Menu

Catering wegetariański z kuchnią tradycyjną

Tradycyjna kuchnia i ograniczenie mięsa nie wykluczają się! Wiele klasycznych potraw na imprezy i przyjęcia można szybko i bez trudu przygotować bez mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Oto kilka inspiracji w wybranych kategoriach.

Wegetariańskie przystawki i przekąski imprezowe

Wegetariańskie przystawki i przekąski imprezowe

Niech nie ograniczają Cię mięsa i ryby. Możesz przygotować jajka faszerowane – z pieczarkami lub z suszonymi pomidorami, klasyczną sałatkę jarzynową lub ziemniaczaną oraz pasztety z soczewicy. Świetną propozycją dla gości są też tartinki – kolorowe kanapeczki z różnymi serami, hummusem i innymi warzywnymi pastami.

Wegetariańska zupa

Wegetariańska zupa

Twoi goście najczęściej wybierają rosół i pomidorową? Zamiast nich możesz przygotować aromatyczny bulion warzywny na pieczonych warzywach przyprawiony Esencję warzywną Knorr Professional oraz pomidorową bez mięsa na bazie Knorr Professional Tomato Pronto – opcjonalnie zaprawioną roślinną alternatywą śmietanki.

Na bulionie warzywnym przygotujesz też roślinną wersję flaków, w których zamiast mięsa możemy wykorzystać boczniaki lub The Vegetarian Butcher Jak Kurczak. Bulion to też świetna baza do zupy grzybowejcebulowej, szparagowej czy Żurku Knorr 1-2-3, w którym mięso wcale nie jest koniecznością! Można bez problemu podać go bez kiełbasy lub wybrać wersję z The Vegetarian Butcher Jak Kiełbaski.

Wegetariańskie pierogi jako danie główne na przyjęciu

Wegetariańskie pierogi jako danie główne na przyjęciu

Unikający mięsa goście chętnie sięgną po oraz kopytka i inne kluski z sosem pieczarkowym oraz krokiety lub pierogi z soczewicą, kaszą i grzybami czy szpinakiem. Do nadzienia można też użyć The Vegetarian Butcher Jak Mielone - przepis na pierogi z mięsem roślinnym i rumianą cebulką.

Korzystając z The Vegetarian Butcher Jak Kurczak możesz bez wysiłku przygotować wegetariańskiego „kurczaka” w potrawce oraz strogonow z kiszonymi ogórkami.

Jako danie główne świetnie sprawdzą się też The Vegetarian Butcher Jak Klopsiki, które możemy podać w sosie grzybowym lub Sosem pieczeniowym Knorr 1-2-3.

Wegetariański deser na przyjęcia i imprezy

Wegetariański deser na przyjęcia i imprezy

Desery są głównie wegetariańskie – wystarczy zwrócić uwagę na to, by nie zawierały one żelatyny oraz tłuszczu zwierzęcego (smalcu). Nie proponujmy więc osobom nie jedzącym mięsa ciast z galaretką lub zastąpmy w nich żelatynę agarem.

Nowoczesny catering na przyjęcia

Jeśli oferujemy gościom przyjęcia z nowoczesnym menu, wprowadzenie dań roślinnych nie powinno przysporzyć nam problemów.

Zimny bufet po wegetariańsku

W zimnym bufecie świetnie sprawdzą się buraczane ravioli z kremowym serkiem chrzanowym (dwa plastry pieczonego buraka przełożone serem), roladki z grillowanego bakłażana lub cukinii nadziewane pastą z mielonych orzechów włoskich oraz małe klopsiki na jeden kęs z sosem żurawinowym czy chrzanowym, które łatwo przygotować w wersji roślinnej z użyciem The Vegetarian Butcher Jak Klopsiki.

Modne sałatki na przyjęcia

Zamiast tradycyjnej sałatki możemy podać roślinną wersję sałatki Cezar z wykorzystaniem The Vegetarian Butcher Jak Nuggetsy. Pamiętajmy tylko, aby do klasycznego sosu nie dodać anchois, których wegetarianie nie spożywają.

Nowoczesne dania główne na imprezy

Jako danie główne sprawdzą się zapiekanki makaronowe, np. muszle ze szpinakiem i ricottą zapiekane w sosie pomidorowym czy kolorowe lasagne z warstwami nadzienia buraczanego, szpinakowego oraz klasycznego sosu bolońskiego – w wersji bezmięsnej przygotowanego na bazie The Vegetarian Butcher Jak Mielone.

Świetnym rozwiązaniem będzie także wykorzystanie ciasta francuskiego, podając je na przykład z ragout z roślinnym „kurczakiem” The Vegetarian Butcher Jak Kurczak.

Wegetariański catering inspirowany street foodem

Coraz więcej młodych gości poszukuje menu na przyjęcia i imprezy, które będzie odpowiadało ich ulubionym smakom. Rośnie potencjał w ofercie inspirowanej food truckami i street foodem, która jest dla nich bardziej atrakcyjna niż wyszukane potrawy czy dania znane z obiadów u babci.

Oto kilka pomysłów na street foodowy catering inspirowany kuchniami świata.

USA – stacja z hot dogami

Na grillu rolkowym podgrzewaj tradycyjne parówki, kiełbaski oraz wybrane roślinne alternatywy, a obok klasyczne i pełnoziarniste bułki do hot doga. Zapewnij swoim gościom możliwość  samodzielnego nakładania ulubionych dodatków i sosów, na przykład na bazie Majonezu Wegańskiego Hellmann’s, jak w przepisie na hot dog Ruben z kiszoną kapustą. Dzięki temu będą mogli stworzyć swoje indywidualne kompozycje. To musi się udać!

Izrael – pasty, oliwki i świeża pita

Kuchnia izraelska oferuje nam mnóstwo przekąsek i past, które świetnie nadają się na catering imprezowy. Wystarczy podać świeże pieczywo arabskie, wybór past jak baba ghanoush i muhammary, grillowane i marynowane warzywa, oliwki, sos na bazie tahini i nieduże falafele. Sprawdzi się też tabbouleh z hummusem podany z oliwą i pitą. W ten sposób stworzysz prawdziwą ucztę dla wegetariańskich miłośników podróży.

Azja – sajgonki, spring rollsy i inne przekąski

Przekąski kuchni azjatyckiej to świetne urozmaicenie oferty cateringowej. Możesz przygotować bułeczki bao z rozmaitymi farszami doprawionymi Ketjap Manis Słodkim sosem sojowym Knorr i Sambal Manis Pikantnym sosem z chili i soją Knorr.

Sprawdzą się też świeże spring rolls z mnóstwem warzyw i makaronu ryżowego – koniecznie podane z sosem orzechowym lub smażone spring rolls z warzywami w pikantnym sosie z mango.

Goście coraz częściej doceniają kuchnię, która jest zdrowa, kolorowa i lokalna. Wprowadzenie jej będzie prostsze po obejrzeniu krótkich filmów z kursu „Z ogrodu na stół” w ramach Akademii UFS. Nauczysz się z nich, jak wzbogacić menu o sezonowe produkty z restauracyjnego ogrodu. Sprawdź teraz!

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza