![Autor: Emil Dziubak](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Emil_Dziubak.jpg)
Gotowanie ryżu - metody
Istnieje kilka metod gotowania ryżu – w zimnej wodzie, poprzez zalanie wrzątkiem, na parze, z odsączaniem lub bez. Warto poszukać swojej ulubionej, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję.
![Metoda z zimną wodą: Metoda z zimną wodą:](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/jak-gotowac-dania-z-ryzem/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1571318503056.png)
Metoda z zimną wodą:
porcję ryżu należy zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Następnie odsączyć i przelać zimną wodą lub odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 20 minut, aby ryż dogotował się na parze. Spulchnić widelcem przed podaniem.
![Metoda z wrzątkiem: Metoda z wrzątkiem:](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/jak-gotowac-dania-z-ryzem/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1153524665/image.img.png/1571318512619.png)
Metoda z wrzątkiem:
porcję ryżu zalać wrzątkiem i postępować jak wyżej.
![Gotowanie ryżu na parze: Gotowanie ryżu na parze:](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/jak-gotowac-dania-z-ryzem/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_324198355/image.img.png/1571318524443.png)
Gotowanie ryżu na parze:
porcję ryżu zalać zimną wodą ponad powierzchnię ziaren i postępować tak, jak powyżej.
![](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-jesien-i-zime/jak-gotowac-dania-z-ryzem/_jcr_content/parsys/content/textimage_179147203/image.img.jpg/1571318222882.jpg)