszankę przypraw Delikat Przyprawę do mięs Knorr.
- Obsmaż na patelni przed pieczeniem. W ten sposób mięso zachowa soczystość.
Delikat Przyprawa do mięs Knorr to mieszanka soli z aromatycznymi przyprawami: papryką, czosnkiem, tymiankiem, majerankiem, rozmarynem i innymi. Optymalna grubość mielenia ogranicza ryzyko przypalenia ziół oraz niweluje potrzebę długiego marynowania mięsa. To niezbędnik w kuchni o uniwersalnym i szerokim zastosowaniu, zwłaszcza przy mało wykwalifikowanym personelu i brakach kadrowych.
Dania jesienne - z rybą czy wegetariańsko?
Dobrze jest zadbać o to, by w jesiennej karcie pojawiły się propozycje dla osób, które niechętnie jedzą mięso i preferują dania rybne, wegetariańskie lub w pełni roślinne.
Miłośnikom morskich przysmaków można zaproponować staropolską zupę rakową. Raki to zupełnie niesłusznie zapomniany składnik tradycyjnej kuchni polskiej. Aż do początków XX wieku serwowało się je w zupie lub duszone w winie czy podawane w galarecie. Jeśli chcesz wskrzesić dawne tradycje, przygotuj zupę z raków, która wymaga zaledwie kilku składników: raków, dobrego bulionu, śmietany, klarowanego masła i koperku.
Wielbicielom ryb do gustu może przypaść też sandacz po polsku. Delikatny filet obgotowuje się lub smaży w przyprawach, a następnie podaje skropiony cytryną oraz posypany koperkiem i posiekanymi jajkami na twardo. Świetny smak uzyskasz doprawiając sandacza Delikatem Przyprawą do ryb Knorr. To połączenie czosnku, imbiru, białego pieprzu, natki pietruszki, tymianku i innych ziół zostało stworzone z myślą o profesjonalnej gastronomii. Dzięki niemu uzyskasz doskonały smak wszystkich dań rybnych.
Jesień to również doskonały czas na rozwijanie swojej oferty dla wegetarian i osób, które preferują dania warzywne. Co w tym czasie smakuje najlepiej?
- Bigos z dodatkiem wędzonej śliwki
- Babka ziemniaczana ze skwarkami z tofu
- Placki z dyni z sosem kurkowym
- Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi
- Pieczeń z soczewicy z marchewką, orzechami i sosem pomidorowym