Gorąca czekolada z twistem w zimowy wieczór
Zimowa klasyka, która nigdy się nie nudzi. A nawet jeśli, to można ją przygotować na dziesiątki sposobów. Do gorzkiej czekolady można dodać mocnego alkoholu, grubej soli morskiej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej z syropem. Do mlecznej pasują małe pianki marshmallow, syrop piernikowy lub konfitura z żurawiny. Słodycz białej przełamią musy z egzotycznych owoców, np. marakui lub mango.
Mus czekoladowy z przyprawami korzennymi
Mus czekoladowy to prawdziwa przyjemność. W wersji zimowej warto przyrządzić go z przyprawami korzennymi i podać wraz z piernikiem oraz żurawiną w cukrze. Aby zaoszczędzić czas, najlepiej skorzystać z Musu czekoladowego Carte d'Or, dzięki czemu przygotujemy go w kilka chwil.
Tarta zimowa z jabłkiem i żurawiną
Jabłko i świeża żurawina to wyśmienity duet w zimowych wypiekach. Krótko gotowanym połączeniem tych owoców możemy nadziać tartę lub drożdżowe ślimaki, przełożyć nimi tort lub podać jako dodatek do mini pączków – koniecznie z kardamonem.
Monoporcje – deser z praliną i karmelem
Monoporcje pną się na szczyt deserowych trendów. Zimą warto spróbować połączyć w nich mus pralinowy wraz z płynnym karmelem. Aby odrobinę zrównoważyć słodki smak, możemy postawić na żelkę z czarnej porzeczki (dla tradycjonalistów) lub rokitnika czy dzikiej róży (dla poszukiwaczy nowych smaków).
Gofry w zimowej odsłonie
Gofry nie tylko na lato! Te w zimowej odsłonie warto podać z sezonowymi owocami, np. gruszkami lub jabłkami doprawionymi cynamonem i gałką muszkatołową dla zaostrzenia smaku. Możemy też wybrać bardziej egzotyczne owoce, jak kaki, które świetnie pasują do gryczanych gofrów bez glutenu z kompotem z owoców kaki i lodami.
Chałka drożdżowa z ciepłymi owocami
Miękka, drożdżowa chałka uprzyjemni Twoim gościom spotkania z przyjaciółmi przy kawie. Aby dodać jej zimowego charakteru, warto podać ją z ciepłą konfiturą z wiśni czy śliwek, albo z dżemem pomarańczowym z cynamonem.
Churros z czekoladą
Choć kojarzone z letnimi wakacjami na wybrzeżu Hiszpanii, churros świetnie sprawdzą się zimą, kiedy goście szukają ciepłych i niekoniecznie zdrowych deserów. Usmażone churros obowiązkowo otaczamy w cukrze z cynamonem i podajemy z filiżanką gorącej czekolady.
Smażone banany w cieście z kokosem
Do innych smażonych deserów, które mogą stać się zimowym hitem, należą egzotyczne banany, znane głównie z kuchni tajskiej lub wietnamskiej. Banany smaży się w cieście z mąki ryżowej i mleka kokosowego. Smakują świetnie ze skondensowanym mlekiem kokosowym, choć można połączyć je także z rozpuszczoną czekoladą lub ciepłą konfiturą owocową.
Egzotyczne desery – monoporcje i wspomninenie wakacji
Coś dla tęskniących za latem! Monoporcja z użyciem białej czekolady, Musu o smaku jogurtowym Carte d'Or oraz kremu z mango, marakui lub papai przywróci pamięć o ciepłych dniach. To niezwykle lekkie połączenie przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom owoców.
Sernik zimowy
Sernik jest dobry na każdą porę, a ten zimowy może być naprawdę wyjątkowy. Oto kilka pomysłów:
- Sernik na spodzie z ciasteczek korzennych z musem cynamonowym,
- Sernik cytrusowy z kandyzowanymi pomarańczami,
- Sernik z żelem z żurawiny i rozmarynem,
- Sernik z orzechami laskowymi w karmelu i brandy,
- Sernik na spodzie brownie z musem dyniowym.
Chcesz, by Twoja zimowa oferta deserów powiększyła się o propozycje dla wegan? Sprawdź kurs online „Kuchnia na bazie roślin” Akademii UFS, w którym szefowa kuchni Michelle Theron pokazuje krok po kroku, jak zrobić roślinny parfait kokosowy z purée z szakłaka i z dżemem z kumkwata.