Podpowiadamy, co zrobić, by w pełni wykorzystać potencjał zup i z pierwszego dania zmienić je w pełnoprawną potrawę.
5 podstaw gotowania zup jako dania głównego
Oto pięć reguł, których warto się trzymać tworząc recepturę na zupę stanowiącą główny posiłek.
Postaw na dobry bulion.
Aromatyczny, odpowiednio doprawiony wywar to najważniejszy składnik zupy. Jeśli nie będzie miał głębokiego smaku i aromatu, całe danie będzie smakowało płasko.
Aby poznać tajniki gotowania bulionu, sprawdź darmowy kurs online Akademii UFS ,,Podstawowe informacje o bulionach”, w którym Szef Kuchni Unilever Food Solutions Jean van der Westhuizen przedstawia najważniejsze porady dotyczące gotowania wywarów i baz do zup.
Dobra zupa powinna zawierać składnik z każdej grupy produktów spożywczych.
Zupa podawana jako danie główne musi być pożywna i bogata w smaki. Dlatego powinna składać się z różnorodnych warzyw, dodatków zbożowych (makaronu pszennego, ryżowego czy gryczanego, kaszy lub ryżu, grzanek lub pieczywa podawanego do zupy) oraz dodatków białkowych (mięsa, ryb i owoców morza, tofu, warzyw strączkowych).
Dodatki do zupy robią różnicę.
Świetnym dopełnieniem zupy są wyraziste w smaku i ciekawe w teksturze dodatki. Możesz postawić na świeże zioła, karmelizowaną cebulę, prażone pestki, nasiona czy płatki kokosowe, pestki granatu, pesto, salsę czy guacamole.
Prezentacja, dekoracja i podanie zupy ma znaczenie.
Minął już czas zup, które nalewamy chochlą z garnka i podajemy od razu gościom. Zupa jako danie główne wymaga pieczołowitości i oryginalnego platingu, który będzie tak satysfakcjonujący, jak w przypadku tradycyjnych potraw jedzonych na główny posiłek.
Kompozycja menu dla zupy – zadbaj o wszystkich gości.
Tak jak w przypadku dużych potraw, oferta karta menu zup powinna być dostosowana do potrzeb osób, które nie jedzą mięsa, wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego czy glutenu. Aby ułatwić pracę sobie i swojemu zespołowi, jako bazy użyj wegańskiego i bezglutenowego Rosołu jarzynowego Knorr Professional.
Pamiętaj, że tę samą zupę możesz podawać w dwóch pojemnościach – w mniejszej dla gości, którzy chcą dobrać do niej inny posiłek oraz w większej, serwowanej jako danie główne.
Jednodaniowe zupy azjatyckie i orientalne
Podczas gdy w Europie zupy tradycyjnie stanowią pierwsze danie, w Azji są traktowane jako pełnoprawna potrawa. Dlatego szukając inspiracji na nowe potrawy, warto przyjrzeć się autentycznym azjatyckim recepturom.
Wietnam: zupa pho
Najpopularniejsza wietnamska zupa kilka lat temu rozpoczęła podbój zachodnich restauracji. Podstawą jest głęboki w smaku bulion wołowy doprawiony sosem rybnym, cukrem oraz przyprawami korzennymi: anyżem, goździkami, cynamonem i kardamonem. Tradycyjnie gotuje się go co najmniej kilka godzin, by nabrał odpowiedniego aromatu. Jeśli nie jesteśmy w stanie poświęcić mu tak wiele czasu, najlepiej skorzystać ze sprawdzonego Rosołu wołowego Knorr Professional, który pomoże skrócić czas gotowania pho.
Esencjonalny bulion podaje się z grubym makaronem ryżowym, plastrami mięsa wołowego oraz talerzem dodatków, takich jak świeże zioła, kiełki fasoli mung, limonka i plasterki chili. Dokładne instrukcje znajdziesz w naszym przepisie na wietnamską zupę pho z makaronem ryżowym i wołowiną.
Tajlandia: tom yum, tom kha i khao soi
Tajlandia słynie z aromatycznych i sycących zup o niepowtarzalnym smaku, który zawdzięczają użyciu przypraw takich jak trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, galangal, sos rybny i sok z limonki.
Do najpopularniejszych tajskich zup należy czerwona od chili tom yum serwowana z krewetkami lub innymi owocami morza, słodko-kwaśna tom kha ugotowana na bulionie z kurczaka oraz khao soi z dodatkiem czerwonego curry oraz ugotowanego i smażonego makaronu jajecznego.
Bazą do tajskich zup najczęściej jest bulion z ryb, owoców morza czy drobiu. Zamiast samodzielnego przygotowywania wywaru, warto skorzystać z Rosołu z kury Knorr Professional , który posiada delikatny aromat, naturalny kolor i subtelny garnisz.
Japonia: ramen
Przygotowanie autentycznego ramenu to nie lada sztuka. Istnieje nie tylko niezliczona ilość dodatków i ich wariacji, ale też rodzajów wywaru.
- Shōyu: czysty bulion na bazie mięsa i warzyw, doprawiony sosem sojowym.
- Shio: żółtawy bulion ugotowany na warzywach, mięsie, rybach i owocach morza.
- Miso: tłusty bulion, najczęściej z kurczaka, doprawiony pastą miso.
- Karē: wołowy bulion doprawiony japońskim curry.
Jeśli chcesz, by zupa była dostępna również dla osób niejedzących mięsa, skorzystaj z przepisu naszych szefów kuchni na wegański ramen.
Jeśli natomiast gościsz tylko mięsożerców i szukasz autentycznych smaków, postaw na ramen z dwoma rodzajami mięsa i płynnym jajkiem.
Pomysł na zupę, to nie tylko Azja – bazuj na treściwych zupach z dużą ilością dodatków!
Choć to Azja jest kolebką zup podawanych jako danie główne, przy odrobinie kreatywności z wielu innych zup możemy stworzyć pełnoprawny posiłek. Warto bazować na bogatych w dodatki zupach, takich jak tradycyjna zupa z klopsikami, włoskie minestrone, hiszpańska fabada (czyli zupa z chorizo i fasolą) czy zupa meksykańska, którą można podać z mielonym mięsem, kwaśną śmietaną, guacamole i chrupiącymi nachosami.
W przypadku zup po prostu nie ma rzeczy niemożliwych, a każdy pomysł może okazać się strzałem w dziesiątkę. Warto eksperymentować i znaleźć najlepsze rozwiązania dla siebie oraz, oczywiście, dla gości.