Krok 1. Pieczywo
W tradycyjnym burgerze korzystamy z pszennej bułki drożdżowej – najczęściej obsypanej sezamem. Ale to nie koniec naszych możliwości. Jakie inne opcje warto rozważyć?
- Bułka maślana
- Bułka preclowa z ciasta parzonego
- Bułka pełnoziarnista
- Kolorowa bułka – np. różowa z burakiem, pomarańczowa z batatem czy czarna z węglem
Jeśli Twoi goście cenią sobie zdrowsze opcje, można zaproponować im burgera podawanego w sałacie zamiast w pieczywie.
Krok 2. Kotlet
Kotlet z mielonego mięsa wołowego, uformowany na płaski placek, oszczędnie przyprawiony i smażony lub grillowany na ruszcie to kwintesencja burgera.
Jeśli chcesz urozmaicić burgerowe menu, możesz wybrać inny rodzaj mięsa – np. kurczaka czy rybę.
Nie zapominaj o osobach, które nie jedzą mięsa. Możesz przygotować kotlety:
- ze strączków, np. soi, fasoli, soczewicy czy ciecierzycy,
- z warzyw, np. buraka, selera czy marchwi,
- z kaszy, np. pęczak, jaglanej czy gryczanej.
Krok 3. Warzywa (i owoce)
Jeśli standardowy zestaw: sałata, pomidor i ogórek konserwowy znudził się Twoim gościom, możesz wyzwolić swoją kreatywność dobierając warzywne dodatki do burgera
Najlepiej dobierać je tak, aby w kanapce znalazły się dodatki o różnych smakach i teksturach.
- Warzywa liściaste: sałata lodowa, roszponka, rukola, szpinak, botwinka
- Dodatki słone: ogórki konserwowe, oliwki, suszone pomidory
- Dodatki słodkie: świeży pomidor, papryka, owoce (np. jabłko, gruszka)
- Dodatki kwaśne: ogórki kiszone i inne kiszonki, kimchi, kapary
- Dodatki pikantne: cebula, rzodkiewka, chili, jalapeno
Krok 4. Sosy
Wybór sosów nadaje finalnego smaku burgerowi. W standardowych kanapkach najczęściej znajduje się ketchup i majonez lub sos burgerowy – czyli mieszanka jednego i drugiego z dodatkiem drobno posiekanych pikli.
To oczywiście nie koniec możliwości. Oto kilka sosów do burgera, którzy polecają nasi Szefowie Kuchni.
- Domowy sos BBQ z wędzonymi śliwkami
- Sos orzechowy na mleku kokosowym
- Majonez z musem mango i chili na bazie Majonez Hellmann’s do dekoracji
- Sos teriyaki
- Konfitura z czerwonej cebuli z porto