Wiosna
Zainspiruj się pomysłami na wiosenno-letnie menu!
-
Dania i przekąski na lato - trendy w menu
Jedzenie na lato musi sprawiać przyjemność, zachwycać świeżością i dawać okazję do spotkań. Duże dania obiadowe zamieniamy na lżejsze posiłki, wybieramy to, co sezonowe i naturalne, jemy też mniej mięsa i jesteśmy bardziej otwarci na potrawy roślinne. Jak przygotować menu na lato, aby odpowiadało na te potrzeby gości?
-
Nadchodzi czas nowalijek – pomysły na potrawy
Czas od marca do maja w gastronomii to okres wzmożonej kreatywności – pojawiają się bowiem pierwsze wiosenne warzywa, które, po zimowej niedostępności wielu z nich, cieszą oko. Jakie potrawy z nowalijek warto zaserwować swoim gościom?
-
Przepisy miesiąca - kwiecień
Wokół pojawiają się pierwsze szparagi, dlatego warto wziąć je pod uwagę opracowując nowe wiosennse menu.
-
Trend na 2021 rok: flexitarianie
Twoi goście będą zamawiać coraz częściej potrawy bez mięsa. Nawet jeśli nie umiesz sobie tego wyobrazić, musisz się na to przygotować – nadchodzi trend flexitarianizmu.
-
Przepisy miesiąca - czerwiec
Sezon letni już w pełni możemy uznać za rozpoczęty. Dlatego warto zadbać o to żeby w menu znalazły się lekkie, zdrowe dania z dodatkiem świeżych i orzeźwiających owoców takich jak truskawki, czy mango.
-
Trendy tego lata
Szukasz inspiracji do letniego menu? Postaw na kanapki z pastrami, a z ulubionej sałatki zrób chłodnik.
-
Przepis na idealną potrawę z mięsa? Odpowiednia przyprawa!
Podstawę pysznego smaku potraw mięsnych stanowi odpowiednio dobrana przyprawa. Poznaj zasady, które ułatwią Ci dokonanie ich właściwego wyboru.
-
Mądrość kuchenna: Know-how dla szefów kuchni, którzy używają szparagów
KUPOWANIE, PRZECHOWYWANIE I INNE. Krótka lista wskazówek na temat szparagów
-
Sosy barbecue
Sos barbecue stanowi doskonałe uzupełnienie wielu smaków. Nadaje się zarówno do mięs, grillowanych warzyw, a nawet frytek. Istnieje wiele modyfikacji barbecue. Poniżej zamieszczamy przepisy na 5 rodzajów sosów BBQ, które cieszą się największą sławą na naszym kontynencie.
-
Przepisy miesiąca - lipiec
W lipcu stawiamy na wykwintne i lekkie dania z wykorzystaniem składników pochodzących z obrzeży Morza Śródziemnego takich jak dorada, włoskie gnocchi, czy francuskie ganache.
-
Przepisy na marzec
Marzec przynosi długo oczekiwaną wiosnę, a jej pierwsze zwiastuny znaleźć można również w kuchni, gdzie potrawom towarzyszyć zaczynają pierwsze sezonowe warzywa. Wiosenne menu najlepiej skomponować z potraw lekkich z dodatkiem świeżych składników.
-
Przewodnik po wiosenno-letnich trendach kulinarnych
Wzbogać swoje menu o przepisy odpowiadające na najnowsze trendy tego sezonu.
-
3 trendy w gastronomii na wiosnę
Gastronomia zmienia się, a my dostosowujemy się do zawrotnego tempa zmian. Prezentujemy trzy trendy, które zmieniają restauracje i cateringi.
-
Live cooking krok po kroku. Pobierz infografikę!
Live cooking wymaga przygotowania. W naszej nowej infografice przedstawiamy wszystkie kroki niezbędne do stworzenia niezapomnianego pokazu. Sprawdź to!
-
Trend na czerwiec: Live cooking
Live cooking jest w modzie. To świetna wiadomość dla szefów kuchni! Dzięki niemu możesz wypromować siebie i swoją restaurację, podjąć ciekawy dialog ze swoimi gośćmi oraz jednocześnie- edukować ich kulinarnie.
-
Sezonowy przewodnik po wiosennych warzywach i owocach. Odkryj 7 składników, których nie może zabraknąć w Twoim wiosennym menu.
Wiosna to czas, gdy temperatura rośnie, a dni znowu stają się dłuższe. Choć składniki zimowej kuchni były wyśmienite, wszyscy czujemy ekscytację, gdy tylko wpadną nam w oko świeże, żywe kolory owoców i warzyw, które właśnie zaczynają rosnąć. Bez wątpienia - wszyscy tęsknimy za nowymi smakami. Szefowie kuchni powinni zróżnicować przepisy tak, aby przygotować nowe menu zgodne z sezonem. Ważne, by skoncentrować się przede wszystkim na tych warzywach i owocach, które w danym momencie są w jego szczycie. To moment, gdy są one najświeższe, pozbawione wszelkich niedoskonałości, a ich smak jest wówczas najlepszy.
-
Sezon na szparagi - rodzaje i smak
Kwiecień i maj to miesiące, w których w restauracyjnym menu dominują dwie najpopularniejsze odmiany szparagów. Szparagi to w kuchni sezonowa klasyka gatunku dla każdego szefa kuchni. Warto sięgnąć po inspiracje ze świata i w oryginalny sposób wykorzystać ich potencjał.
-
Poznaj 11 wskazówek, dzięki którym Twoja wiosenna sałatka będzie doskonała!
W sezonie, gdy świeże warzywa mamy wprost na wyciągnięcie ręki, trudno nie wykorzystać ich do komponowania lekkich i zdrowych sałatek. Poznaj 11 trików, które sprawią, że sałatka będzie wiosennym hitem Twojej restauracji.
-
Trendy i produkty tej wiosny
Tej wiosny ma być twórczo, lekko i radośnie. Ograniczamy kalorie w daniach, szukamy kreatywnych sposobów na wykorzystanie w całości (!) produktów i tworzymy barwne talerze.
-
Marynaty i glazury, czyli o tym jak przyprawić, żeby dobrze doprawić
Marynowanie i glazurowanie mięsa lub warzyw służy nadaniu lub wydobyciu odpowiedniego smaku.
-
Wielkanoc bez mięsa. Jak skomponować wegańskie i wegetariańskie menu wielkanocne dla restauracji?
Otrzymujesz coraz więcej próśb gości o wprowadzenie wegańskich i wegetariańskich opcji w Twojej karcie? Nic dziwnego – roślinny trend zagościł u nas na dobre i coraz ciężej znaleźć restaurację, która nie serwuje takich dań. Dziś podpowiadamy, jakie bezmięsne potrawy warto umieścić w wielkanocnej karcie.
Polecane przepisy
Co otrzymujesz:
- Dostęp do treści premium
- Najświeższe trendy, inspiracje i porady kulinarne
- Darmowe, krótkie filmiki szkoleniowe bez reklam dla Szefów Kuchni