![Autor: Przemysław Kaczmarek](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Przemysław_Kaczmarek.jpg)
Wybór talerza do zupy
Decyzja o rodzaju i wielkości talerza to pierwszy krok do oryginalnego podania zupy.
Jeśli wybieramy tradycyjną zastawę ceramiczną, należy zastanowić się, czy danie będzie lepiej prezentować się w dużym talerzu z szerokim brzegiem, rustykalnej misce sporej wielkości czy klasycznej, niedużej miseczce.
![](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/plating/oryginalne-sposoby-na-podanie-zupy/_jcr_content/parsys/content/textimage_1027521784/image.img.png/1581008428897.png)
Należy pamiętać, że ceramika to nie jedyny wybór przy podaniu zupy. Można podać ją w szklance lub filiżance, kubku czy słoiku, a nawet w skorupie od kokosa.
![](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/plating/oryginalne-sposoby-na-podanie-zupy/_jcr_content/parsys/content/textimage_1364092398/image.img.png/1581008428839.png)
Układ dodatków
To, w jaki sposób zaprezentujemy dodatki w zupie (lub podawane do zupy), ma ogromne znaczenie.
![](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/plating/oryginalne-sposoby-na-podanie-zupy/_jcr_content/parsys/content/textimage_1425178721/image.img.png/1581008429873.png)
Ułożenie wszystkich dodatków w prostą linię, a następnie ostrożne wlanie zupy daje elegancki efekt. Sprawdza się zwłaszcza w gładkich zupach-krem oraz bulionach, które możemy przygotować na bazie Rosołu z kury w paście Knorr.
![](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/plating/oryginalne-sposoby-na-podanie-zupy/_jcr_content/parsys/content/textimage_76235383/image.img.png/1581008429895.png)
To pomysł na prezentację dodatków, które gotowały się w zupie. Drobno pokrojone kawałki warzyw i mięsa lub ryby układamy w niedbały kopczyk, a następnie wlewamy zupę.
![](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/plating/oryginalne-sposoby-na-podanie-zupy/_jcr_content/parsys/content/textimage_1783573265/image.img.png/1581008428720.png)
To wykwintne ułożenie dodatków sprawdzi się zwłaszcza w klarownych zupach, takich jak buliony czy consommé. Polega na ułożeniu stosu z dodatków do zupy, tak aby stworzyć z nich oryginalną konstrukcję.
![](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/plating/oryginalne-sposoby-na-podanie-zupy/_jcr_content/parsys/content/textimage_1751256202/image.img.png/1581008429174.png)
To jeden z bezpiecznych sposobów na podanie zupy. Polega na ułożeniu dodatków z jednej strony, dzięki czemu kolor zupy jest bardziej wyeksponowany niż w innych sposobach podania.
Razem czy osobno?
Podawanie bulionów, wywarów i consommé jest zwykle trudniejsze od serwowania gęstych zup. Efektownym dla gości sposobem jest podanie talerza z ułożonymi dodatkami oraz nalanie odpowiedniej ilości zupy z czajniczka przez kelnera już na stole gości.
![](/wiedza/gotowanie/tips-tricks/plating/oryginalne-sposoby-na-podanie-zupy/_jcr_content/parsys/content/textimage_1928842595/image.img.png/1581008427121.png)
Sztuka kulinarna nie istnieje bez pięknej prezentacji dań. Chcesz poznać tajniki platingu naszych Szefów kuchni? Sprawdź kurs online Akademii UFS "Sztuka nakładania na talerz"!
Zobacz na czym polega plating – czyli podstawa aranżacji i dekoracji talerza