Przepis na zupę na zimę – skup się na lokalnych i sezonowych składnikach
Korzystanie z lokalnych i sezonowych składników pomaga nie tylko obniżyć food cost. To również deklaracja, którą składasz swoim gościom, że dbasz o jakość i świeżość składników swoich dań, że z kreatywnością podchodzisz do gotowania oraz że mogą liczyć na rzemieślniczy charakter Twoich potraw.
Które zimowe warzywa warto wykorzystać w zupach?
Dynia
Intensywnie pomarańczowa dynia jest fantastyczną podstawą zup kremów. Jej słodki smak wymaga przełamania, na przykład skórką cytryny, olejem chili, smażoną szałwią czy siekanymi orzechami włoskimi.
Świetnie sprawdza się podana z pierożkami z mięsem lub soczewicą. My polecamy Kremową zupę dyniową z brzoskwinią, dodatkiem mleka kokosowego i curry. Sprawdź przepis!
Ziemniaki
Zupa ziemniaczana ma różne oblicza. Może być to tradycyjnie brytyjska zupa krem z porów i ziemniaków lub inspirowana Stanami Zjednoczonymi zupa z batatów podawana z popcornem
Aby klasycznej wersji tej zupy dodać eleganckiego sznytu, stwórz krem z pieczonych ziemniaków z dodatkiem gałki muszkatowej, chrzanu oraz czosnku oraz przepiórczymi jajami.
Topinambur
Topinambur to warzywo wyjątkowe: w smaku przypomina ziemniaki, choć mniej skrobiowe i z wyraźną nutą orzechową. Najczęściej przygotowuje się z niego kremy, które warto wzbogacić grzankami, kruszonką z boczku lub chipsem z parmezanu
Warzywo idealnie sprawdzi się jako składnik wegańskich zup takich jak krem z rustykalnych warzyw z nutą truflową i grzankami.
Baza do zupy warzywnej
Zupy warzywne potrzebują bazy bogatej w smaku, która pomoże wydobyć ich aromat. Zarówno w klasycznych zupach, jak i w kremach świetnie sprawdza się wegetariański Rosół jarzynowy Knorr . Jest pełen cząstek warzyw oraz zbalansowanego smaku, dzięki czemu pozwala na doprawienie zupy zgodnie z Twoimi preferencjami.
Gęste i sycące zupy na bogato
Zima to najlepszy czas na eksperymenty ze składnikami bogatymi w smak (i kalorie), takimi jak sery, tłuste mięsa czy mączne dodatki. Odnajdują się one fantastycznie nie tylko w przystawkach i daniach głównych, ale także w zupach.
Zupy serowe
Sery. Możesz dodać je do wielu zup, aby podkręcić ich smak, na przykład do grzybowej, ziemniaczanej czy dyniowej. Sery mogą być także głównym składnikiem zup, jak w przypadku zupy cebulowo-serowej, serowej z brokułami i boczkiem czy serowej na piwie. Dla prawdziwych miłośników serów można przygotować zupę quatro fromaggi, na przykład z goudą, gorgonzolą, provolone i parmezanem.
Zupy na mięsie i wędlinach
Świetną zimową propozycją jest zupa z klopsikami. Można ją serwować zarówno w wersji klasycznej, jak i inspirowanej kuchni świata, np. włoską z pomidorami, bazylią i czosnkiem czy marokańską z kuminem, cynamonem i goździkami.
W zimowe dni dobrze sprawdza się też zupa gulaszowa lub mięsna solianka, pełna różnych rodzajów mięs, kwaśności ogórków kiszonych i koncentratu pomidorowego oraz głębokiego smaku oliwek i kaparów. Solianka powinna odpowiednio balansować wyraźnie słony i kwaśny smak, w czym pomaga aromatyczny rosół – taki jak Rosół wołowy Knorr o mocnym mięsnym aromacie uzupełnionym nutą selera, cebuli i czosnku.
Dodatki mączne do zupy – makarony i pierożki
Zimą wyśmienicie smakują zupy z domowym makaronem, kluseczkami oraz pierożkami. Zwłaszcza te ostatnie pozwalają nam dać upust swojej kreatywności. Możemy postawić na 2-3 duże pierogi lub kilkanaście małych. Możemy wybrać zarówno tradycyjny kształt, jak i włoskiego ravioli czy tortellini lub japońskich pierożków gyoza. Możemy bawić się nadzieniem, podkreślając nim główny smak zupy lub stanowiąc dla niego kontrapunkt. Możliwości jest naprawdę wiele.
Zimowe podróże kulinarne – poszukiwanie zupy idealnej na zimę
Zimowe menu to czas, w którym warto eksperymentować z azjatyckimi zupami. Są one nie tylko rozgrzewające dzięki bogatemu zestawowi przypraw, ale też przenoszą myślami do lata, za którym zdarza się tęsknić w trakcie zimowych dni.
Oto zestaw klasycznych azjatyckich zup, którymi możesz urozmaicić swoje menu.
1. Ramen
Ramen to japońska zupa będąca daniem obiadowym. Składa się z esencjonalnego wywaru mięsnego (w niektórych regionach Japonii rybnego), świeżego makaronu i dodatków, np. plastrów pieczonej wieprzowiny, pędów bambusa i kiełków fasoli, różnych rodzajów wodorostów czy gotowanych połówek jajek. Pamiętaj, że Ramen możesz przygotować również w wersji wegańskiej. tak jak w tym przepisie.
2. Zupa Pho
Wietnamski przysmak składający się z bulionu (wołowego lub drobiowego), makaronu ryżowego w postaci szerokich nitek oraz kawałków mięs i warzyw. Podaje się je z talerzem świeżych ziół, którymi gość może sam doprawić zupę. Sprawdź przepis na klasyczną zupę Pho!
3. Zupa Hot and sour
Ta chińska zupa mięsno-warzywna jest popularna na całym świecie. Swoją kwasowość bierze z białego octu, a pikantność z papryczek chili. Zagęszcza się ją mąką ziemniaczaną, co nadaje jej charakterystyczną konsystencję.
4. Zupa Tom kha gai
Lekka, świeża w smaku tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego, przyprawiona trawą cytrynową, galangalem, liśmi kaffiru i sosem rybnym. Jej przygotowanie jest błyskawiczne, o ile posiadamy aromatyczny bulion drobiowy. Łatwo przygotujemy go na bazie Rosołu z kury Knorr, który charakteryzuje się naturalnym kolorem i subtelnym garniszem. Dzięki temu stanowi idealną bazę nie tylko zupy, ale też sosu, gulaszu czy farszu.
W zimowej karcie świetnie sprawdzi się też orientalny bulion z makaronem gryczanym i wstążkami warzyw, który jest idealnie klarowny dzięki dodaniu do niego białka jaj. Tę technikę klarowania warto znać!
Naucz się gotować buliony
Pamiętaj, by sprawdzić nasz kurs Akademii UFS „Podstawowe informacje o bulionach”, w którym znajdziesz informację o wyborze odpowiednich składników, sposobie przygotowania oraz kilku trikach, które nadadzą Twoim bulionom niepowtarzalny smak!