Cztery podstawowe smaki marynaty można dowolnie mieszać – tak, by osiągnąć oczekiwany rezultat. Wybierz swoje składniki i baw się smakiem.
Wieprzowina
Musztarda + miód gryczany + czosnek
Oliwa z oliwek + goździki + sok z pomarańczy
Jasne piwo + sok z cytryny + pieprz
Wołowina
Czerwone wino + liść laurowy + pieprz
Sos Worcestershire + musztarda + rozmaryn
Sos ostrygowy + ocet ryżowy + olej sezamowy
Drób
Sok pomarańczowy + sos sojowy + imbir
Białe wino + tymianek + czosnek
Syrop klonowy + papryka chili + ocet jabłkowy
Jagnięcina
Jogurt naturalny + sok z cytryny + pietruszka
Oliwa z oliwek + kmin rzymski + oregano
Czerwone wino + czarna herbata + majeranek
Dziczyzna
Whisky + jałowiec + olej rzepakowy
Maślanka + miód + tymianek
Czerwone wino + ocet + kolendra
O czym należy pamiętać marynując mięso?
- Mięso nie może być mrożone. Inaczej podczas smażenia będzie oddawało wodę.
- Mięso podczas marynowania przechowuj w lodówce. Dzięki temu nie namnożą się bakterie.
- Kawałki mięsa powinny być równej wielkości. Nasiąkną tak samo marynatą.
- Duże kawałki nakłuj nożem lub widelcem, aby marynata dostała się do środka.
- Mięso powinno być w całości zanurzone w marynacie. Jeśli nie jest to możliwe, należy co jakiś czas je obracać.
- Usuń duże kawałki ziół przed smażeniem, jeśli były składnikiem marynaty. Mogą się spalić.
- Mięso marynowane w miodzie lub cukrze upiecz zamiast smażyć – unikniesz karmelizacji.
Mamy dla Was garść przepisów! Sprawdźcie je w swojej kuchni i cieszcie się smakiem najlepszych marynat autorstwa naszych szefów kuchni.