Menu

Krok 1. Pieczywo

W tradycyjnym burgerze korzystamy z pszennej bułki drożdżowej – najczęściej obsypanej sezamem. Ale to nie koniec naszych możliwości. Jakie inne opcje warto rozważyć?

  • Bułka maślana
  • Bułka preclowa z ciasta parzonego
  • Bułka pełnoziarnista
  • Kolorowa bułka – np. różowa z burakiem, pomarańczowa z batatem czy czarna z węglem

Jeśli Twoi goście cenią sobie zdrowsze opcje, można zaproponować im burgera podawanego w sałacie zamiast w pieczywie.

Krok 2. Kotlet

Kotlet z mielonego mięsa wołowego, uformowany na płaski placek, oszczędnie przyprawiony i smażony lub grillowany na ruszcie to kwintesencja burgera.

Jeśli chcesz urozmaicić burgerowe menu, możesz wybrać inny rodzaj mięsa – np. kurczaka czy rybę.

Nie zapominaj o osobach, które nie jedzą mięsa. Możesz przygotować kotlety:

  • ze strączków, np. soi, fasoli, soczewicy czy ciecierzycy,
  • z warzyw, np. buraka, selera czy marchwi,
  • z kaszy, np. pęczak, jaglanej czy gryczanej.

Krok 3. Warzywa (i owoce)

Jeśli standardowy zestaw: sałata, pomidor i ogórek konserwowy znudził się Twoim gościom, możesz wyzwolić swoją kreatywność dobierając warzywne dodatki do burgera

Najlepiej dobierać je tak, aby w kanapce znalazły się dodatki o różnych smakach i teksturach.

  • Warzywa liściaste: sałata lodowa, roszponka, rukola, szpinak, botwinka
  • Dodatki słone: ogórki konserwowe, oliwki, suszone pomidory
  • Dodatki słodkie: świeży pomidor, papryka, owoce (np. jabłko, gruszka)
  • Dodatki kwaśne: ogórki kiszone i inne kiszonki, kimchi, kapary
  • Dodatki pikantne: cebula, rzodkiewka, chili, jalapeno

 

Krok 4. Sosy

Wybór sosów nadaje finalnego smaku burgerowi. W standardowych kanapkach najczęściej znajduje się ketchup i majonez lub sos burgerowy – czyli mieszanka jednego i drugiego z dodatkiem drobno posiekanych pikli.

To oczywiście nie koniec możliwości. Oto kilka sosów do burgera, którzy polecają nasi Szefowie Kuchni.

  • Domowy sos BBQ z wędzonymi śliwkami
  • Sos orzechowy na mleku kokosowym
  • Majonez z musem mango i chili na bazie Majonez Hellmann’s do dekoracji
  • Sos teriyaki
  • Konfitura z czerwonej cebuli z porto
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza