
Najbardziej popularne artykuły
-
Wegetariańskie menu na wesele
Najpewniej coraz częściej otrzymujesz zapytania o bezmięsne menu na wesele lub możliwość przygotowania w całości wegetariańskie...
-
Kuchnia tradycyjna i popularne dania w wersji bezmięsnej
Bezmięsne dania główne powinny znaleźć się w każdej restauracji – zarówno tej serwującej dania à la carte, jak i w tradycyjnym ...
-
Wegańskie i wegetariańskie wrapy: przepisy i inspiracje
Vegan wrap, czyli wegański wrap jest pozycją obowiązkową w wielu lokalach ze street foodem, a w innych taka się właśnie staje. ...
-
Catering wegetariański na przyjęciu. Co podać?
Zwiększa się liczba osób ograniczających mięso w diecie. Nadszedł czas, aby dostarczać wegetariański catering z prawdziwego zda...
-
Jak przyprawiać dania bezmięsne? Poznaj przyprawy do dań bezmięsnych
Gotowanie bez mięsa nie musi oznaczać kompromisu w kwestii smaku. Dania roślinne mogą mieć równie złożony smak i aromat, co pot...
-
Sałatki na obiad – jak je przyrządzić?
Wiosną i latem goście szukają świeżych i sezonowych potraw, które sycą bez poczucia ciężkości. To dlatego sałatki są coraz częś...
-
Tanie i pyszne składniki, które obniżą food cost restauracji
Możesz obniżyć koszty przygotowywania potraw nie tracąc na jakości i smaku! Wystarczy zastosować kilka technik kulinarnych i um...
-
Jak poprawić smak roślinnego burgera?
Nie jesteś zadowolony z Twoich pierwszych prób przygotowania roślinnego burgera? Przeczytaj nasz krótki przewodnik i dowiedz si...
Menu sezonowe wiosna/lato
-
Jak przyprawić warzywa z grilla?
Grillowane warzywa to prawdziwa uczta. Wystarczy odpowiedni czas grillowania oraz przyprawy, aby błyskawicznie uzyskać pełnię s...
-
5 pomysłów na owoce z grilla
Sezon grillowy przed nami. Jeśli zastanawiasz się, czym możesz zaskoczyć swoich gości, dobrze trafiłeś. Oto krótki poradnik, ja...
-
Bezmięsny grill - jak grillują vege/vegan
Sezon na grilla zbliża się wielkimi krokami, długo wyczekiwany zarówno przez fanów mięsa, jak i wegan i wegetarian. Wegetariańs...
-
Dania i przekąski na lato - trendy w menu
Jedzenie na lato musi sprawiać przyjemność, zachwycać świeżością i dawać okazję do spotkań. Duże dania obiadowe zamieniamy na l...
-
Grillowane warzywa. Jak grillować warzywa, by uzyskać pełnię smaku?
Zdrowe, naturalne i kolorowe dania zdobywają popularność wśród gości również w sezonie grillowym. Grillowane warzywa trafiają w...
-
Nadchodzi czas nowalijek – pomysły na potrawy
Czas od marca do maja w gastronomii to okres wzmożonej kreatywności – pojawiają się bowiem pierwsze wiosenne warzywa, które, po...
-
Jak przyrządzić lekkie, wegetariańskie danie w restauracji?
Dania wegetariańskie powinny znajdować się w menu każdej restauracji. Dlaczego? Ponieważ sięgają po nie chętnie także osoby, kt...
-
Poznaj 11 wskazówek, dzięki którym Twoja wiosenna sałatka będzie doskonała!
W sezonie, gdy świeże warzywa mamy wprost na wyciągnięcie ręki, trudno nie wykorzystać ich do komponowania lekkich i zdrowych s...
-
Sezon na szparagi - rodzaje i smak
Kwiecień i maj to miesiące, w których w restauracyjnym menu dominują dwie najpopularniejsze odmiany szparagów. Szparagi to w ku...
-
Jak sałatka to tylko z sosem winegret.
Poznaj jego rodzaje oraz receptury na ich przyrządzenie.
