Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kuchnią roślinną, zapoznaj się z naszym kursem online Akademii UFS „Opanowanie kuchni wegańskiej” . Dowiesz się z niego, jakie składniki będą Ci niezbędne, jakimi technikami warto się posługiwać i jak przygotować burgera z owocu chlebowca.
Jakie bezmięsne przystawki można podać z grilla?
Największym grzechem szefów kuchni w odniesieniu do diety roślinnej jest poświęcanie jej mniej uwagi niż kuchni mięsnej. Dania wegańskie mogą być równie wyrafinowane, co tradycyjne – ale potrzebują naszego zaangażowania.
Oto kilka propozycji na roślinne przystawki na grilla:
- roladki z grillowanego bakłażana z pastą z orzechów włoskich, podane z granatem i kolendrą,
- grillowane szaszłyki z pieczarek marynowanych w sosie teriyaki,
- grillowane frytki z polenty podane z domowym sosem BBQ,
- młode ziemniaczki grillowane, podane z orzeźwiającymi sosami (na przykład miętowym).
Wegańskie dania główne z grilla – kotlety i burgery
Mięsne grillowe dania do niedawna trudno było odtworzyć w wersji roślinnej. Te czasy już minęły. Wszystko za sprawą miłośników mięsa stojących za produktami The Vegetarian Butcher, którzy postanowili dobrze znane smaki odtworzyć w pełni wegańskich produktach.
Aby przygotować bezmięsnego burgera, najlepiej oprzeć się na kotlecie, który konsystencją przypomina surowe mielone mięso. Taki właśnie jest Jak Burger Supreme The Vegetarian Butcher, soczysty burger wegański na bazie soi, oddający smak, zapach i teksturę mięsa zwierzęcego.
Z Jak Burgerem Supreme The Vegetarian Butcher można przygotować fantastyczne kanapki, które długo pozostaną gościom w pamięci. Do naszych ulubionych kombinacji należy burger z guacamole i pokruszonymi nachosami, z sosem teriyaki i warzywami smażonymi w tempurze, z grillowanym bakłażanem i sosem na bazie tahini oraz inspirowany kuchnią francuską wegański burger z karmelizowaną cebulą i sosem miodowo-musztardowym.
Dla miłośników drobiu warto zaproponować danie opierające się na Jak Kurczaku w Chrupiącej Panierce The Vegetarian Butcher. Ten duży, aromatyczny kotlet świetnie sprawdzi się w bułce z dodatkiem zielonego pesto, sosu chimichurri czy tysiąca wysp.
Można podać go też z pieczonymi ziemniakami i coleslawem, w wersji roślinnej przygotowanym z użyciem Majonezu Wegańskiego Hellmann’s. Ten kremowy majonez bezjajeczny o gładkiej konsystencji i znanym gościom wytrawnym smaku można stosować dokładnie tak, jak majonez tradycyjny.
Kolejną obowiązkową pozycją z grilla są uwielbiane przez wszystkich szaszłyki, które można przygotować również w wersji roślinnej. W ostatnich latach widzimy spore zainteresowanie kuchnią meksykańską, dlatego warto rozważyć ich podanie z kolendrą, mini kukurydzą i ostrymi papryczkami, a ich głównym składnikiem mogą być przepyszne kąski Jak Kurczak The Vegetarian Butcher. Jako dodatek można podać guacamole i nachosy. To prawdziwa uczta w meksykańskim stylu!
Wegańskie sałatki z grillowanymi dodatkami? Jesteśmy na tak!
Dania grillowe nie muszą być ciężkie. Jeśli uzupełnisz swoją kartę o wybór sałatek z grillowanymi dodatkami, z pewnością ucieszysz gości, którzy wolą świeże, warzywne dania. Co warto grillować, aby dodać do sałatki?
Sezonowe warzywa z grilla
Lokalne warzywa w dymnej, grillowanej wersji doskonale dopełnią miks sałat z pomidorami, pestkami i nasionami. Warto sprawdzić wersję z grillowanymi zielonymi szparagami, grillowaną kalarepą, młodą marchewką, młodymi strąkami bobu lub groszku cukrowego. Pamiętajmy, by grubsze warzywa ugotować przed grillowaniem, a te zielone (jak szparagi czy groszek cukrowy) wcześniej zblanszować.
Grillowane soczyste owoce
Owoce z grilla podkręcą smak wielu sałatek! Warto pomyśleć nad grillowaną gruszką czy morelą, ale naszym faworytem jest grillowany ananas, który można podać z Majonezem Wegańskim Hellmann’s i melisą. Idealnie sprawdzi się jako przystawka lub deser.
Grzyby na grilla
Grzyby z grilla nabierają cudownego dymnego aromatu. Na ruszcie możesz przygotować pieczarki lub boczniaki, w marynacie lub bez.
Jak Kurczak The Vegetarian Butcher – zamiennik kurczaka w sałatkach na grilla
Przepyszne wegańskie kąski, które doskonale imitują smak i konsystencję mięsa kurczaka. Wyróżniają się taką samą różnorodnością zastosowania jak klasyczne kawałki drobiu. Sprawdzą się jako prosty zamiennik mięsa w sałatce z grillowanym kurczakiem! Poznaj nasz przepis na roślinną, wegańską wersję sałatki z grillowanym kurczakiem