Trendy w gastronomii
Nadążaj za najnowszymi trendami.
-
Dieta nastolatków i młodzieży - młodzi świadomi swojej diety i z apetytem na zrównoważony rozwój
Wszystko, co właściciele lokali gastronomicznych muszą wiedzieć o pokoleniu Z.
-
Burgery w dostawie – na co zwrócić uwagę?
Burgery to jedno z topowych dań na wynos – są pyszne, sycące i łatwe w jedzeniu, szefom kuchni dają duże pole do kreatywności, a restauratorzy cenią je za dobry food cost. Podpowiadamy, jakie drobne zmiany warto wprowadzić, by podkręcić sprzedaż burgerów na wynos i na dowóz.
-
Zadbaj o jakość swojej pizzy na wynos
Wystarczy raz sprzedać słabe danie na wynos, aby zrazić do siebie gości. Dotyczy to zwłaszcza pizzerii, gdzie konkurencja walczy o każdego klienta. Dlatego podpowiadamy, jak przygotować wyśmienitą pizzę, po którą goście będą do nas chętnie wracać.
-
Trendy żywieniowe na 2021 rok: fast food i pizza!
Co przyniesie 2021 rok dla szefów kuchni lokali z fast foodem oraz pizzą? Coraz ważniejsze będzie stawianie na autentyczne doświadczenia smaku i jakości, lokalne pochodzenie składników oraz obfitość dodatków.
-
Gość jako szef kuchni. Co to jest customizacja potraw?
Koncepcja samodzielnego wyboru składników dania nie jest niczym nowym – na tej zasadzie działają na przykład bufety oraz pizzerie umożliwiające wybór dodatków. Jednak dopiero teraz dociera do innych formatów gastronomicznych. Okazuje się bowiem, że goście oczekują możliwości customizacji potraw, czyli dostosowania jedzenia do swoich preferencji.
-
Nie tylko sushi. Japońskie dania główne
Kolejny bar z sushi to dobry pomysł na restaurację – ale lokal oferujący autentyczną kuchnię japońską to pomysł jeszcze lepszy. Poznaj najciekawsze dania główne kuchni japońskiej i zainspiruj się jej bogactwem!
-
Nie tylko kiszonki – co jest dobre dla zdrowych jelit?
O zdrowotnych właściwościach kiszonek wiemy wszyscy. Co jeszcze można zaoferować gościom, dbającym o zdrowe jelita?
-
Street food zawsze na czasie
Prezentujemy przepisy na najciekawsze kanapki i przekąski stworzone przez Szefów Kuchni Unilever Food Solutions z sześciu różnych państw, w oparciu o najciekawsze street foodowe inspiracje z czterech stron świata.
-
Wykwintny fast food: rewolucje, trendy i power-upy
Jedzenie zwane „fast food“ zmienia się, podobnie jak jego konsumenci – rosnąca liczba smakoszy szuka posiłków dobrej jakości, lecz w zwykłej, codziennej oprawie. Przeczytaj nasze wskazówki i porady, dzięki którym będziesz liderem w grze.
-
Sandwiches on the go
Bywa, że kanapka bywa bagatelizowana lub też odmawia się jej miana "potrawy". Jednak to właśnie ona może stać się miernikiem kulinarnego kunsztu i umiejętności efektywnej prezentacji, a wręcz stać się kulinarnym majstersztykiem!
-
Jak dobrać menu na jesienną imprezę?
Zobacz wywiad z naszym szefem kuchni - Przemkiem Kaczmarkiem
-
Gastronomiczne trendy 2018
Rok 2017 dla rynku gastronomicznego w Polsce jest bardzo udany. Zanotowano znaczny wzrost zarówno pod względem konsumpcji, jak i liczby nowych lokali. Jakie trendy i wyzwania w branży przewidywane są na rok 2018?
-
Trendy na rynku cateringu 2018 - infografika
Pobierz i przeczytaj naszą infografikę
-
Trendy w imprezowym jedzeniu - wywiad z Konradem Birkiem
Obejrzyj wywiad z szefem kuchni Konradem Birkiem
-
Światowy Dzień Makaronu. Niech żyje pasta!
25 października obchodzony jest Dzień Makaronu. 22 lata temu ustanowiło go 40 producentów z całego świata, aby pokazać, że to niezwykle ważny składnik naszego codziennego jedzenia, ale także aby przybliżyć włoską tradycję kulinarną. Świętujmy go oryginalnie i różnorodnie, wszak gatunków i kształtów makaronu jest ponad 600!
-
Rynek gastronomii w Polsce
Obejrzyj film z Piotrem Wrotyńskim, dyrektorem zarządzającym UFS
-
Owoce morza
Mimo, że owoce morza są integralną częścią kuchni śródziemnomorskiej, to jednak ich smak sprawił, ze bardzo szybko stały się przysmakiem arystokracji na całym kontynencie. Dziś są dużo bardziej popularne i zachwycają podniebienia ludzi z różnych regionów świata. Stanowią istotne źródło białka i kwasów omega-3, a ponadto dostarczają naj jod i witaminy z grupy B.
