Klasyczna elegancja
Włosi najczęściej jedzą makaron na głębokim talerzu lub w misce – możemy więc śmiało pójść ich śladem.
Serwując danie z makaronem w misce powinniśmy pamiętać o tym, by makaronu nie było za dużo, najlepiej do połowy wysokości. W przypadku głębokiego talerza, warto nałożyć go tyle, by był na poziomie rantów talerza lub lekko wystawał.
Na wierzchu dania najlepiej zaprezentować jego główne składniki.
Niedbale położony na płaskim talerzu makaron to obietnica domowej uczty.
Nawet temu lekko „zabałaganionemu” talerzowi warto dodać odrobinę ogłady. Możemy przyjąć kilka zasad:
- Makaron kładziemy centralnie zostawiając kilka centymetrów odstępu między nim a rantem talerza. Dzięki temu danie nabierze odrobiny elegancji.
- Makaron kładziemy na spód, a składniki sosu prezentujemy na wierzchu.
- Makaron nienachalnie ozdabiamy mikroziołami, orzechami, oliwą i innymi składnikami.
Podłużny rulon
Goście uwielbiają te metodę serwowania – jest wysoce estetyczna, trudna do wykonania w domu (a więc niecodzienna) i bardzo… instagramowa.
Powyższy makaron z langustą, sosem ze skorupiaków i tartym suszonym żółtkiem to jeden z pomysłów na serwowanie rulonu makaronu. Długa forma pozwala na tworzenie asymetrycznych kształtów na talerzu i ciekawą prezentację dodatków do makaronu.
Przepis na to pyszne danie znajdziesz tutaj.
Gniazdo i gniazdka
Symetryczne gniazdo to sposób serwowania długiego makaronu, który z pewnością wyzwala kreatywność. Istnieje wiele pomysłów na to, jak może być modyfikowany.
Pojedyncze gniazdo
Jak w wariacji na temat spaghetti carbonara – z żółtkiem podanym na chipsie z parmezanu.
Kilka gniazdek na jednym talerzu
Na każdym gnieździe można położyć składniki dania, na przykład krewetki czy kawałki boczku.
Gniazdko jako dodatek
Do kawałka mięsa lub ryby, jak w przepisie na węgierski paprykarz z kurczaka z tagliatelle – kliknij tutaj!
Stosowanie gniazdka jako dodatku do proteiny świetnie sprawdza się w przepisie na spaghetti z pesto i łososiem. Stanowi ono nie tylko dodatek, ale też „postument” dla żółtka. Przepis na nie znajdziesz tutaj.
Do jego wykonania możesz użyć domowego pesto lub Primerba pesto Knorr , która posiada autentyczny włoski smak i skraca czas przygotowywania dania.
Wysoka wieża
To odmiana gniazda, w którym budujemy z makaronu wysoką wieżę i układamy wertykalnie na talerz.
Taki sposób podania robi wrażenie i zmusza gościa do kreatywności w jedzeniu – tak, by nie rozrzucić dania na całym talerzu.
O efektywnym prezentowaniu dań pisaliśmy też w naszym artykule „Jak efektownie zaprezentować dania makaronowe?” . Poznaj inne sposoby na prezentację dań, zainspiruj się i twórz własne dzieła w swojej kuchni!
Po jeszcze więcej inspiracji na piękny i niepowtarzalny plating sięgnij do zasobów Akademii UFS. Mamy tam dla Ciebie darmowy kurs online „Sztuka nakładania na talerz” , dzięki któremu nabędziesz podstawowe umiejętności w zakresie ciekawego serwowania potraw.