-
Mądrość kuchenna: Know-how dla szefów kuchni, którzy używają szparagów
KUPOWANIE, PRZECHOWYWANIE I INNE. Krótka lista wskazówek na temat szparagów
-
Co zrobić z rabarbaru? Kulinarne właściwości
Zbliża się czas, kiedy z dobrodziejstwa rabarbaru będziemy mogli korzystać garściami. Dlatego przygotowaliśmy kilka podpowiedzi...
-
Sezonowy przewodnik po wiosennych warzywach i owocach. Odkryj 7 składników, których nie może zabraknąć w Twoim wiosennym menu.
Wiosna to czas, gdy temperatura rośnie, a dni znowu stają się dłuższe. Choć składniki zimowej kuchni były wyśmienite, wszyscy c...
-
Sezonowy przewodnik po letnich warzywach i owocach. Odkryj 5 gwiazd lata, które powinny znaleźć się w twoim jadłospisie!
Lato to wspaniała pora roku dla szefów kuchni, ponieważ ma do zaoferowania największą różnorodność sezonowych składników w cały...
Plating i dekoracja dań na talerzu
-
Podstawy aranżacji i dekoracji talerza
Odpowiednio zaprezentuj swoje danie i zrób wrażenie na gościach.
-
Dekoracje dania na talerzu – jakie produkty wykorzystać?
Wszyscy pamiętamy kwiatki z plasterków marchewki – na całe szczęście te czasy już minęły. Dziś sztuka prezentowania dań rozwija...
-
Wybór talerza to podstawa platingu
Okrągłe białe talerze to klasyka, z której wiele restauracji nie zrezygnuje. Nie zawsze jednak chcemy być tradycjonalistami –...
-
Oryginalne sposoby na podanie zupy
Prezentacja zupy ma ogromne znaczenie. Nie wszystkie z nich są wizualnie atrakcyjne same w sobie, dlatego wymagają opracowania ...
-
Prezentacja dań z makaronem
Niewiele jest osób, które nie uwielbiają smaku dobrze przygotowanego makaronu. Nie zawsze jednak łatwo podać makaron w oryginal...
-
Plating deserów – dekorowanie i podanie
Po pełnym posiłku w restauracji, nadchodzi czas na deser. Goście oczekują czegoś niewielkiego, lekkiego i nowatorskiego, co pot...
Inne
-
Z czego powinien składać się idealny burger?
Choć burgery to domena kuchni amerykańskiej, dziś spotykamy je w dziesiątkach odsłon. Jak skomponować burgera, który zachwyci g...
-
Wegetariańska kuchnia buddyjska
-
Grzyby jadalne w kuchni – jakie gatunki wykorzystać?
Świeże grzyby zawierają dużo wody, witamin z grupy B, potasu, magnezu czy fosforu. Co jednak najważniejsze, posiadają niesamowi...
-
Zboża w kuchni – jakie gatunki wykorzystać?
Ze zbóż powstają podstawowe produkty w każdej kuchni: mąka, kasze, makarony, kluski i pierogi, pieczywo oraz wyroby cukiernicze...
-
Jak zorganizować catering w plenerze?
Wiosna, lato i wczesna jesień to idealny czas na catering w plenerze. Goście szukają firm cateringowych, które zapewnią nie tyl...
Menu sezonowe jesień/zima
-
Zdrowe i lokalne. Jak to zrobić zimą? Zobacz wywiad z Elżbietą Gizińską
-
Zimowe potrawy w wegetariańskim i wegańskim menu
Zimą goście poszukują w restauracji szybkiej opcji na ogrzanie się po spacerze w chłodzie. Jakie potrawy zaproponować bezmięsny...
-
Warzywa i owoce zimą – sezonowy przewodnik. Odkryj 8 składników, których nie powinno zabraknąć w Twoim zimowym menu
Warzywa i owoce są dostępne właściwie przez cały rok, ale zbiory odbywają się w określonych porach roku. Warto korzystać z tych...
-
Sezon na rośliny okopowe! Oto najlepsze potrawy z warzyw
Czas pożegnać się ze słodkimi pomidorami i pachnącą latem fasolką szparagową. Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na rośliny ok...
-
Kiszonki – nie tylko z kapusty
Fermentacja to jeden z najzdrowszych sposobów obróbki jedzenia. Dzięki działaniu bakterii i grzybów produkty zmieniają smak, za...