Ostrygi
Na największą skalę ostrygi hoduje się w Europie, Stanach Zjednoczonych, Chinach i Japonii. Dostępne są przez cały rok. Ostrygi uważane są za afrodyzjak. Na rynku znajdują się różne ich odmiany, które mają rozmaite kształty i wielkości muszli.
Mięso: delikatne, jędrne, pachnące jodem/morzem.
Idealne: na surowo z cytryną lub szalotką marynowaną w czerwonym occie winnym.
Lubią: kwaśne środowisko: cytryny, octy winne, szalotkę.
Przegrzebki
Na całym świecie występuje około 300 różnych gatunków przegrzebków. Komercyjnie jednak wykorzystuje się ich ok. 20. Najwyższej jakości przegrzebki odławia się z zimnych wód europejskich wokół Wysp Brytyjskich i Francji, a w Ameryce z Alaski i Nowej Funlandii.
Mięso: zwarte, białe, połyskujące, o jednolitej strukturze.
Idealne: krótko smażone na maśle, nadają się do sushi.
Lubią: kalafior, korzeń pietruszki, por biały, dobrą sól morską, półtłuste mleko.
Małże
Występują na całym świecie i są ogólnodostępne przez cały rok. Większa ich część, którą możemy delektować się na stołach, nie pochodzi z naturalnego odłowu, lecz z akwakultur prowadzonych na skalę przemysłową głównie w Azji.
Mięso: delikatne, jędrne, pachnące jodem/morzem.
Idealne: do duszenia, na gorąco, marynowane w białym winie.
Lubią: czosnek, tymianek, liść laurowy, seler naciowy.
Ośmiornice
Ośmiornice nie posiadają żadnego pancerza i zamieszkują głównie dno morskie. Większość życia spędzają w jaskiniach i szczelinach skalnych. Ich krępe ciało przechodzi bezpośrednio w długie ramiona chwytne, które są pokryte przyssawkami.
Mięso: bardzo delikatne, białe, aromatyczne.
Idealne: do grillowania, sałatek, na ciepło z sosem vinaigrette z estragonem lub na zimno jako carpaccio.
Lubią: trybulę, pietruszkę, czosnek, ocet balsamiczny, oliwę.
Kraby
Kraby są najbardziej rozwiniętymi skorupiakami. Stanowią najbogatszą w gatunku grupę wśród dziesięcionogów, dlatego też ich występowanie jest bardzo szerokie i uzależnione od środowiska życia poszczególnej odmiany.
Mięso: delikatne, słodkie w smaku.
Techniki kulinarne: odnóża pieczone lub gotowane w court-bouillon, obrane świetnie smakują z sosami vinaigrette lub majonezowymi.
Lubią: masło, oliwę, śmietanę, białe wino i koper włoski.
Raki
Zamieszkują słodkie wody w wolno płynących rzekach, jeziorach, stawach oraz oczkach wodnych na terenach bagiennych. Obecnie w naturalnym środowisku jest ich coraz mniej. Największymi odbiorcami i smakoszami raków są Francuzi i Niemcy.
Mięso: delikatne, aromatyczne, lekko słodkie.
Idealne: do gotowania w wodzie z koprem i cytryną, później obieramy mięso z ogona i szczypiec.
Lubią: koperek, brandy, cytrynę.
Homary
Homary łowi się w Europie oraz w Ameryce Północnej, stąd też pochodzą dwie najbardziej znane odmiany. Obie występują głównie w zimnych morzach, a ich głównym atrybutem są duże i mocne szczypce.
Mięso: białe, delikatne, o lekkim morskim aromacie.
Idealne: duszone ála mariniere, gotowane i podawane z sosami emulsyjnymi, grillowane lub na surowo – sashimi w kuchni japońskiej.
Lubią: czosnek, seler naciowy, świeży listek laurowy, cytrynę.
Krewetki
Cenione i łowione na całym świecie. Szacuje się, że w celach spożywczych w obrocie jest około 350 odmian krewetek, które różnią się od siebie głównie wielkością oraz smakiem.
Mięso: zwarte, delikatne w smaku i chude.
Idealne: do smażenia, wędzenia oraz duszenia w tempurach, na zimno w sałatkach lub na surowo.
Lubią: czosnek, chili, kolendrę, limonkę, pietruszkę, mleko kokosowe.
Langusty
Mają gruby i sztywny pancerz. Przeciętna długość ich ciała wynosi 30 cm, ale zdarzają się bardziej okazałe sztuki. Ten najdelikatniejszy przysmak kulinarny występuje przede wszystkim w ciepłych wodach.
Mięso: białe, delikatne, o lekkim morskim aromacie.
Idealne: duszone ála mariniere lub gotowane i podawane z sosami emulsyjnymi, nadają się na grilla.
Lubią: mocne aromaty: czosnek, chili, limonkę, kolendrę.
Kalamary
Kalmary posiadają dziesięć ramion i charakterystycznie zbudowane ciało o torpedowym kształcie. Są świetnymi pływakami i doskonałymi łowcami. Stanowią popularny smakołyk na całym świecie.
Mięso: zwarte, białe i delikatne w smaku.
Idealne: do smażenia w cieście lub krótkiego grillowania, duże świetnie smakują duszone w warzywach.
Lubią: sos sojowy, natkę pietruszki, anyż.