Kuchnia japońska fascynuje ze względu na smaki i techniki odległe od tych, które są dla nas tradycyjne. Dlatego testowanie jej potraw i przygotowywanie ich w swojej kuchni może być wspaniałą przygodą.
Oto, jakie dania główne powinniśmy poznać, aby zostać specjalistami od kuchni japońskiej.
Kurczak katsu
Kotlet z kurczaka w panierce z panko, smażony na głębokim oleju, a przed podaniem pocięty w plastry. Tradycyjnie podaje się go z sosem tonkatsu – gęstym ciemnym sosem z przecieru z pomidorów i innych warzyw, melasy i daktyli.
Poza Japonią zyskał sławę na Hawajach i w Kalifornii, gdzie często można spotkać go jako element lunchu, obok zupy miso, ryżu i surówki z kapusty.
Japońskie curry
Bywa nazywane daniem narodowym Japonii, choć przybyło z Indii dzięki Brytyjczykom i popularność zyskało dopiero w latach 60-tych XX wieku. Ze względu na swoje pochodzenie, znacząco różni się od najpopularniejszego w naszym regionie, tajskiego.
Japońskie curry jest gęste i aromatyczne, z nutą pikantnych i korzennych przypraw. Składa się z cebuli, ziemniaków i marchwi oraz kawałków mięsa – wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka. Podaje się je z ryżem lub z kurczakiem katsu
Teriyaki
Teriyaki to nie tyle danie, co technika kulinarna. Polega na pieczeniu bądź grillowaniu ryby lub mięsa w specjalnej marynacie. Składa się ona z sosu sojowego i mirinu oraz – przede wszystkim – dużej ilości cukru. Dzięki niemu danie posiada piękny połysk. Stąd też nazwa tej techniki – „teru” oznacza bowiem „błyszczeć”.
Yakitori
Pyszne szaszłyki z kurczaka zanurzonego w marynacie z sosu sojowego, mirinu, sake i cukru. Tradycyjnie opala się go na węglu drzewnym i serwuje nie tylko w wyspecjalizowanych barach, ale także na ulicy w trakcie świąt i festiwali.
Nie zawsze na patyku znajduje się tylko mięso kurczaka – czasem można spotkać odmiany z wątróbką drobiową, grzybami, papryką czy porem.
Ramen
Potrawa składająca się z bulionu, makaronu i dodatków: plastrów mięs, gotowanych jajek, wodorostów, grzybów, kiełków i warzyw. Choć określany jest jako tradycyjnie chiński, ramen dotarł do Japonii w XIX wieku i zyskał ogromną popularność. Stąd trafił do naszych garnków i menu.
Japońska wersja zdecydowanie różni się od chińskiego odpowiednika. Stosuje się w niej częściej owoce morza i kurczaka, niekiedy intensywnie doprawiając bulion pastą miso. Jeśli szukasz autentycznego przepisu na ramen, kliknij tutaj!
Kuchnia japońska opiera się na świeżych składnikach i trafia w gusta gości szukających zdrowych dań restauracyjnych. Poznaj tajniki zdrowego gotowania podczas krótkiego, intensywnego kursu online Akademii UFS „Wprowadzenie do zdrowej kuchni”. Sprawdź już teraz!