
Jakie owoce wrzucić na grilla?
Grillować możemy niemal wszystkie owoce, choć niektóre z nich smakują wyjątkowo wyśmienicie. Które wybrać?

Czas grillowania owoców
Podczas grillowania owoców, nie należy dopuścić do przesadnego przypalenia, jednocześnie grillując je tak długo, aż owoc zmięknie, a zawarte w nim cukry skarmelizują się. Jak długo grillować najpopularniejsze owoce?
- Brzoskwinia – ok. 10 minut
- Morela – ok. 6 minut
- Banan w skórce – ok. 15 minut
- Ananas – ok. 8 minut
- Papaja – ok. 8 minut
- Melon – 5 minut
- Gruszka – ok. 8 minut
- Jabłko w całości – ok. 40 minut
- Jabłko w plastrach – ok. 6 minut
- Śliwka – ok. 6 minut
Grillowane owoce – 5 pomysłów
Oto kilka pomysłów na sałatki, przystawki i desery z grillowanych owoców.
Jabłko nadziewane soczewicą
Oryginalna przekąska z grilla. Z jabłka należy wydrążyć gniazdo nasienne i nadziać je farszem z zielonej lub brązowej soczewicy, szczodrze doprawionej mieloną papryką, czarnym pieprzem oraz majerankiem lub tymiankiem.
Tak przygotowane jabłka należy zawinąć w folię i grillować przez 30-40 minut, aż będą miękkie.
Grzanki z grillowanym jabłkiem i serem pleśniowym
Ta prosta przekąska składa się z bagietki pokrojonej w plastry, grillowanych kawałków jabłka oraz pokruszonego sera pleśniowego. Świetnie sprawdzi się podczas letnich bufetów i spotkań większych grup w restauracji.
Sałatka z grillowanym melonem i serem halloumi
Grillowane owoce podkręcą smak każdej sałatki! Możliwości jest wiele – jedną z nich jest sałatka z grillowanym melonem i serem halloumi. Wystarczy pokroić składniki w plastry, zgrillować i ułożyć na miksie różnych sałat. Następnie dodać plastry rzodkiewki i polać Sosem sałatkowym klasycznym Knorr – elegancka sałatka gotowa!

Grillowany banan z gorzką czekoladą
Klasyka deserów z grilla – prosta do przygotowania i rozkosznie smaczna. Wystarczy wrzucić na ruszt banana bez obierania i grillować z obu stron, aż skórka będzie czarna. Następnie przekroić i podać z roztopioną gorzką czekoladą, kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki i gałką lodów waniliowych.
Grillowany ananas z dipem śmietanowym i melisą
To bardziej wyrafinowany deser, który przygotowuje się równie szybko. Wystarczy nadziać kawałki ananasa na patyczki do grillowania, posmarować miodem i położyć na ruszcie. Po kilku minutach można podawać z wcześniej przygotowanym dipem śmietankowym, przełamanym świeżym smakiem melisy.
Tutaj znajdziesz pełny przepis na grillowanego ananasa z dipem śmietanowym i melisą.

Jeśli szukasz więcej informacji na temat kuchni wegańskiej, sprawdź kurs Akademii UFS „Kuchnia na bazie roślin”. To krótki, intensywny kurs z Szefową kuchni Andreą Waters, która przedstawia podstawy i wybrane przepisy diety wegańskiej. Sprawdź sam!