Grillowane warzywa mogą stanowić dodatek do dań mięsnych lub, z odpowiednimi dodatkami, osobne danie główne. Wybiorą je nie tylko osoby, które nie jedzą mięsa, ale – przede wszystkim – goście, którzy zamawiając danie w restauracji biorą pod uwagę troskę o swoje zdrowie, sezonowość, lokalność i naturalność.
Najpopularniejsze warzywa do grillowania
Grillowane warzywa to więcej niż cukinia i bakłażan. Zerknij na poniższą listę – być może nie grillowałeś niektórych warzyw, które po wrzuceniu na ruszt zyskują ciekawy, dymny aromat.
Jak grillować cukinię i bakłażana?
Cukinię i bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm, wzdłuż lub w poprzek. Taka grubość jest optymalna. Dzięki niej ciepło dotrze do wnętrza warzyw i pozwoli im się równomiernie ugotować.
Dobrą metodą na pozbycie się goryczy z bakłażana jest natarcie plastrów solą i pozostawienie na pół godziny, a następnie spłukanie pod zimną wodą. Ta metoda jest popularna między innymi w Gruzji, gdzie bakłażan to niezwykle popularne warzywo.
Aby cukinia i bakłażan nie były suche po zgrillowaniu, należy je delikatnie pokryć olejem lub oliwą z oliwek. Dobrze jest też zamarynować je przez 15 minut zanim trafią na ruszt. Wystarczy wymieszać oliwę z tartą skórką cytrynową i czosnkiem lub olej z Delikat Knorr Przyprawą do grilla, by nadać im wyjątkowego aromatu.
Grillowana marchew, pietruszka i seler
W kontekście warzyw korzeniowych, grillowanie to nowe pieczenie. Wydobywa tyle samo słodyczy, jednocześnie dodając warzywom dymnego, lekko palonego aromatu.
Aby były idealne, warzywa przed wrzuceniem na ruszt najlepiej natrzeć oliwą lub marynatą, umieścić w folii aluminiowej i upiec do miękkości. Następnie zgrillować i – jeśli nie przyprawialiśmy ich wcześniej – obsypać Aroma Mix maślano-ziołowym Knorr, wymieszać i natychmiast podawać.
Tę technikę zastosowaliśmy w prostym przepisie na grillowany seler z warzywnym Demi-Glace i dodatkami
Jeśli szukasz więcej porad dotyczących obróbki warzyw w swojej kuchni, poznaj kurs online Akademii UFS „Opanowanie kuchni wegańskiej”. W kilku krótkich filmach dowiesz się, jak gotować bardziej roślinnie i poznasz tajniki przygotowania jarmużu oraz wyśmienitego burgera z jackfruitem.