Warzywa na grillu
Podstawą kuchni wegetariańskiej i wegańskiej są warzywa. Sezon na grilla łamie schematy mięsnej materii, a szefowie kuchni udowadniają, że menu dla wegetarian może zaskoczyć niejednego zwolennika soczystych steków czy chrupiących żeberek – warzywa na grillu są idealną alternatywą dla wszystkich rodzajów mięs.
W przypadku wege grilla, zanim warzywa znajdą się na ruszcie, cały proces przygotowania wygląda podobnie jak z mięsem. Warzywa na grilla można marynować i nacierać, przyprawiać lub podawać w wersji sauté. Sos sojowy, olej rzepakowy, sos barbecue, sos vinegret, pasta curry, świeże zioła czy klasyczny sos pomidorowy to świetne opcje, które zdecydowanie wpływają na aromat warzyw i podkreślają ich smak. Połączenie kulinarnej kreatywności szefów kuchni i dobry sprzęt do grilla pozwolą na stworzenie oryginalnych propozycji do karty dań z grilla bez mięsa.
Menu w stylu wege i wegan, czyli dania wegetariańskie na grilla
Dania z grilla to jeden z topowych trendów na rok 2018. Oprócz nich przez cały sezon na grillowanie najlepiej sprawdza się reguła, że „każda pora dnia jest dobra na danie z rusztu”. Dania z grilla lubią wszyscy.
To świadczy o popularności jego fenomenu i potwierdza wyjątkowość przygotowywanych dań.
W opcji bezmięsnego grilla, kompozycje z warzywami z grilla doskonale dopełnią sery, np. camembert, cheddar, owczy lub kozi, natomiast w przypadku potrawy dla wegan zwykły ser można zastąpić wędzonym lub naturalnym tofu, a do warzyw z grilla przygotować skwarki z tempehu, czyli produktu strączkowego ze sfermentowanych ziaren soi. Poniżej kilka naszych propozycji na stworzenie dań wegetariańskiego oraz wegańskiego grilla:
Dania wegetariańskie na grilla:
- sandwich z grillowanym bakłażanem, pomidorem, papryką, jalapeño i serem halloumi
- pizza z grilla z żółtą i czerwoną papryką, kozim serem i kolendrą
- klasyczne tosty z cheddarem, pomidorem i jajkiem
- szaszłyki z oscypkiem cukinią, bakłażanem i cebulą z dipem limonkowym
- grillowana cykoria z dipem curry i pesto bazyliowym
- plastry cukinii z grillowanym serem kozim, mozzarellą i sosem balsamicznym
- halloumi z grillowanymi pomidorami koktajlowymi i arbuzem oraz oliwą truflową
- sałatka z jarmużu, serem ricotta i grillowaną gruszką
Dania wegańskie na grilla:
- tacos z grilla z tofu, kremem awokado, kukurydzą, czerwoną kapustą i limonką
- sałatka z komosą ryżową, grillowanym bakłażanem i świeżym koprem
- makaron soba z grillowanym tempehem, wędzonym tofu i pastą z jarmużu
- stek z kalafiora z vege majonezem z mlekiem sojowym i czosnkiem
- burger z batata z grillowaną morelą, plastrami ogórka oraz sosem bbq
- sałatka z grillowaną brzoskwinią, słonecznikiem i miętowym pesto
- burger z buraka z sojonezem, truskawkami oraz rukolą
- roladki z grillowanego bakłażana z pastą orzechową
Chcąc zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym menu z grilla, warto sięgnąć po inspiracje z kuchni świata, np. kuchnię orientalną lub etniczną (Zobacz, jak grilluje się na całym świecie). Wegetariański grill nie musi być nudny, a restauracje mogą w prosty sposób złamać powszechne stereotypy o wegetariańskim lub wegańskim menu jako pochwale wyłącznie cukinii i bakłażana. Grill bez mięsa to świetna alternatywa, aby urozmaicić swoją kartę dań i odpowiedzieć na oczekiwania swoich gości. Zajrzyj również do naszego artykułu o wskazówkach i poradach dotyczących grillowania.
1 SW Research, „Sezon grillowy 2016”, https://www.wiadomoscihandlowe.pl/drukujpdf/artykul/6657
Zapisz się do newslettera
Już dziś zapisz się do naszego newslettera, aby być na bieżąco z informacjami ze świata gastronomii. Otrzymasz co miesiąc najświeższe przepisy, informacje o konkursach oraz inspirujących filmach i artykułach stworzonych przez szefów kuchni z całego świata. Niech nic Cię nie ominie!