Gęste gulasze i ragoût
Jesienią klasyczne gulasze i francuskie ragoût czy Boeuf Stroganowy smakują najlepiej. O czym warto pamiętać podczas ich przygotowywania?
- Zamarynuj mięso w mleku lub jogurcie. Jest to opcjonalne, ale świetnie sprawdza się w przypadku mięs takich jak jagnięcina czy królik. Marynowanie w nabiale pomaga mięsu skruszeć i nabrać delikatności.
- Obsmaż przed duszeniem. Mięso pokrój na wygodne do zjedzenia kawałki i obsmaż przed duszeniem lub upiecz w piecu. Dzięki temu zachowa idealną formę podczas duszenia oraz uzyska bogatszy smak.
- Wykorzystaj olej po mięsie. Jest on bogaty w smak. Warto wykorzystać go do przesmażenia cebuli, czosnku i przypraw, które nadadzą sosowi wspaniałego aromatu.
- Baw się smakiem sosu. Sos do duszenia może bazować na bulionie, piwie czy winie. Eksperymentuj z dodatkami kawy czy czekolady oraz mocnych alkoholi, jak whisky czy brandy.
- Duś z głową. Rozpocznij od duszenia mięsa, następnie dodaj twarde warzywa (ziemniaki, marchew, rzodkiew, rzepę), a dopiero tuż przed końcem gotowania te, które wymagają krótkiej obróbki (cukinię, zielony groszek, fasolkę szparagową).
- Postaw na gęstą, esencjonalną bazę. Dobry sos do duszenia musi być pełen bogatego aromatu. Aby go uzyskać, użyj Sosu pieczeniowego Knorr, który charakteryzuje się wyrazistym kolorem, mocno pieczeniowym smakiem oraz idealną konsystencją.
Przepisy na gulasze i potrawki
Wykorzystaj powyższe porady, by przygotować te dania. Są szybkie w przygotowaniu, łatwe w transporcie i pięknie prezentują się w trakcie bufetu.
Ragoût jagnięcy z warzywami
Ten aromatyczny ragoût przygotowuje się z udźca jagnięcego bądź łopatki. Jest sycący dzięki zastosowaniu różnorodnych warzyw, zarówno korzeniowych, jak i zielonych. Świetnie pasuje do ryżu lub delikatnego purée.
Massman curry z kurczakiem i warzywami
To popularne curry dla miłośników kuchni indyjskiej. Jego sekretem są aromatyczne przyprawy, gęste mleko kokosowe oraz dodatek sosu rybnego. Serwuj z ryżem basmati i świeżymi plackami naan.
Wegański gulasz z bakłażana i ciecierzycy
Sycąca propozycja dla bezmięsnych gości – w dodatku błyskawiczna w przygotowaniu. Wystarczy smażony bakłażan, ciecierzyca konserwowa i garść dodatków, by stworzyć to aromatyczne, roślinne danie.
Po azjatycku – curry i jeszcze więcej
Wyśmienitą opcją jest zainspirowanie się kuchniami azjatyckimi, które obfitują w proste dania jednogarnkowe o złożonym smaku. Najczęściej łączą w sobie wszystkie podstawowe smaki (słony, słodki, pikantny, kwaśny i gorzki) oraz wykorzystują bogate w aromat przyprawy, dzięki czemu odpowiadają gościom o odważniejszych kubkach smakowych.
Na jakie dania warto podstawić?
- Curry tajskie. Kremowe od mleka kokosowego, orzeźwiające dzięki liściom kaffiru i trawie cytrynowej, sycące dzięki dodatkowi mięsa, tofu czy warzyw. Aby uzyskać bogaty aromat, warto doprawić curry Esencją bulionu warzywnego Knorr .
- Curry indyjskie. Indyjskie curry jest inne od tajskiego. Podstawą sosu jest najczęściej zmiksowana cebula z czosnkiem, imbirem, zielonym chili i pomidorami. Gęsty sos należy przesmażyć, dodać podprażone na patelni przyprawy, a następnie ugotować w nim ulubione składniki: ciecierzycę, ziemniaki, kalafior, groszek i inne.
- Teriyaki. Ten ciemny sos składa się z sosu sojowego, brązowego cukru oraz przypraw: czosnku i imbiru. Świetnie pasuje do każdego rodzaju mięs. My polecamy teriyaki wołowe ze świeżymi warzywami i ryżem jaśminowym na mleku kokosowym.