![Autor: Emil Dziubak](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Emil_Dziubak.jpg)
![](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/marynowanie-mies/_jcr_content/parsys/content/textimage/image.img.png/1571398910485.png)
Cztery podstawowe smaki marynaty można dowolnie mieszać – tak, by osiągnąć oczekiwany rezultat. Wybierz swoje składniki i baw się smakiem.
![](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/marynowanie-mies/_jcr_content/parsys/content/image.img.png/1571398897804.png)
![](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/marynowanie-mies/_jcr_content/parsys/content/image_1194363817.img.png/1571398885348.png)
![Wieprzowina Wieprzowina](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/marynowanie-mies/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1571398814526.png)
Wieprzowina
Musztarda + miód gryczany + czosnek
Oliwa z oliwek + goździki + sok z pomarańczy
Jasne piwo + sok z cytryny + pieprz
![Wołowina Wołowina](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/marynowanie-mies/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_2108463936/image.img.png/1571398866813.png)
Wołowina
Czerwone wino + liść laurowy + pieprz
Sos Worcestershire + musztarda + rozmaryn
Sos ostrygowy + ocet ryżowy + olej sezamowy
![Drób Drób](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/marynowanie-mies/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1556321401/image.img.png/1571398796859.png)
Drób
Sok pomarańczowy + sos sojowy + imbir
Białe wino + tymianek + czosnek
Syrop klonowy + papryka chili + ocet jabłkowy
![Jagnięcina Jagnięcina](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/marynowanie-mies/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_5795121/image.img.png/1571398833537.png)
Jagnięcina
Jogurt naturalny + sok z cytryny + pietruszka
Oliwa z oliwek + kmin rzymski + oregano
Czerwone wino + czarna herbata + majeranek
![Dziczyzna Dziczyzna](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/marynowanie-mies/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_833456844/image.img.png/1571398851627.png)
Dziczyzna
Whisky + jałowiec + olej rzepakowy
Maślanka + miód + tymianek
Czerwone wino + ocet + kolendra
![](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/marynowanie-mies/jcr:content/parsys/content/textimage_1486994526/image.img.png/1571398780334.png)
O czym należy pamiętać marynując mięso?
- Mięso nie może być mrożone. Inaczej podczas smażenia będzie oddawało wodę.
- Mięso podczas marynowania przechowuj w lodówce. Dzięki temu nie namnożą się bakterie.
- Kawałki mięsa powinny być równej wielkości. Nasiąkną tak samo marynatą.
- Duże kawałki nakłuj nożem lub widelcem, aby marynata dostała się do środka.
- Mięso powinno być w całości zanurzone w marynacie. Jeśli nie jest to możliwe, należy co jakiś czas je obracać.
- Usuń duże kawałki ziół przed smażeniem, jeśli były składnikiem marynaty. Mogą się spalić.
- Mięso marynowane w miodzie lub cukrze upiecz zamiast smażyć – unikniesz karmelizacji.
![](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/marynowanie-mies/_jcr_content/parsys/content/image_944323697.img.png/1571398757061.png)
![](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/marynowanie-mies/_jcr_content/parsys/content/textimage_92965322/image.img.png/1571398775306.png)
Mamy dla Was garść przepisów! Sprawdźcie je w swojej kuchni i cieszcie się smakiem najlepszych marynat autorstwa naszych szefów kuchni.