Polacy uwielbiają makarony. Makaronowe dania i specjalistyczne sosy są najczęściej wyszukiwanymi na portalach kulinarnych, a znacząca większość restauracji, nawet niespecjalizująca się w kuchni włoskiej, ma w swoim menu choćby jedno takie danie.
Makaron po polsku
Niestety przy przygotowywaniu makaronu popełniamy wiele błędów. Pierwszym z nich jest rozgotowywanie. Włosi zawsze podkreślają, że makaron musi być ugotowany al dente, wówczas nie tylko nie tuczy, ale także nie powoduje uczucia nadmiernej sytości. Musimy bowiem pamiętać, że w przeciwieństwie do polskich zachowań, dania makaronowe nigdy nie są we Włoszech daniem głównym. Przystawki, makaron, a potem mięsa, desery i kawa – taka jest kolejność śródziemnomorskiego biesiadowania, o której często zapominamy. Nasze dania makaronowe są inne, nierzadko wykorzystujące lokalne produkty. I to także jest niezwykle cenne.
Polacy przychodzą do restauracji na makaron jako głównej danie z kilku przyczyn. Jest sycące, niedrogie, nie trzeba na jego przygotowanie zazwyczaj długo czekać. Szefowie kuchni mogą nie tylko wspaniale przygotowywać dania z makaronem w roli głównej, ale także edukować swoich gości. Pokazać im, tak po prostu, że prawdziwy sos boloński to czysta wołowina z dodatkiem świeżych warzyw – cebuli, czosnku, marchwi, oczywiście pomidorów i bazylii.