Letnie jedzenie do podziału – przekąski, tapasy, deski
Latem królują dania, którymi można się dzielić i spędzać przy nich długie, ciepłe wieczory. Rosnącym trendem są drobne przekąski podawane na deskach. Minęły już czasy, kiedy wystarczyło położyć na nich kilka plastrów serów i wędlin. Dziś deski muszą być bogate, świeże, kolorowe i – cóż! – instagramowe.
Deski serów i wędlin – inspiracje przygotowania
Do klasycznej deski wędlin warto dodać świeże i suszone owoce, orzechy oraz konfiturę lub przygotować wersję roślinną z alternatywami szynek i kabanosów. Na desce serów świetnie prezentują się miód, jabłka i winogrona oraz krakersy. To nie koniec możliwości desek – w modzie są także:
- deski śniadaniowe (pancakes, konfitura, twarożek, świeże warzywa i owoce, pieczywo),
- deski deserowe (kawałki ciasta, ciasteczka, słodkie pralinki, płynną czekoladę, krem angielski, słony karmel i mnóstwo owoców),
- deski inspirowane kuchnią konkretnych krajów – greckie z serem halloumi i fetą, oliwkami i świeżymi warzywami, meksykańskie z taco i składnikami do nich czy amerykańskie z mini burgerami, skrzydełkami z kurczaka i goframi.
Jedzenie uliczne i na świeżym powietrzu – street food i kuchnie świata
Uliczne dania z całego świata to kwintesencja letnich, kulinarnych podróży. Jakie dania street food będą tego lata na topie?
Dania z Meksyku – taco na lato
Kuchnia meksykańska rośnie w siłę. Nie spada popularność taco z różnymi nadzieniami (nie zapominajmy o roślinnych, np. z szarpanym jackfruitem!) oraz nachosów zapiekanych z serem i dodatkami, podawanych ze świeżą salsą.
Letnie włoskie arancini
Włoska kuchnia jest pełna niespodzianek, które warto odkryć. Latem świetnie smakują arancini – smażone kulki ryżowe z nadzieniem z mięsa lub roślinnej alternatywy, np. The Vegetarian Butcher Jak Mielone, mozzarelli lub suszonych pomidorów oraz panelle – smażone placuszki z mąki z ciecierzycy skropione sokiem z cytryny i podawane w jasnej bułce.
Bułeczki baozi – danie z Chin idealne na lato
Pulchne bułeczki pszenne przygotowane na parze z różnymi nadzieniami – głównie wieprzowiną lub warzywami – to popularne baozi. Mięso w farszu można zastąpić roślinnym The Vegetarian Butcher Jak Mielone.
Równie modne są jiaozi, czyli chińskie pierożki z cienkiego ciasta. Można wypełnić je tym samym nadzieniem, co baozi i usprawnić swoją pracę na kuchni.
Dosa – idealne indyjskie danie na upalne dni
Kuchnia indyjska stoi street foodem, który zasługuje na osobny artykuł – lub książkę. Dwa dania z niej są coraz modniejsze – pakora, czyli smażone warzywa w mące z ciecierzycy (koniecznie z chutneyem z kokosa!) oraz dosa, czyli wytrawne naleśniki z fermentowanego ciasta z soczewicy i ryżu.
Szybkie danie na lato: kawałki kurczaka w panierce
Nie przemija moda na kuchnię amerykańską. Po odkryciu burgerów i hot dogów, popularne stają się kawałki kurczaka smażone w grubej panierce z oryginalnymi sosami oraz kanapki, będące fundamentem kuchni Stanów Zjednoczonych – takie jak Pastrami czy Philly cheesesteak.
Tworząc dania kuchni amerykańskiej nie można zapomnieć o potrzebach osób, które ograniczają mięso w diecie. Dla nich można przygotować The Vegetarian Butcher Jak Nuggetsy z różnymi dipami lub z frytkami i surówką coleslaw, jak w tym przepisie, oraz klasyczne hot dogi z The Vegetarian Butcher Jak HotDog.
W stronę slow foodu – rzemieślnicze pieczywo i makaron
Lato to czas spowolnienia, kiedy możemy odetchnąć od zabieganej codzienności i zachwycić się dobrej jakości kuchnią. Dlatego właśnie wtedy odchodzimy od fast foodu na rzecz rzemieślniczych produktów, które zbliżają nas do ideału slow life.
Rzemieślnicze produkty spożywcze
Tego lata goście docenią restauracje, które zaoferują im rzemieślnicze produkty – dobrej jakości pieczywo, zawekowane pasty, przetwory warzywne i owocowe oraz przygotowany na świeżo makaron.
Własny makaron ręcznie robiony
Stworzenie dań na bazie własnego makaronu wymaga od szefów kuchni cierpliwości, ale przynosi wiele satysfakcji. Latem świetnie smakują makarony z sosem na bazie pomidorów rzymskich, które znajdziemy w Knorr Polparicca di Pomodo, z oliwą oraz grillowanymi warzywami, a także z kremowymi sosami na bazie masła, śmietany lub parmezanu. Ten ostatni składnik buduje smak w przepisie na rustykalny zielony makaron z mascarpone , suszonymi pomidorami, gruszką i orzechami pekan.
Więcej praktycznych informacji o tym, jak przygotować samodzielnie makaron, znajdziesz w kursie online Akademii UFS „Sztuka robienia makaronu”. Od szefa kuchni Alessandro Baya z restauracji Diciannove w Londynie dowiesz się, jaką recepturę wybrać i poznasz porady, które pozwolą Ci bez problemów rozpocząć przygodę z makaronem. Sprawdź kurs już teraz!