Menu

Dobra kanapka wizytówką kucharza

Wyjątkowa kanapka gromadzi lojalnych klientów. Ale uwaga: im prostsze danie, tym więcej wymaga uwagi. Dzięki naszym poradom twoja kanapka będzie dziełem sztuki.

Wypiecz kanapkę na wyższy poziom

pieczywo

 

Dzięki zapieczeniu produkty są gorące i chrupkie. Mimo, że jest to podstawowa umiejętność w kuchni, dobre zapieczenie wymaga uwagi.

Idealny tost na kanapkę cechuje się złocistym kolorem, chrupiącą konsystencją, miękką w środku, a w chwili podania jest wciąż gorący. Kilka wskazówek, jak uczynić twój tost idealnym:

  • Pokrój chleb w stosunkowo grube kromki. Dzięki temu będzie można wyraźnie wyczuć chrupiącą powierzchnię i miękkie wnętrze. Grubość kromki zależy również od rodzaju chleba. Cięższy chleb można pokroić w cieńsze kromki, a chleb puszysty – w grubsze.

  • Aby uzyskać przyjemną chrupkość i wilgotność w środku, zapiekaj chleb w wysokiej temperaturze przez około 2,5 do 4 minut, tylko na jednej stronie.

  • Warto zauważyć, że różne rodzaje chleba wymagają różnego sposobu zapiekania. Delikatny chleb Brioche nie może być zapiekany w tak wysokiej temperaturze, jak np. chleb pełnoziarnisty.

  • Aby uniknąć przypalenia tosta, posmaruj go majonezem. Majonez cechuje się wyższą temperaturą spalania, dzięki czemu nada twoim tostom równy poziom chrupkości, przypominający tosty francuskie. Dodatkowo majonez nadaje lekko pikantny smak.

 

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza