Postaw na warzywa sezonowe
Szefowie kuchni gotujący dla osób niejedzących mięsa chętniej eksplorują bogactwo warzyw. Zimą ich asortyment jest ograniczony. To wyzwanie dla twórców dań, które wyzwala prawdziwą kreatywność – i często zamienia znane składniki w odkrywcze potrawy.
Jakie warzywa są dostępne zimą?
Jeśli chcesz skorzystać z letnich warzyw, wybierz produkty zamrożone lub konserwowane. Możesz wybrać na przykład mrożony groszek lub bób, pomidory w całości bez skórki w puszcze Pomodori Pelati Knorr lub pomidory bez skórki pokrojone w kostkę Polparicca di Pomodoro Knorr.
Zimowe zupy
Nic nie rozgrzewa tak, jak zupy. Warto zadbać, by w Twoim menu znalazły się opcje wegetariańskie i wegańskie, na przykład:
- Ekskluzywnie: bulion z palonego pora z domowym makaronem z estragonem
- Tradycyjnie: starofrancuska zupa cebulowa
- Domowo: wegański krupnik z wędzonym tofu
- Modnie: krem z selera i ziemniaków, mleka kokosowego i oliwy z nasion kolendry
- „Comfort food”: zupa serowa z grzanką
Kluski i makarony
Mączne potrawy to zimowy „comfort food” – czyli potrawy, które dostarczają sentymentalnych wspomnień i zwykle, są niezdrowe i kaloryczne. Poniżej kilka propozycji.
- Tagliatelle + gorgonzola + śmietana + szpinak
- Gnocchi + sos pomidorowy + mozzarella + bazylia
- Cannelloni + soczewica + suszone pomidory + beszamel
- Soba + wędzone tofu + warzywa sezonowe + teriyaki
Rozgrzewające kuchnie świata
Inspiracji na zimowe potrawy można szukać także w kuchniach świata. Potrawy bliskowschodnie i dalekowschodnie, a także pochodzące z Ameryki Południowej posiadają więcej rozgrzewających przypraw korzennych oraz pikantnych dodatków, przez co świetnie pasują do naszej zimowej aury.
Dania Bliskiego Wschodu
- Chrupiący falafel z pitą i hummusem
- Mujadarra – ryż z soczewicą i rumianą cebulą
- Borek, czyli ciasto filo ze szpinakiem i serem feta
Dania Dalekiego Wschodu
- Indyjski pikantny dal
- Tajska zupa Tom Kha
- Kremowy ramen z tofu
Dania Ameryki Południowej
- Wegetariańska jambalaya
- Meksykańska zupa z czarnej fasoli
- Arepy z grillowanymi warzywami