Poniżej znajdziesz przykłady przystawek, sałatek, burgerów i hot dogów inspirowanych kuchniami Chin, Tajlandii czy Korei. Są one raczej wariacjami na temat wykorzystywanych tam składników i przypraw, niż autentycznymi azjatyckimi pozycjami kuchni ulicznej, ponieważ takie propozycje bardziej odpowiadają podniebieniom europejskich gości.
Uzupełnieniem tego artykułu jest darmowy kurs Akademii UFS „Chińskie dania i street food". W kilku krótkich filmach szefowa kuchni Ning Ma z londyńskiej sieci restauracji MamaLan prezentuje swój codzienny warsztat oraz dwa autentyczne, proste przepisy. Warto obejrzeć!
Azjatyckie przystawki: chińskie jedzenie uliczne
Przystawki, przekąski i małe potrawy to fantastyczny sposób, by powoli włączać azjatyckie dania do swojego menu. Na co warto postawić? Sprawdziliśmy propozycje inspirowane kuchnią chińską.
Spring rollsy
Uwielbiane spring rollsy to smażone na głębokim tłuszczu cygara z pszennego ciasta nadziane mieszanką mięsa mielonego, warzyw i grzybów. W Chinach nadzienie przygotowuje się najczęściej z wieprzowiny, drobno posiekanej kapusty i marchwi, grzybów shiitake, szczypioru oraz kiełków bambusa i fasoli mung.
Tradycyjnie podaje się je po prostu z octem ryżowym lub z sosem z czosnku i chili. Możemy zrezygnować z klasycznego sosu na rzecz takiego, który bardziej odpowiada europejskim podniebieniom, jak chociażby z majonezu – tak jak w naszym przepisie na sping rollsy z sosem majonezowym wegańskim.
Powyższy przepis jest w pełni roślinny dzięki pominięciu mięsa w nadzieniu oraz wykorzystaniu Majonezu wegańskiego Hellmann’s – pysznej roślinnej alternatywy o kremowej konsystencji, gładkiej teksturze i wytrawnym smaku.
Mięsne dania w kuchni ulicznej: kurczak na dziesiątki sposobów
Kuchnia chińska uwielbia się ze wszystkimi rodzajami mięsa. Na przekąskę świetnie pasują kawałki kurczaka. Można przyrządzić je bez panierki, np. w sosie miodowym z chili, w sezamie, w sosie pomarańczowym lub kung pao (z czerwoną papryką i orzechami ziemnymi lub nerkowcami), a także z panierką. Panierowanego kurczaka najlepiej jest usmażyć lub upiec, a następnie wymieszać z sosem inspirowanym chińskimi smakami.
Wegeteriańska alternatywa dla kurczaka w potrawach street food
Jeśli często gościmy osoby preferujące kuchnię bezmięsną, zamiast kawałków kurczaka możemy podać Jak Kurczak The Vegetarian Butcher. Krótki skład, delikatny smak i mięsna struktura fantastycznie odwzorują mięso z kurczaka w przystawkach i daniach głównych.
Azjatyckie klopsiki na raz w wersji mięsnej i bezmięsnej
Zamiast kurczaka możemy zaproponować naszym gościom azjatyckie klopsiki. Tak jak kurczaka, wystarczy je usmażyć, a następnie wymieszać z ulubionym sosem. W wersji roślinnej świetnie sprawdzają się Jak Klopsiki The Vegetarian Butcher zachowujące smak i konsystencję mięsnych odpowiedników.
Azjatyckie sałatki: tajskie jedzenie uliczne
Pod względem sałatek Tajlandia nie ma sobie równych. Wszystko za sprawą oryginalnego, idealnie zbalansowanego w smaku sosu oraz oryginalnych technik przygotowywania sałatek.
Sos tajski do sałatek składa się tylko z czterech produktów: sosu rybnego, cukru palmowego, soku z limonki oraz świeżej papryki chili. Zachowanie odpowiednich proporcji jest niezbędne, by otrzymać perfekcyjny sos.
W Tajlandii przygotowuje się trzy rodzaje sałatek:
● Yam
Talerz pełen wybranego składnika białkowego (smażone jajka, krewetki, kawałki mięsa) połączonego z chrupiącymi warzywami (seler, cebula) oraz świeżymi ziołami i niekiedy nudlami.
● Tam
Sałatka, której składniki ubija się razem w dużym moździerzu. Celem tego zabiegu nie jest uzyskanie gładkiej pasty, a zmiękczenie twardych warzyw i ich dokładne wymieszanie z sosem. Najpopularniejszym składnikiem sałatki jest tam zielona papaja julienne połączona z kawałkami długiej zielonej fasoli i pomidorów. Zdarzają się też wariacje z ogórka, kukurydzy czy makaronu ryżowego.
● Laab
Mięso mielone (wieprzowe, wołowe lub drobiowe) ugotowane wraz z sosem sałatkowym, podawane ze świeżymi ziołami: miętą, szczypiorkiem i kolendrą.
Niezwykle popularny laab można przygotować też na bazie roślinnej alternatywy mięsa mielonego Jak Mielone The Vegetarian Butcher . Posiada zwartą strukturę oraz soczystość, smak i konsystencję mięsa, dzięki czemu przypadnie do gustu nawet prawdziwym miłośnikom mięsnych smaków.
Inspiracje kuchnią tajską w jedzeniu ulicznym
Wielką popularnością cieszą się też sałatki niekoniecznie autentycznie tajskie, ale inspirowane tą kuchnią. Najbardziej znaną jest sałatka z makaronu ryżowego z posiekanymi warzywami (kapustą czerwoną, marchwią i szczypiorem), wybranym białkiem (kurczakiem, krewetkami, tofu) oraz sosem orzechowym.
Burgery i hot dogi: koreańskie jedzenie uliczne
Kuchnia koreańska bije rekordy popularności. Zobacz, jak korzystać z jej składników oraz przypraw, by stworzyć oryginalne w smaku burgery oraz hot dogi.
Koreański burger
Aby przygotować inspirowany smakami Korei burger, do mięsa mielonego należy dodać sos sojowy, ciemny cukier, imbir, czosnek, paprykę gochugaru lub pastę gochujang oraz posiekany szczypior. Zamiast tradycyjnego mięsa warto zaproponować gościom Jak Burger Supreme The Vegetarian Butcher, soczystą i aromatyczną roślinną alternatywę burgera.
W Korei popularne są również burgery z chrupiącym kotletem z kurczaka, najczęściej w grubej panierce. W tej roli świetnie sprawdzi się Jak Kurczak w Chrupiącej Panierce The Vegetarian Butcher , soczysty kotlet roślinny o konsystencji i smaku mięsa drobiowego, który zachwyci nawet mięsożerców.
Koreańskie hot dogi
Aby przygotować inspirowanego kuchnią koreańską hot doga, najlepiej postawić na dodatek kimchi, czyli fermentowanej kapusty pekińskiej z pikantną, lekko dymną papryką gochugaru. Kimchi możesz przygotować samodzielnie wykorzystując nasz przepis na sałatkę ze sfermentowanego kimchi.
Kimchi można umieścić w bułce do hot doga bez wcześniejszej obróbki lub przygotować z niej oryginalny w smaku coleslaw. Wystarczy wymieszać ją z dobrej jakości majonezem, takim jak Majonez do dekoracji Hellmann’s czy lżejszy Majonez Yofresh Hellmann’s . Jeśli podajesz hot dogi z roślinnymi parówkami, klasyczny majonez zamień na Majonez wegański Hellmann’s.