
Wybór talerza do zupy
Decyzja o rodzaju i wielkości talerza to pierwszy krok do oryginalnego podania zupy.
Jeśli wybieramy tradycyjną zastawę ceramiczną, należy zastanowić się, czy danie będzie lepiej prezentować się w dużym talerzu z szerokim brzegiem, rustykalnej misce sporej wielkości czy klasycznej, niedużej miseczce.

Należy pamiętać, że ceramika to nie jedyny wybór przy podaniu zupy. Można podać ją w szklance lub filiżance, kubku czy słoiku, a nawet w skorupie od kokosa.

Układ dodatków
To, w jaki sposób zaprezentujemy dodatki w zupie (lub podawane do zupy), ma ogromne znaczenie.

Ułożenie wszystkich dodatków w prostą linię, a następnie ostrożne wlanie zupy daje elegancki efekt. Sprawdza się zwłaszcza w gładkich zupach-krem oraz bulionach, które możemy przygotować na bazie Rosołu z kury w paście Knorr.

To pomysł na prezentację dodatków, które gotowały się w zupie. Drobno pokrojone kawałki warzyw i mięsa lub ryby układamy w niedbały kopczyk, a następnie wlewamy zupę.

To wykwintne ułożenie dodatków sprawdzi się zwłaszcza w klarownych zupach, takich jak buliony czy consommé. Polega na ułożeniu stosu z dodatków do zupy, tak aby stworzyć z nich oryginalną konstrukcję.

To jeden z bezpiecznych sposobów na podanie zupy. Polega na ułożeniu dodatków z jednej strony, dzięki czemu kolor zupy jest bardziej wyeksponowany niż w innych sposobach podania.
Razem czy osobno?
Podawanie bulionów, wywarów i consommé jest zwykle trudniejsze od serwowania gęstych zup. Efektownym dla gości sposobem jest podanie talerza z ułożonymi dodatkami oraz nalanie odpowiedniej ilości zupy z czajniczka przez kelnera już na stole gości.

Sztuka kulinarna nie istnieje bez pięknej prezentacji dań. Chcesz poznać tajniki platingu naszych Szefów kuchni? Sprawdź kurs online Akademii UFS "Sztuka nakładania na talerz"!
Zobacz na czym polega plating – czyli podstawa aranżacji i dekoracji talerza