Menu sezonowe można tworzyć co kwartał lub częściej. Dzisiaj prezentujemy pomysły na klasyczną kartą jesienną i podpowiadamy, co może się w niej znaleźć.
Zupy na rozgrzewkę
Jesień to fantastyczny okres dla miłośników zup. W chłodnych miesiącach postaw na gęste od dodatków, pełne mięsnych smaków zupy, które rozgrzeją gości przed kolejnym daniem. Dodanie których zup warto rozważyć w swoim menu?
Żur
Gęsty, kwaskowaty i pełen wędzonego aromatu żurek to świetny wybór na tę porę roku. Jako alternatywę do tradycyjnego zakwasu możesz wykorzystać Żurek Knorr o zbalansowanej kwasowości i odpowiedniej konsystencji. Na jego bazie możesz przygotować np. Żurek z pulpecikami, grzanką z chleba żytniego, jajkiem sadzonym i szczypiorkiem.
Barszcz
Klasyczny, ciemnoczerwony barszcz pełen warzyw, białej fasoli oraz boczku to jedna z ulubionych jesiennych zup. Aby nabrał delikatności i wykwintności, warto dodać do niego jabłko.
Przepis na esencjonalny barszcz ukraiński o idealnie wyważonym smaku znajdziesz.
Krem z dyni
Warto wykorzystać sezonowość dyni i w okresie jesiennym dodać dania z jej wykorzystaniem do karty. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, możesz dodać do niej mleko kokosowe, olej z chili lub mieszankę przypraw curry, jak w przepisie na kremową zupę dyniową z brzoskwinią, z dodatkiem mleka kokosowego i curry.
Zupa gulaszowa
Zupa pełna mięsa! W sezonie jesiennym warto przygotować ją na dziczyźnie (np. na mieszance dzika, jelenia i sarny), podbić jej aromat czerwonym winem oraz przyprawami korzennymi lub wzbogacić grzybowym aromatem, jak w przepisie na gulasz z indyka z podgrzybkami i grillowaną papryką
Zupa grzybowa
Sezon na świeże leśne grzyby nie trwa długo. Warto w pełni skorzystać z aromatycznych kurek oraz borowików. Aby uzyskać pełnię i głębię grzybowego smaku, warto podkreślić go Zupą krem z borowików Knorr, która stanowi doskonałą bazę do dalszych eksperymentów. My stworzyliśmy z jej użyciem elegancki krem z białym winem podany z purée ziemniaczanym z dynią. Przepis znajdziesz tutaj.
Drób czy dziczyzna?
Jesień obfituje w mniej popularne rodzaje mięs. W tym okresie z łatwością możemy mieć dostęp do kaczek i gęsi, a także dziczyzny. Jak je przygotować i podać?
Zarówno kaczka, jak i gęś świetnie smakują dzięki konfitowaniu. Ta starofrancuska metoda gotowania mięsa w tłuszczu wydobywa z niego pełny aromat oraz nadaje mu delikatną, kruchą strukturę. Najlepiej wykorzystać do tego wytopiony smalec – gęsi lub kaczy. Temperatura tłuszczu nie powinna przekraczać 90 st. C, a czas jest zależny od wielkości konfitowanego kawałka. Najczęściej mięso jest gotowe do obsmażenia lub upieczenia po 2-4 godzinach.
Inną techniką, która świetnie pasuje do kaczki i gęsi, jest sous vide. Gotowanie w próżniowych warunkach pozwala na przygotowanie mięsa bez straty dla smaku. Po ugotowaniu kaczki lub gęsi należy wytopić tłuszcz ze skóry oraz przyrumienić ją, aby była chrupiąca. Sekrety techniki sous vide poznasz w przygotowanym przez szefów kuchni darmowym kursie Akademii UFS „Sous vide. Warto obejrzeć!
Jak przygotować dziczyznę? Idealnym daniem na jesień jest gulasz z dzika. Pokrojone kawałki należy najpierw zamarynować – na przykład z dodatkiem ginu i jałowca, następnie obsmażyć i dusić w sosie. Sos możemy przygotować na bulionie wołowym lub ciemnym piwie.
Innym składnikiem, który warto wykorzystać, jest comber z jelenia. Ta część półtuszy to jeden z najpyszniejszych kawałków: jest soczysta i pełna smaku. Możemy przygotować z niej grillowany stek lub klasyczną pieczeń.
Wykwintna dziczyzna świetnie komponuje się z jesiennymi dodatkami. Można podać ją z dodatkiem konfitury z głogu czy musu z żurawiny, z delikatnymi knedlami na bazie Purée ziemniaczanego Knorr oraz z wyrazistym sosem. Idealnie nadaje się do niej Sos pieczeniowy Knorr, który zachowuje odpowiednią gęstość oraz posiada głęboki kolor. Może posłużyć nam jako baza do własnych sosów, np. z dodatkiem zielonego pieprzu, whisky czy świeżego tymianku.
Bez mięsa ze smakiem
Nie zapominajmy także o osobach, które ograniczają mięso, nie przepadają za nim lub w ogóle zrezygnowały z niego w swojej diecie. Bogactwo jesiennych warzyw i grzybów sprawia, że przygotowanie bezmięsnych potraw będzie dla nas przyjemnością.
Wegański sos myśliwski z kopytkami
Bezmięsne kiełbaski podane z gęstym sosem pieczeniowym z dodatkiem czerwonego wina, pieczarek i papryki w towarzystwie ziemniaczanych kopytek – jesienne danie idealne!
Wegetariański strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym z kluseczkami
To klasyczny gulasz z twistem – zamiast mięsa zawiera roślinne kąski o smaku kurczaka. Delikatna baza sosu z wyrazistym akcentem kiszonego ogórka świetnie pasuje do miękkich kluseczek.
Klopsiki wegetariańskie w kremowym sosie grzybowym z pappardelle
Gruby makaron pappardelle świetnie łączy się z śmietanowym sosem z dodatkiem leśnych grzybów. Sytości daniu dodają klopsiki o mięsnym smaku i aromacie.
Na koniec: oczywiście pierogi. Pomysłów na jesienne nadzienie jest wiele. Możesz przygotować farsz z ziemniaków, z ziemniaków i twarogu, z soczewicy lub ciecierzycy, z kiszonej kapusty, z leśnych grzybów i pieczarek, z kaszy gryczanej i smażonej cebuli, z dynią i szałwią, ze szpinakiem i serem greckim… Osoby ograniczające spożycie mięsa, ale lubiące jego smak, z pewnością zainteresują wegańskie pierogi z mięsem roślinnym i rumianą cebulką. Smakują tak samo jak mięsne, choć są przygotowane na bazie roślin.