
W platingu, czyli aranżacji i dekoracji talerza chodzi o takie zaprezentowanie dania, by stało się bardziej atrakcyjne i zrobiło wrażenie na gościach. Naucz się podstaw aranżacji talerza, azjatyckich technik aranżacji i poznaj rady mogące zainspirować cię do tworzenia własnych pomysłów.
5 podstawowych zasad układania potraw na talerzu
- Stwórz podstawy – zacznij od rysunków i szkiców, by zwizualizować sobie talerz. Przygotuj talerz „próbny”, by pracować nad realizacją swojej wizji.
- Grunt to prostota – wybierz jeden składnik, na którym się skupisz i wykorzystaj przestrzeń do uproszczenia prezentacji. Chaos odwraca uwagę od najważniejszych elementów dania i goście mogą nie się zorientować, na co należy zwrócić uwagę przede wszystkim.
- Zrównoważ danie – baw się kolorami, kształtami i teksturami, by goście nie poczuli się przytłoczeni. Prezentacja nigdy nie powinna być ważniejsza od smaku i funkcji.
- Dobierz właściwy rozmiar porcji – zadbaj, by liczba składników była odpowiednia, a talerz stanowił dopełnienie dania, nie był za duży ani za mały. Skomponuj w odpowiednich proporcjach ilość białka, węglowodanów i warzyw, aby danie było zrównoważone pod względem odżywczym.
- Podkreśl główny składnik – wyróżnij główny składnik, ale nie mniej uwagi poświęć „drugiemu planowi”, czyli takim elementom dekoracji talerza, jak przybranie, sosy, a nawet sam talerz.

Aranżacja klasyczna
Technika klasycznej aranżacji oraz dekoracji talerza wykorzystuje trzy podstawowe składniki dania – skrobię, warzywa i element główny w konkretnej kombinacji. Najprostsza zasada, o której należy pamiętać, to tarcza zegara.
- Główne: między 3 i 9
- Skrobia: między 9 i 11
- Warzywa: między 11 i 3

Dzielenie się jedzeniem to częsty zwyczaj, zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Chociaż utrudnia to ułożenie potraw na talerzu, wciąż można użyć estetycznych przybrań i ciekawych miseczek lub pojemników, jak koszyki dim sum, czy nawet liście bananowca, by urozmaicić dekorację talerza.
Sosy: Rób akcenty w formie kropek z boku talerza lub kleksów w różnych kształtach po jednej stronie talerza. Dodając sos, polej nim delikatnie lub spryskaj talerz nad lub pod daniem.
Modelowanie składników: zręcznie pokrojone lub wycięte składniki mogą poprawić estetyczne walory dania. Filety z mięsa krój po skosie, by pokazać wykonanie i jakość. Ułożenie potrawy na talerzu uwidacznia również wysokość i strukturę oraz umożliwia zachowanie ładu i porządku na talerzu.
Podzas układania potraw na talerzu pamiętaj o tym, ze przybranie odgrywa rolę akcentów, które ożywiają lub podkreślają kolorystykę głównego dania. Ma wzmóc i uzupełnić smak dania, nie przytłoczyć go. Oto kilka prostych zasad dekorowania potraw na talerzu:
- Staraj się nie gromadzić na stos całego przybrania po jednej stronie talerza.
- Układając przybranie wokół dania głównego zadbaj o to, by tworzyło kolorowe, wielokształtne akcenty.
- Przybranie zawsze powinno być jadalne, więc unikaj używania kwiatu pietruszki, skórki cytrynowej, pałeczek cynamonu lub gałązek świeżych ziół.

Zapisz się do newslettera
Już dziś zapisz się do naszego newslettera, aby być na bieżąco z informacjami ze świata gastronomii. Otrzymasz co miesiąc najświeższe przepisy, informacje o konkursach oraz inspirujących filmach i artykułach stworzonych przez szefów kuchni z całego świata. Niech nic Cię nie ominie!