Koncentrat pomidorowy jako przyprawa wzbogacająca smak dań bezmięsnych
Niepozorny, używany w kuchni od lat koncentrat pomidorowy to umamiczna bomba smaku. Warto nie tylko korzystać z niego przy tworzeniu dań z dużą ilością pomidorów, ale także wtedy, gdy chcemy dodać do potrawy trochę umami.
Jego dodatek świetnie sprawdzi się w gęstej zupie (np. z soczewicy, roślinnej „gulaszowej” czy meksykańskiej), ragout warzywnym, gulaszu i strogonowie z dodatkiem roślinnych alternatyw mięs The Vegetarian Butcher. Może stanowić dodatek do pasztetów i past warzywnych oraz składnik marynaty i glazury – do warzyw czy zamienników mięsa.
Bulion warzywny baza smaku do bezmięsnych zup i sosów
Esencjonalny bulion to niezbędna baza do zup, sosów, gotowania dań z kaszami i ryżem, jak kaszotto, risotto czy paella. Aby przyrządzić go od podstaw, należy najpierw długo piec warzywa korzeniowe w dość wysokiej temperaturze, a następnie opalić palnikiem. Rumiane warzywa gotować co najmniej 2 godziny z dodatkiem kilku suszonych grzybów, soli i pieprzu oraz ziół.
Aby ułatwić procesy w kuchni i utrzymać stałą jakość dań, zamiast wielogodzinnego przygotowania bulionu warto skorzystać z Esencji bulionu warzywnego Knorr Professional o bogatym składzie, który przekłada się na złożony smak i aromat.
Wykorzystasz go na przykład do stworzenia aromatycznego, w pełni roślinnego ramenu.
Podbijanie smaku pieczoną cebulą i czosnkiem
Karmelizowana cebula i długo pieczony czosnek podkręcą smak każdego dania roślinnego – zup, sosów, zapiekanek, kaszy, strączków, gulaszy czy dań kuchni azjatyckiej. Aby ułatwić sobie pracę na kuchni i przyspieszyć procesy, zamiast samodzielnie piec warzywa skorzystaj z Esencji Umami Knorr Professional lub Primerby z pieczonej cebuli Knorr Professional.
Wzbogacanie smaku dań bezmięsnych świeżymi ziołami
Bez świeżych ziół trudno wyobrazić sobie kuchnię roślinną, której odbiorcy często stawiają na kolorowe i naturalne potrawy. Dania wzbogacą świeże liście różnych odmian bazylii (warto zwrócić uwagę na tajską), kolendry, mięty, estragonu i szałwii, natka pietruszki, gałązki tymianku czy rozmarynu (świetne do pieczonych warzyw i gulaszy).
Po zioła warto sięgać również poza sezonem – jest to możliwe dzięki produktom z serii Primerba, które zawierają aromatyczne zioła konserwowane w oleju. Możemy korzystać między innymi z Primerby bazyliowej Knorr Professional, Primerby tymiankowej Knorr Professional czy Primerby prowansalskiej Knorr Professional, zawierającej mieszankę ziół kuchni francuskiej.
Doprawianie potraw sosem sojowym
Sos z fermentowanej soi, pszenicy i soli to podstawa kuchni japońskiej. Jego wyrazisty smak pełen umami świetnie odnajduje się też w innych kuchniach – zarówno azjatyckich, jak i europejskich.
Na rynku znajdziemy lekkie sosy, tak zwane jasne, oraz gęstsze sosy ciemne o bardzo mocnym smaku. Gęstszy od tradycyjnego sosu jest Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy, który posiada delikatnie karmelowy aromat. Świetnie sprawdza się w daniach z azjatyckimi makaronami np. nudlami czy mie oraz doskonale doprawia bulion do ramenu. Na jego podstawie można przygotować sos teriyaki oraz glazurę do karmelizowania warzyw lub klopsików – jak w tym przepisie na glazurowane klopsiki z warzywami i ryżem.
Zastosowanie pasty miso jako przyprawy w kuchni
To kolejny tradycyjnie japoński dodatek, który podkreśli smak Twoich roślinnych dań. Miso to fermentowana pasta z soi, zbóż (najczęściej ryżu lub jęczmienia), soli i drożdży. Posiada silną koncentrację umami, dzięki czemu fantastycznie smakuje w zupach, marynatach i glazurach (np. grillowany bakłażan lub pieczone marchewki w glazurze z miso) oraz dressingach do sałatek.
Występuje w kilku odmianach i kolorach, od niemalże czarnego po kremowy. Jasne pasty charakteryzują się łagodną słodyczą; im ciemniejszy kolor miso, tym bardziej intensywny smak.
Zastosowanie soku z cytrusów w podkreślaniu smaku
Kwaśny smak jest równie ważny w kuchni roślinnej, co mięsnej. Sok z cytrusów – cytryny, limonki, pomarańczy, grejpfruta czy yuzu – tworzy mocny akcent w sosach sałatkowych, sosach do dań głównych, marynacie do warzyw oraz zupach kremach.
Aby uzyskać zrównoważony smak bez nadmiernego zakwaszania dania, warto skorzystać z Esencji cytrusowej Knorr Professional, zawierającej soki z mandarynki, perskiej limonki, yuzu i cytryny. Pasuje świetnie do glazurowanych warzyw, dań z grilla, cytrusowego sosu do sałatek oraz… domowych lemoniad.
Podwędzanie potraw w kuchni
Wędzony smak jest niezwykle pożądany w roślinnym gotowaniu. Aby dodać go do swoich dań – na przykład zupy czy gulaszu warzywnego – można użyć następujących produktów.
- Dym wędzarniczy w płynie
- Sól wędzona
- Papryka wędzona – słodka i ostra
- Esencja Dymna Knorr Professional przygotowana z naturalnych składników, takich jak wędzony cukier i pieczona cebula.
Wybierając Esencję Dymną Knorr Professional otrzymasz natychmiast efekt wędzonego dania. Ze względu na zbalansowany smak, z pewnością nie przesadzisz z dymnym aromatem. Aby uzyskać idealny efekt, Esencję Dymną najlepiej dodać do potrawy pod koniec obróbki termicznej; można też dodać do potrawy już po jej ugotowaniu.
Zastosowanie płatków drożdżowych w potrawach
Nieaktywne drożdże w formie płatków o ciekawym, słodkawym, orzechowo-serowym smaku. Świetnie nadają się do dań z zamiennikami nabiału, takich jak roślinne sosy serowe, quiche i tarty, zapiekanki z beszamelem.
Są też wyjątkowo zdrowe, zawierając prawie 50 g białka na 100 g produktu, mnóstwo błonnika i witamin z grupy B.
Chcesz zachwycić gości swoją kuchnią? Obejrzyj krótkie filmy w ramach Akademii UFS „Kuchnia na bazie roślin”, by poznać sekrety roślinnego gotowania. Szefową kuchni roślinnej Michelle Theron prezentuje w nich swoje tajniki przygotowywania m.in. chrupiących, złocistych gnocchi.