Badania pokazują, że jednym z kluczowych powodów, dla których goście chodzą do restauracji, jest trudność w odtworzeniu potraw w domowej kuchni. Dlatego zarówno rzemieślnicze pizze włoskie, jak i oryginalne kompozycje szefów kuchni, to główne trendy tego sezonu. Dziś piszemy o tych drugich i podpowiadamy, czym zainspirować się, by stworzyć oryginalną ofertę, której nikt się nie oprze.
Popularne pizze inspirowane kuchnią USA
Kuchnia Stanów Zjednoczonych to wciąż jedna z najpopularniejszych kuchni narodowych. Pizzerie wykorzystują ten trend oferując albo amerykańską pizzę (np. na grubszym cieście lub wielowarstwową deep dish pizzę), albo przekładając popularne potrawy z USA na język pizzy. Jakie kompozycje są na topie?
- Pizza mac’n’cheese: placek upieczony z makaronem z serem, serwowany na przykład z jalapeño lub szczypiorkiem.
- Pizza à la meatball sub: pizza z sosem marinara, klopsikami mięsnymi i serem.
- Pizza z panierowanym kurczakiem. Można podawać z syropem klonowym.
- Pizza z kultowymi ostrymi chrupkami serowymi lub z popcornem.
- Pizza hawajska dla miłośników ananasów i szynki.
- Pizza Chicagowska: roślinna wersja pizzy z wegańskim sosem bolońskim i nowością od The Vegetarian Butcher – „Jak Pepperoni”.
Wszystkie te pizze możemy przyrządzić w wersji wegańskiej. Doskonałym przykładem jest nasza receptura na pizzę chicagowską.
Nietypowe pizze narodowe
Nie tylko dania kuchni USA można przekształcać w pizzową przyjemność. Coraz więcej pizzerii eksperymentuje z klasycznymi daniami typu comfort food z różnych krajów.
- Pizza polska z oscypkiem i żurawiną.
- Pizza czeska ze smażonym serem i sosem tatarskim.
- Pizza niemiecka z kiełbaską i ketchupem curry.
- Pizza szwedzka z mięsnymi klopsikami, groszkiem i żurawiną.
- Pizza meksykańska z mięsem mielonym, kukurydzą, nachosami i kolendrą.
- Pizza węgierska upieczona na smażonym wcześniej langoszu.
Dla wszystkich powyższych pizz, poza węgierską, doskonałą bazą będzie klasyczna pizza margherita. Nasi szefowie kuchni zdradzili swoją recepturę na margheritę doskonałą – zobacz sam!
Trendy dotyczące sosów do pizzy
Już od dawna szefowie kuchni podchodzą kreatywnie do sosów do pizzy i przekraczają tradycję związaną z użyciem sosu pomidorowego lub oliwy z oliwek. Jakie sosy mogą urozmaicić naszą ofertę?
Sosy pomidorowe do pizzy, ale inaczej
Sos pomidorowy można łatwo przekształcić w zupełnie wyjątkową bazę do pizzy. Możesz dodać do niego kuminu i goździków, by stworzyć pizzę arabską, kolendry i gorczycy, by wprowadzić indyjskie smaki, oraz chili i kakao, które doskonale pasują do kuchni meksykańskiej. Bazę na sprawdzony przepis pomidorowy znajdziesz w przepisie na podstawowy sos pomidorowy. Jeśli jednak ogranicza nas czas, warto skorzystać z wysokiej jakości sosu do pizzy Knorr Professional, który wykonany jest w 100% z włoskich pomidorów. Może on posłużyć jako bezpośrednie, wygodne i wydajne rozwiązanie lub być bazą dla wielu innych autorskich sosów.
Sosy paprykowe, zwłaszcza pikantne
Doskonałe dla każdego miłośnika palących dań.
Sosy kremowe na bazie białego sosu lub śmietany
Dobrze komponują się z grzybami, czerwonym mięsem i dynią.
Sosy z owoców
Owocowe sosy, na przykład z mango (do pizz azjatyckich) lub ze śliwek z dodatkiem przypraw korzennych.
Oliwa smakowa jako dodatek do pizzy nie wystarczy, goście chcą czegoś więcej
Klasyką podania pizzy jest serwowanie jej z oliwą z oliwek, tradycyjną lub czosnkową, ziołową czy z chili. Aktualnie wiele pizzerii o autorskim charakterze odchodzi od tego dodatku na rzecz ciekawych sosów, które wyróżnią ich ofertę od pozostałych.
Sosy do pizzy na bazie majonezu i jogurtu
Wielką popularnością cieszą się sosy na bazie majonezu i śmietany, takie jak sos tysiąca wysp, sos mango-chili, sos kimchi czy sos ziołowy w stylu amerykańskiego dressingu ranch. Jeśli chcesz, by Twoje sosy długo zachowały świeżość i gęstą konsystencję, przygotuj je na bazie Majonezu do dekoracji Hellmann's. Ten klasyczny majonez o rozpoznawalnym wytrawnym smaku wspaniale podkreśli smak pizzy.
Jeśli chcesz, by Twój sos był lżejszy, przygotuj go na bazie jogurtu naturalnego i Majonezu Yofresh Hellmann's o obniżonej kaloryczności o aż 58% w porównaniu do Majonezu do dekoracji Hellmann's. Natomiast jeśli oferujesz pizzę roślinną, sos do niej przygotuj używając Majonezu Wegańskiego Hellmann's o kremowej konsystencji i dobrze znanym smaku!