Rabarbar – owoc czy warzywo?
Wielu z nas zastanawia się, czy rabarbar to owoc czy warzywo. Ze względu na piękny różowy kolor i wykorzystanie w deserach i kompotach, najczęściej myślimy o nim jak o owocu. Jednak z pewnością mogę potwierdzić, że jest to warzywo.
Kulinarnie przydatne dla nas są tylko części liści rabarbaru zwane ogonkami liściowymi. Mogą być zielone, różowe lub czerwone. Te najcieńsze są najsłodsze, choć wciąż posiadają wyraźnie kwaśny smak.
Dania z rabarbarem
Rabarbar posiada odświeżający, kwaskowaty smak, który sprawdza się nie tylko w deserach, ale również w daniach konkretnych – przystawkach, zupach, sałatkach czy daniach głównych. Można też wykorzystać go w napojach – i to nie tylko kompotach!
Rabarbar na konkretnie
Rabarbar może stanowić niecodzienne wykończenie zupy. Wystarczy kawałki rabarbaru upieczonego w miodzie lub syropie klonowym położyć na wierzch delikatnej zupy krem, na przykład z białych warzyw, aby podbić jej walor smakowy dodatkiem kwaskowatej słodyczy.
Równie dobrze rabarbar sprawdzi się w przystawkach, zwłaszcza tych wykorzystujących sezonowe i lokalne produkty. Najlepiej komponuje się z zielonymi szparagami i truskawkami – taka przystawka to prawdziwa wiosenna uczta.
W sałatkach można podawać rabarbar po marynowaniu w syropie cukrowym, dzięki czemu zachowa jędrność i uzyska słodki smak. Podpowiedzi, jak przygotować go w ten sposób, znajdziesz w przepisie na sałatkę ze szczawiu z rabarbarem i wołowiną pastrami.
Rabarbar może też być ciekawym dodatkiem do dania głównego – zwłaszcza w formie konfitury podawanej do czerwonego mięsa, w tym do jagnięciny czy wieprzowiny.
Na słodko
O wykorzystaniu rabarbaru w deserach można napisać książkę – a i ona z pewnością nie wyczerpałaby tematu. Dlatego, w skrócie, kilka inspiracji do wykorzystania tego warzywa przy tworzeniu słodkich zwieńczeń obiadów i kolacji.
- Ciasto migdałowe z kawałkami rabarbaru to klasyczne połączenie, które trafi w gusta wielu gości – zarówno młodszych, jak i starszych.
- Tarty i tartaletki są bardzo lubiane przez gości, a rabarbar daje wiele możliwości pięknej prezentacji na kruchym cieście. Plastry rabarbaru można ułożyć na tarcie w geometryczne wzory, a pokrojony na kawałki poukładać tak, aby stworzyć nieregularną, wysoką konstrukcję.
Rabarbar może także być ciekawym akcentem w klasycznych tartach, jak choćby tarte tatine, do której można dodać kawałki tego warzywa. Możemy też przygotować curd rabarbarowy, nałożyć go na wystudzone kruche ciasto i przykryć bezą.
- Mus z rabarbaru lub galaretka stanowi świetne wykończenie klasycznej panna cotty z ziarnami wanilii – nie tylko dodaje kwaskowatego smaku, ale też pięknego różowego akcentu kolorystycznego.
Napoje
Napoje stają się coraz ważniejszym elementem restauracyjnego menu. Goście chętnie sięgają po domowe soki, mrożone herbaty czy autorskie napary opracowywane przez szefów kuchni.
Warto więc skorzystać z sezonowego rabarbaru i w okresie wiosennym zaproponować gościom napoje, których nie pili nigdzie indziej. Co możemy zaoferować?
- Świeżo wyciskany sok z dodatkiem rabarbaru. Jego kwaśny smak warto przełamać słodkimi owocami, takimi jak gruszka czy śliwka.
- Domowa lemoniada z dodatkiem rabarbaru. Można dodać do niej kawałki pomarańczy i świeżą melisę.
- Mrożona herbata rabarbarowa. Przygotowuje się ją na bazie naparu z klasycznej czarnej herbaty Lipton Yellow Label, do której dodaje się syrop z rabarbaru. Proste i pyszne!
Sezonowe owoce i warzywa to podstawa kuchni roślinnej. Jeśli chcesz lepiej gościć osoby, które unikają mięsa, mamy dla Ciebie garść praktycznych podpowiedzi! Znajdziesz je w kursie online Akademii UFS „Opanowanie kuchni wegańskiej”. Miłego oglądania!