Menu

Łącz trendy, rób domowe i zdrowe jedzenie.

Coraz więcej szefów kuchni pracujących w eleganckich restauracjach przechodzi na fast foody. Powodem jest nie tylko chęć realizacji własnych pomysłów, ale również sprawdzony model biznesowy. Nowe fast foody są smaczne, różnorodne i zdrowe.

Model fast foodu stał się bardziej wyrafinowany. Hamburgery są robione z dobrej jakości mięsa, podawane z dodatkami takimi jak przysmażone żółtka jaj lub obrane trufle. Istnieją pizzerie oferujące różnorodne ciasta, np. sojowe lub z kamutu. Coraz bardziej popularne stają się również nietypowe połączenia. Weźmy na przykład indyjski chleb paratha wypełniony śródziemnomorskim kurczakiem i sosem tzatziki lub chińską zupę congee podaną z wędzonym żółtkiem jaj i truflami.

Nowy model fast foodów przyciąga smakoszy. Oczekują oni szybkich, kreatywnych i smacznych posiłków z wysokiej jakości dodatkami, wybierając jednocześnie zdrowe jedzenie. Ludzie chcą cieszyć się pysznym, szybkim posiłkiem, ale również nie chcą czuć się winni, jedząc zbyt wiele kalorii. Kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę:

  • Idź w zielone. Zawsze oferuj w swojej karcie co najmniej jedną pozycję wegetariańską. Warzywa są dziś postrzegane jako produkty modne i luksusowe. Od pieczonych brokułów po kremowe pure z karczochu jerozolimskiego lub chrupiące warzywa korzeniowe.

  • Oferuj domowe posiłki. Nie ma problemu, jeśli używasz dobrej jakości produktów ze sklepu, ale łącz je z domowymi składnikami. Domowe oznacza zdrowe i świeże, a ponadto jest to coś, co dodajesz od siebie.

  • Gotuj powoli, podawaj szybko. Wykwintny fast food może być podany szybko, lecz dużo czasu i uwagi zajmuje przygotowanie i wybranie wysokiej jakości składników.

  • Myśl globalnie. Dziś fast food to jedna wielka mieszanka smaków. Meksykańskie tacos można wypełnić składnikami koreańskimi, alzackie Flammkuchen możesz podać włoską kiełbasą 'nduja.

Podrasuj swojego hot-doga

Restauracje takie jak londyńska Bubbledogs, The Fat Dog w Amsterdamie czy Allium w Chicago zmieniły przyrządzanie hot dogów w sztukę. Hot dog może być nie tylko wieprzowy czy wołowy, ale także z mięsem królika, wędzonej kaczki, z kaszanką lub homarem. Oprócz mięsa możesz podrasować swojego hot doga świeżymi i oryginalnymi dodatkami. Amerykański wynalazek stał się już potrawą globalną. Poniżej prezentujemy kilka propozycji dodatków, od których możesz zacząć:

Hot dog japoński

Nadaj swojemu hot dogowi japoński styl, dodając odrobinę ostrego majonezu wasabi, pikantnego marynowanego imbiru oraz szczyptę chrupiącego nori.

Hot dog chiński

Weź ostrą musztardę, zmieszaj ją z sosem hoisin i świeżo utartym imbirem i dodaj do hot doga wraz z korniszonem i chrupkimi kiełkami fasoli.

Hot dog ostry

Przygotuj słodko-kwaśny sos z mango oraz ostry sos z mięty i kolendry z zielonymi papryczkami chili. Polej hot doga oboma sosami, a na koniec dodaj pieczone orzechy.

Hot dog bliskowschodni

Orzechowy sos z pasty sezamowej i jogurtu, czerwona kapusta kwaszona z kminem rzymskim oraz chrupiąca smażona ciecierzyca tworzą razem pysznego hot doga bliskowschodniego.

Francuz

Aby stworzyć wyszukanego hot doga francuskiego, posyp go świeżym kozim serem i dodaj czerwoną cebulę. Wszystko pokryj drobno posiekaną, chrupiącą, smażoną brukselką.

Hot dog włoski

Włoskiego hot doga podaj z roztopionym serem mozzarella, ostrym sosem z pomidorów oraz chrupiącą smażoną szynką coppa di Parma.

Rewolucja pod znakiem tacos

Rewolucja pod znakiem tacos

Skorzystaj z naszej infografiki, z której dowiesz się jak stworzyć prawdziwe meksykańskie tacos.

Pobierz infografikę
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza