Czy dania wegetariańskie powinny znaleźć się w każdym weselnym menu?
Na początek mała uwaga. Nawet jeśli nie otrzymałeś zgłoszenia o tym, że na imprezie będą wegetarianie, dobrze jest przygotować bezmięsne dania. Po pierwsze dlatego, że niektóre osoby jedzące na co dzień mięso i ryby chętnie spróbują czegoś nowego, świeżego i lekkiego. Po drugie dlatego, że znajdą się goście, którzy wcześniej nie zadeklarowali diety bezmięsnej, gdyż − na przykład − nie chcieli sprawiać kłopotu parze młodej. Będą jednak mile zaskoczeni, gdy znajdą na weselnym stole coś więcej niż ziemniaki i surówkę.
Jeśli dopiero stawiasz pierwsze kroki w bezmięsnym gotowaniu, zapoznaj się z naszym darmowym kursem online Akademii UFS „Kuchnia na bazie roślin”. Dzięki niemu z łatwością i przyjemnością rozpoczniesz przygodę z kuchnią wegańską.
Zimny bufet wegetariański na wesele
Weselny zimny bufet to najczęściej festiwal pieczonych mięs, peklowanych wędlin i roladek z szynki. Co zaproponować wegetarianom, by dorównywało tradycyjnym smakom?
- Pasztet ze strączków, na przykład z soczewicy z wędzoną śliwką lub z fasoli z musem chrzanowym.
- Faux gras, czyli wegański odpowiednik foie gras, na pumperniklu. Zmiksuj na gładko smażone pieczarki, ugotowaną białą fasolę i orzechy włoskie, a następnie dopraw brandy lub koniakiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
- Koreczki z pysznymi Jak Klopsikami The Vegetarian Butcher, które doskonale odwzorowują smak, aromat i konsystencję mięsa. Można przygotować je z korniszonem i żółtym serem, z pomidorkami cherry i mini mozzarellą lub z serem feta i czarną oliwką.
- Dobrze przyprawione Jak Kiełbaski The Vegetarian Butcher w cieście francuskim lub drożdżowym.
Te przekąski warto uzupełnić dodatkami warzywnymi, na przykład carpaccio z buraka, pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi kremowym serkiem, warzywnym „tatarem” z bakłażana i suszonych pomidorów podawanym na grzance czy roladkami z cukinii z hummusem.
W roli wegetariańskich przystawek i przekąsek świetnie sprawdzają się też dania mączne, takie jak paszteciki z kapustą i grzybami, pierożki z ciasta drożdżowego lub francuskiego czy babeczki z ciasta filo ze szpinakiem.
Kolejną ciekawą propozycją mogą być spring rollsy, które można podać ze słodko-pikantnym sosem chili Knorr lub stworzyć sos na podstawie wegańskiego majonezu Hellmann’s i dodatku Esencji Cytrusowej Knorr Professional. Przy podaniu warto udekorować danie świeżymi ziołami, które nadadzą całości lekki i smaczny wygląd.
Wegetariańskie dania serwowane na ciepło – zupy i dania główne
Ciepłe dania to jedne z najważniejszych posiłków na weselach. Tworząc bezmięsne menu warto poświęcić chwilę i stworzyć oryginalne propozycje, które z pewnością zapamiętają nasi goście.
Wegetariańskie zupy na wesele
Wesele bez rosołu? Tak, to możliwe! Oto lista inspiracji na weselne zupy bez mięsa.
- Bulion z pieczonych warzyw, leśnych grzybów i makaronu grandine Knorr Professional
- Azjatycki słodko-kwaśny bulion pomidorowy z dodatkiem makaronu ryżowego
- Warzywny bulion z lubczykiem i kołdunami z Jak Mielonym The Vegetarian Butcher
- Krem z pomidorów z grzanką z mozzarellą
- Krem z białych warzyw z oliwą truflową
- Krem z brokułów i sera z niebieską pleśnią
- Krem z buraków z mlekiem kokosowym i chili
- Krem z cukinii z miętą
- Krem z czerwonej soczewicy z curry
- Włoskie minestrone z Peperonatą Pokrojoną kolorową papryką Knorr Professional
Peperonata Knorr Professional to kompozycja pokrojonej żółtej i czerwonej papryki w aromatycznym sosie pomidorowym. Unikalna receptura sprawia, że skórka nie odchodzi z papryki podczas gotowania, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do zup i gulaszów.
Dania główne na wesele w wydaniu wegetariańskim
Bezmięsne dania, tak samo jak mięsne, powinny być pełne smaku, aromatu i ciekawych konsystencji. Na całe szczęście jesteśmy w stanie bez trudu przygotować wegetariańskie odpowiedniki wielu dań. Oto kilka pomysłów.
- Soczysty kotlet Jak Burger Supreme The Vegetarian Butcher z konfiturą z czerwonej cebuli i sadzonym jajkiem
- Gulasz po burgundzku z jackfruita przygotowanego jak wołowina
- Złocisty Jak Kurczak w Chrupiącej Panierce The Vegetarian Butcher z roztopionym serem i plastrem ananasa
- Kąski z boczniaka smażone w panierce
- Wegetariański strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym z kluseczkami
W przypadku dań wegetariańskich zawsze warto zwrócić się w stronę słonecznej Italii. Uwielbiana przez gości kuchnia włoska jest pełna bezmięsnych dań. Co można przygotować?
- Gnocchi ze smażonym masłem szałwiowym lub sosem z borowików
- Risotto, na przykład cytrynowe z groszkiem, z dynią, z kurkami
- Lasagne ze szpinakiem i ricottą lub wegetariańskim sosem mięsnym z Jak Mielonym The Vegetarian Butcher
- Makaron puttanesca, który łatwo przygotujesz z użyciem Tomato Pronto Sosu pomidorowego z kawałkami pomidorów i cebuli Knorr. Pamiętaj, żeby zamiast anchois dodać odrobinę nori!
- Klopsiki wegetariańskie w kremowym sosie grzybowym z pappardelle
Innym pomysłem na wegetariańskie danie główne są potrawy mączne, takie jak naleśniki ze szpinakiem i fetą, bliny z kwaśną śmietaną i wegańskim kawiorem czy pierogi, na przykład te wegańskie pierogi z mięsem roślinnym i rumianą cebulką.