Menu

Zupy z sezonowych, jesiennych warzyw, owoców i grzybów

Żadna pora roku nie obfituje w sezonowe produkty, co jesień. Z jakich warzyw warto przygotować zupy w tym okresie?

  • Cukinia. To już ostatni dzwonek! Aby zupa z cukinii była bardziej pożywna, warto dodać do niej ser pleśniowy i śmietankę.
  • Dynia. To królowa jesiennych stołów. Słodki smak dyni można podkręcić dodając do niej kwaśne jabłko lub wyrazistą wędzoną paprykę.
  • Papryka. To idealny czas na krem z czerwonej papryki. Jej smak dobrze jest przełamać serem solankowym, tak jak w naszym przepisie na krem pomidorowo-paprykowy z serem feta i grzankami.

Tworząc receptury na jesienne zupy warto uwzględnić sezonowe owoce, takie jak gruszki, jabłka czy śliwki. Ich dodatek przełamie smak warzywnych kremów i z pewnością zaskoczy gości. Jabłko możemy połączyć z marchewką, gruszkę z pietruszką lub pasternakiem, a śliwkę z burakiem.

Jesienią nie można zapomnieć również o miłośnikach grzybów. Poza klasyczną zupą z borowików czy kurek, możesz przygotować z ich użyciem krem z ciekawym garniszem: kruszonką z borowików, pudrem z kurek czy chipsem parmezanowym.

Przygotowując zupy z sezonowych warzyw, owoców i grzybów musimy zadbać o odpowiedni bulion. Powinien być aromatyczny, ale nienarzucający się, by nie zdominował smaku innych składników zupy.

Doskonale do tego sprawdzi się Rosół jarzynowy Knorr Professional: delikatny w smaku bulion bez alergenów, oleju palmowego i produktów pochodzenia zwierzęcego, którego atutem jest zawartość wysokiej jakości warzyw i przypraw z upraw zrównoważonych. To uniwersalny produkt niezbędny w każdej profesjonalnej kuchni.

Jesienne zupy ze strączków

Chłodniejsze dni i ciemniejsze wieczory zachęcają do wybierania zup, które będą długo trzymały gości w sytości. Takie są właśnie zupy ze strączków, na przykład z ciecierzycy, grochu, fasoli czy soczewicy. Można je przyrządzić zarówno z tradycyjnymi przyprawami naszego regionu, jak i w duchu śródziemnomorskim czy bliskowschodnim.

Tradycyjnie więc zupy ze strączków doprawiamy czosnkiem, majerankiem i lubczykiem. Aby przygotować je w wersji włoskiej lub greckiej wystarczy wymienić zioła na tymianek i oregano, a w wersji bliskowschodniej na kumin, kolendrę, chili i nawet cynamon. Zioła można też mieszać tworząc własną kompozycję, jak zrobili nasi szefowie kuchni w tym przepisie na zupę z ciecierzycy.

Aby zupy ze strączków były jeszcze bardziej pożywne, możesz przygotować je na bazie aromatycznego mięsnego bulionu, na przykład Rosołu z kury Knorr Professional czy Rosołu wołowego Knorr Professional. Nowa receptura bez oleju palmowego, barwników, glutaminianu sodu i konserwantów oraz z warzywami i ziołami ze zrównoważonych upraw pozwala na serwowanie ich nawet najbardziej wymagającym gościom.

Ich klarowność i brak dużych kawałków warzyw ułatwiają pracę w kuchni, ponieważ nie wymagają one odcedzania. Aby przygotować jeden litr aromatycznego, złocistego rosołu, wystarczy rozpuścić 20 g produktu w litrze wrzącej wody. Gotowe!

Jesienne sałatki w nowym wydaniu

Jesienią goście lubią wracać do dobrze znanych smaków. To świetny czas na tradycyjne sałatki, takie jak sałatka jarzynowa czy ziemniaczana. Warto jednak zmodyfikować je, by odpowiedzieć na aktualne trendy i trafić do szerszego grona odbiorców.

Postaw na lekkość jesiennej sałatki

Choć jesienią lubimy bardziej sycące potrawy, nie oznacza to, że powinny być wysokokaloryczne, ciężkie i tłuste. Możesz „odchudzić” klasyczne sałatki, dodając do nich nie sam majonez, a majonez wymieszany z jogurtem naturalnym lub – jeszcze prościej – Majonez Yofresh Hellmann’s. To gotowe połączenie dobrze znanego majonezu Hellmann’s z pasteryzowanym jogurtem, które posiada aż 58% kalorii mniej niż tradycyjny Majonez do dekoracji Hellmann’s.

Skomponuj całe danie na bazie sałatki.

Nowoczesne sałatki powinny łączyć w sobie źródła skrobi i białka oraz warzywa, dzięki czemu można je jeść jako pełnowartościowy posiłek. Jak to osiągnąć? Sałatkę ziemniaczaną możesz przygotować na przykład z kiszonym bobem i grillowanymi kawałkami kurczaka lub z kimchi i pieczoną polędwicą lub marynowanym tofu.

Zaproponuj opcję roślinną.

Potrawy wegetariańskie i wegańskie to już niezbędność w każdej restauracji. Tradycyjne jesienne sałatki możesz przygotować z użyciem Majonezu wegańskiego Hellmann’s – doskonałej alternatywy dla klasycznego majonezu, która jest nie tylko pozbawiona produktów pochodzenia zwierzęcego, alergenów i sztucznych barwników, ale też posiada kremową konsystencję, gładką teksturę bez grudek oraz lubiany wytrawny smak. Dzięki Majonezowi wegańskiemu Hellmann’s możesz przygotować chociażby klasyczną sałatkę ziemniaczaną w roślinnej wersji.

Jeśli natomiast wiesz, że Twoi goście nie są skłonni do eksperymentów, do sałatek możesz użyć cieszącego się ogromną popularnością i rozpoznawalnością Majonezu do dekoracji Hellmann’s lub Majonezu do sałatek Hellmann’s, który nie tylko doskonale doprawia kompozycje gotowanych warzyw, ale też doskonale je łączy.

Sezonowe jesienne sałatki z majonezem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza