Customizacja = personalizacja
Customizacja pochodzi od angielskiego słowa „customize” oznaczającego „dostosować”. Jest więc tym samym, co personalizacja – czyli możliwością dopasowania danego produktu czy usługi do indywidualnych preferencji.
Goście customizują swoje dania coraz chętniej i częściej, wybierając te restauracje, które dają im swobodny wybór. Istnieją dwa główne powody, dla których to robią – oto one.
![„Personalizuję, bo nie jem pewnych składników” „Personalizuję, bo nie jem pewnych składników”](/wiedza/gotowanie/trendy-w-gastronomii/gosc-jako-szef-kuchni-co-to-jest-customizacja-potraw/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1382431963/image.img.png/1598437001416.png)
„Personalizuję, bo nie jem pewnych składników”
Istnieje rosnąca grupa gości, która podczas wizyty w restauracji prosi o usunięcie pewnych składników z dania. Choć bywa to irytujące i niekiedy zabawne, najczęściej dzieje się tak dlatego, że nie może, bądź nie chce jeść pewnych składników.
W tej grupie znajdują się np. osoby z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, wegetarianie, weganie czy osoby stosujące dietę ketogeniczną lub paleo.
![„Personalizuję, bo to dobra zabawa” „Personalizuję, bo to dobra zabawa”](/wiedza/gotowanie/trendy-w-gastronomii/gosc-jako-szef-kuchni-co-to-jest-customizacja-potraw/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1584608536952.png)
„Personalizuję, bo to dobra zabawa”
Druga grupa gości to te osoby, które chętnie wybierają miejsca, w których mogą wpływać na zawartość swojego talerza. Robią to dlatego że to świetna przygoda – daje możliwość zabawy smakami, aromatami i teksturą różnych składników oraz dzielenia się efektami swoich wyborów z bliskimi oraz… na Instagramie.
Wprowadź customizację do swojego lokalu!
Oto kilka pomysłów jak w prosty sposób umożliwić gościom samodzielny wybór składników ich uczty.
![](/wiedza/gotowanie/trendy-w-gastronomii/gosc-jako-szef-kuchni-co-to-jest-customizacja-potraw/_jcr_content/parsys/content/textimage_1532043302/image.img.png/1584608545653.png)
Stwórz ofertę na zakup kilku miseczek tapasów (na przykład 1, 3, 5, 9). Daj gościom możliwość wyboru z szerokiego menu: różnych rodzajów oliwek, marynowanych i grillowanych warzyw, roślinnych past i dipów, kawałków miękkiego sera w oliwie, plastrów wędlin czy innych pyszności. Wystarczy podać do tego świeże pieczywo i miseczkę z oliwą z oliwek, aby zapewnić gościom prawdziwą ucztę.
![](/wiedza/gotowanie/trendy-w-gastronomii/gosc-jako-szef-kuchni-co-to-jest-customizacja-potraw/_jcr_content/parsys/content/textimage_2129126748/image.img.png/1584608551680.png)
Samodzielny wybór dodatków do zup to świetny sposób na podawanie azjatyckiego ramenu, pho czy tom kha. Warto dać gościom możliwość wyboru:
- bulionu – mięsnego (wołowego lub z kurczaka) i wegańskiego,
- makaronu – pszennego lub ryżowego (bezglutenowego),
- dodatków – mięs, tofu, jajka i warzyw.
Pamiętaj o tym, że kluczem do pełnego smaku azjatyckich zup jest aromatyczny bulion taki jak np. wietnamskie pho.
![](/wiedza/gotowanie/trendy-w-gastronomii/gosc-jako-szef-kuchni-co-to-jest-customizacja-potraw/_jcr_content/parsys/content/textimage_1973507866/image.img.png/1584608570221.png)
Tworzenie własnego burgera to dla gości wspaniała zabawa oraz możliwość wyboru tych składników, które się lubi. Co uwzględnić w customizowanym menu dla gości burgerowni?
- Bułka: tradycyjna, pełnoziarnista, bezglutenowa
- Kotlet: wołowy, z kurczaka, serowy, roślinny
- Warzywa: sałata, pomidor, cebula, ogórek marynowany, grillowane warzywa i inne
- Ser: cheddar, gouda, feta i inne
- Dodatki: jalapeño, prażona cebulka, oliwki, suszone pomidory i inne
- Sosy: pomidorowy, ostry, majonez, tatarski, czosnkowy i inne
![](/wiedza/gotowanie/trendy-w-gastronomii/gosc-jako-szef-kuchni-co-to-jest-customizacja-potraw/_jcr_content/parsys/content/textimage_137360652/image.img.png/1584608579931.png)
Podobno każdy uwielbia pizzę, a tym bardziej taką, która jest w pełni dostosowana do indywidualnych preferencji. W pizzerii z łatwością możemy ułatwić gościom skomponowanie swojej ulubionej, dając do wyboru:
- ciasto, np. klasyczne, pełnoziarniste, bezglutenowe lub zabarwione węglem czy burakami,
- sos, np. tradycyjną marinarę, sos śmietanowy lub BBQ,
- ser, np. mozzarellę, sery pleśniowe czy ser wegański,
- proteiny, np. kurczak, chorizo, salami, szynka, tofu lub tempeh,
- warzywa, np. pomidory, pieczarki, kukurydzę, buraki, cukinię, paprykę, brokuły czy szpinak.
![](/wiedza/gotowanie/trendy-w-gastronomii/gosc-jako-szef-kuchni-co-to-jest-customizacja-potraw/_jcr_content/parsys/content/textimage_1319278731/image.img.png/1585727904257.png)
Jeśli specjalizujesz się w lekkiej kuchni opartej na świeżych warzywach i dodatkach, możesz dać gościom możliwość samodzielnego tworzenia sałatek oraz bowli. Wystarczy przedstawić kilka kategorii składników, z których można wybrać po jednym – w tym sałat, świeżych i grillowanych lub pieczonych warzyw, kasz, białka (mięso, ryby, jajko, tofu) oraz dressingu.
Aby poznać sekrety przygotowywania bowli, sprawdź kurs Akademii UFS "Wprowadzenie do zdrowej kuchni". Szefowa kuchni Andrea Wu z sieci restauracji Maple & Co w Londynie dzieli się w nim swoim doświadczeniem przygotowywania potraw dla osób preferujących zbilansowaną dietę.