Cztery pory roku w kuchni
Jak wynika z globalnego raportu przeprowadzonego przez firmę badawczą Harris Interactive, 69% przedsiębiorstw i międzynarodowych korporacji zdecydowało się na zbudowanie kantyny pracowniczej lub jej całkowitą modernizację. Wiąże się z tym rosnąca świadomość potrzeb swoich pracowników, którzy oczekują od przełożonych dobrze zorganizowanej przestrzeni oraz komfortowych warunków w miejscu pracy. Kantyny są elementem zachodniej kultury organizacyjnej w biznesie, niemniej od kilku lat sukcesywnie wdrażanym przez pracodawców na całym świecie. Dostęp do firmowej stołówki pozwala na spożycie pełnowartościowych posiłków w godzinach pracy, co znacznie zwiększa efektywność i jakość pracy zespołu pracowników.
Posiłki w kantynie nie muszą być nudne i monotonne. Respondenci wskazują na właściwe kształtowanie nawyków żywieniowych poprzez zróżnicowane menu, zawierające opcje dla osób, które nie stosują żadnej diety lub przeciwnie, np. dla wegetarian, wegan, bez laktozy, bez glutenu.
Zimowe śniadania w kantynach pracowniczych mają na celu przede wszystkim rozgrzać, dodać energii i pozytywnie nastroić na cały dzień. Szefowie kuchni mają mnóstwo możliwości kompozycji śniadaniowego menu na sezon zimowy – w sieci można znaleźć setki inspiracji z kuchni z całego świata, które smakami i aromatami zdecydowanie zaskoczą pracowników i odejdą od standardowych schematów, czyli zwykłych kanapek i owocowego jogurtu.
Zimowe śniadanie w kantynie – przykłady
W ramach śniadaniowych propozycji w kantynie pracowniczej warto uwzględnić śniadania wytrawne i na słodko. Najpopularniejszym składnikiem porannego menu zimą jest jajko, dlatego w menu nie może zabraknąć shakshuki, czyli orientalnego dania składającego się w wersji podstawowej z pomidorów, chili, czosnku, jajka, a w zależności od regionów dodatkowo z kiełbasy pepperoni, chorizo, fety lub mozzarelli. Shakshukę podaje się najczęściej z żytnimi grzankami lub chlebem arabskim na ciepło, a energii, którą wyzwala dorównuje tylko meksykańskie huevos rancheros, czyli farmerskie śniadanie z jajkiem, czerwoną fasolą, ostrą papryką i tortillą.
Świetnym pomysłem może być również klasyczne śniadanie angielskie, które stanowi pełnowartościowy posiłek dzięki sadzonym jajkom lub jajku poché, smażonym plastrom bekonu, grzybom, fasolce, pomidorom i kawałkom black pudding, czyli kaszanki. Przy tym nie może zabraknąć tostów i tradycyjnej English tea. Śniadanie angielskie jest tłuste i kaloryczne, dlatego alternatywą do niego jest śniadanie egipskie – lekkie i sycące, składające się z kilku kawałków pity oraz sałatki z bobu, ciecierzycy, kuminu, soku z cytryny, pietruszki, oliwy oraz chili.
Kanada i Portugalia mogą być wzorem w kwestii śniadań na słodko. Klasyczne pancakes z syropem klonowym z dodatkiem prażonych jabłek z cynamonem lub portugalskie bułeczki cynamonowe na przemian z rabanadas, czyli mlecznymi grzankami smażonymi z cukrem i cynamonem, serwowane także do kawy jako deser.
Kantynę pracowniczą dobrze jest podzielić na strefy, np. fit, vege czy standard, żeby ułatwić pracownikom skorzystanie z oferty menu. Komfortowa przestrzeń, nowoczesne rozwiązania w pomieszczeniu i atrakcyjna karta śniadaniowa uzależniona od pory roku z pewnością wpłynie na samopoczucie zespołu pracowników, ich wydajność pracy oraz stosunek do firmy, której głównym celem powinno być zapewnienie doskonałych warunków do pracy.
* Harris Interactive, How leaders value quality of life in their organization?, 2015