-
Kiszonki – nie tylko z kapusty
Fermentacja to jeden z najzdrowszych sposobów obróbki jedzenia. Dzięki działaniu bakterii i grzybów produkty zmieniają smak, zapach i teksturę, a także wzbogacają się w probiotyki. Co warto ukisić w kuchni?
-
Catering dietetyczny. Jak ułożyć diety odchudzające?
Rozpoczyna się okres postanowień noworocznych. To świetny czas dla cateringów dietetycznych, które pomagają osobom chcącym w nowym roku zrzucić dodatkowe kilogramy. Przedstawimy kilka propozycji dietetycznego menu!
-
Menu Professional
Knorr Professional to linia produktów, zadowalająca nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. Stworzona z myślą o wymagających i kreatywnych szefach kuchni, doskonale sprawdza się wszędzie tam, gdzie trzeba podkreślić swój indywidualny styl. Pobierz przepisy dla wymagających szefów kuchni
-
Kulinarne trendy na 2022 rok – przygotuj do nich swoją gastronomię już dziś
Rok 2021 był dla nas, szefów kuchni, pełen wyzwań. Stał pod znakiem dostosowywania się do pandemicznej rzeczywistości, która gastronomii w żaden sposób nie sprzyja. W 2022 rok wchodzimy z wiarą, że złe czasy za nami – i że w końcu będziemy mogli w pełni rozwinąć skrzydła.
-
Zupa jako danie główne w menu restauracji? Goście są na tak!
Wielodaniowe posiłki, składające się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru, stają się powoli domeną fine diningu. Dziś nie każdy gość restauracji chce i może pozwolić sobie na tak obfite kulinarne doświadczenia, i skłania się w stronę wyboru jednego sycącego dania. Coraz częściej tym daniem stają się zupy.
-
Trendy w street foodzie: azjatyckie inspiracje kuchnią uliczną
Jedzenie uliczne od lat inspiruje się kuchnią azjatycką. Dziś przyglądamy się popularnym i mniej znanym propozycjom, które pobudzą kubki smakowe Twoich gości i zabiorą ich w kulinarną podróż po Azji.
-
Poznaj tajniki przygotowywania wegańskiej pizzy
Pizza wegańska to rosnący trend, którego nie można zignorować. Coraz więcej gości unika produktów pochodzenia zwierzęcego, ogranicza spożycie nabiału i laktozy czy po prostu chce jeść zdrowiej. Dodaj do swojej karty kilka roślinnych pozycji, by otworzyć się na nowych gości.
-
Street food: trendy w kanapkach
Ważne prognozy dla szefów kuchni pracujących ze street foodem: uwielbiane burgery nie stracą swojej popularności, ale do gry wejdą inne propozycje ze Stanów Zjednoczonych i krajów Ameryki Łacińskiej. Które z nich robią lub mogą już niebawem zrobić furorę?
-
Roślinne mięso z grilla to hit tego sezonu!
Kuchnia wegańska rozwija się w ogromnym tempie. Podczas gdy kilka lat temu mogliśmy przygotować z grilla głównie warzywa, teraz mamy do dyspozycji całą paletę mięsnych smaków i konsystencji, które możemy odtworzyć w wersji roślinnej.
-
Menu grupowe. Trendy i inspiracje
Przed gastronomią nie lada wyzwanie. Z jednej strony odpowiadamy na rosnące wymagania gości, z drugiej funkcjonujemy w wymagających ekonomicznie czasach. Czas, by przyjrzeć się zmianom, które nastąpiły w oczekiwaniach gości i znaleźć sposoby, by na nie odpowiedzieć, oszczędzając sobie czas, energię i uwzględniając każdy budżet.
-
Street food: włoskie inspiracje
Włoskie jedzenie uliczne wciąż pozostaje nieodkryte przez wielu z gości (a także szefów kuchni!). To wielka strata – wszak kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych na całym świecie. Poznaj bogactwo propozycji ulicznego jedzenia z Włoch!
-
Pizza: trendy, inspiracje i nowości dla gastronomii
Nietypowe pizze, kreatywne toppingi, zaskakujące sosy i dodatki. Przedstawiamy pizza trendy tego roku!
-
Co czeka gastronomię w 2023? Nowe trendy kulinarne
Jaki będzie 2023 rok w gastronomii? Poniżej prezentujemy 10 najważniejszych – według nas – trendów na 2023 rok.
-
Co nas czeka w 2024? Nowe trendy i zjawiska kulinarne
Jaki będzie 2024 rok w gastronomii? Poniżej prezentujemy 10 najważniejszych – według nas – trendów i zjawisk na 2024 rok.
Polecane przepisy
Co otrzymujesz:
- Dostęp do treści premium
- Najświeższe trendy, inspiracje i porady kulinarne
- Darmowe, krótkie filmiki szkoleniowe bez reklam dla Szefów Kuchni