Menu na wigilię – tradycyjne czy nowoczesne?
Wigilia kojarzy nam się z domowymi wyrobami naszych mam i babć – barszczem z uszkami, smażonym karpiem, pierogami z kapustą i grzybami, makiełkami oraz kutią. Czy restauracyjni goście poszukują tych samych smaków? I tak, i nie. Z jednej strony warto zachować uroczysty charakter potraw oraz ich aromat, z drugiej można wprowadzić drobne innowacje, które urozmaicą dobrze znane menu.
Co możesz zachować z tradycyjnego menu wigilijnego?
- Składniki, np. ryby, kapustę, grzyby, mak
- Formę, np. pierogi, kutię, czystą zupę
- Podanie, np. na półmiskach, w bulionówkach
Zabawa z tradycją
Jak odświeżyć tradycyjne menu wigilijne, zachowując jego świąteczny charakter
Postaw na inną rybę niż tradycyjny karp!
Tłusty halibut, egzotyczny tuńczyk, lubiany łosoś – opcji jest wiele. Możesz podać je tak, jak przygotowuje się ryby na wigilijny stół, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabawić się formą. Z tuńczyka możesz wyczarować tatar, a nawet stworzyć „polskie sushi” z kaszą i tuńczykowym wnętrzem.
Jeśli Twoi goście są odważniejsi, możesz postawić na owoce morza zamiast ryb. Przyrządź je z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi lub z winem, dzięki czemu zyskają odświętny charakter.
Niektórzy uważają, że pierogi na wigilię muszą pojawić się w menu.
Ale czy koniecznie z kapustą i grzybami? Możesz zainspirować się regionalnymi smakami i stworzyć pierogi z kaszą gryczaną, ziemniakami i smażoną cebulą lub pastą z soczewicy.
Możesz też skorzystać z kuchni świata i tradycyjny smak polskich pierogów zamknąć w innej formie – np. dim sum z grzybami i marchwią lub ravioli z kiszoną kapustą i palonym masłem z szałwią.
Tradycyjny barszcz
Tradycyjny barszcz możesz urozmaicić dzięki przygotowaniu go na zakwasie z buraków lub podając z dodatkami – z wędzoną śliwką czy pieczoną fasolą z ziołami. Warto wtedy podać talerze wypełnione dodatkiem i zalać aromatycznym wywarem dopiero na stole gości.
Ale wigilijna zupa nie musi być z buraków. Możesz wykorzystać do niej pełną paletę grzybów, również tych azjatyckich – shiitake czy enoki – i stworzyć egzotyczną wersję polskiej grzybowej.
Kutia z kaszy jaglanej
Chcesz zaskoczyć swoich gości wigilijnym deserem, który nawiązuje do makowca lub kutii? Postaw na bezglutenową kutię z kaszy jaglanej lub wilgotne ciasto makowe z kremem cytrynowym.
Jeśli stawiasz na lżejszą kuchnię, możesz przygotować pudding chia z masą makową, makowe makaroniki przekładane kremem z kandyzowaną skórką pomarańczową lub wykwintny krem z makiem, mandarynkami i odrobiną brandy.
Menu sylwestrowe i karnawałowe, które zachwyca
Po rodzinnych świętach nadchodzi czas imprez i tańczenia oraz spotkań z przyjaciółmi – również przy wspólnym stole. Jak ułożyć menu, które zachęci do rozmów, spędzenia godzin na parkiecie i nie pozwoli być głodnym?
Pomysł nr 1. Fingerfood
Nie powinno nikogo dziwić, że fingerfood jest na ustach – i talerzach – wszystkich szefów kuchni obsługujących imprezy. Małe porcje „na raz”, do chwycenia w trakcie rozmów – to idealne rozwiązanie bufetowe na każdą imprezę.
Daj się ponieść kreatywności i stwórz coś niezwykłego. Jeśli szukasz eleganckich potraw, możesz przygotować krewetki na patyku z wędzoną papryką, koreczki caprese z mini-mozzarellą lub grzanki z dipem z karczochów. Natomiast jeśli tworzysz imprezę „na luzie”, zaoferuj gościom mini-porcje ulubionego fast foodu – np. burgerów, pizzy czy taco.
Pomysł nr 2. Lekkie na początek
Zapomnij o ciężkich potrawach. Podczas imprezy sylwestrowej czy karnawałowej goście wolą jeść lekko, aby zachować siły na tańce lub długie rozmowy ze znajomymi.
Dlatego postaw na białe mięso, lekkie sery oraz potrawy z warzyw i owoców. Przekąska ze świeżych warzyw i hummusu lub delikatne pulpety z kurczaka na patyczkach to świetne opcje. Możesz też zabawić się smakiem i podać koreczki z arbuza i sera brie lub gotowane jajka faszerowane guacamole.
Pomysł nr 3. Rozgrzewka w środku nocy
Na imprezach głód przychodzi dopiero po godzinach spędzonych na parkiecie. Żeby Twoim gościom nie zabrakło sił do dobrej zabawy, warto w nocy podać rozgrzewający posiłek. Tradycyjnie często jest to zupa gulaszowa – ale wszystko zależy od Twojej kreatywności.
O tych, co na diecie
Dobra zabawa i dobra kuchnia powinna być dostępna do wszystkich – także tych, którzy posiadają alergie pokarmowe lub świadomie wykluczają pewne składniki z diety. O kim warto pamiętać tworząc menu na wigilię lub imprezę
Warto poprosić gości przed przyjściem na imprezę o podanie swoich preferencji żywieniowych, gdyż nie każdy może być chętny na samodzielne zgłoszenie innego rodzaju diety niż tradycyjna. Dzięki temu będziemy przygotowani i nie zostaniemy nagle zaskoczeni koniecznością dostosowania potraw do osoby, która jest uczulona np. na skorupiaki czy sezam.