Catering dietetyczny dopasowany do potrzeb
Jak stworzyć ofertę cateringu dietetycznego, którą pokochają Twoi klienci? Dostosuj się do ich różnorodnych potrzeb.
- Różnorodna kaloryczność. To, ile kalorii musimy dziennie spożyć, zależy od masy naszego ciała, wieku i stylu życia. W związku z tym zaproponuj klientom kilka opcji do wyboru – od diet niskokalorycznych dla prowadzących siedzący tryb życia do tych o średniej kaloryczności dla aktywnych sportowo.
- Różnorodna liczba dań. Każdy z nas ma inne preferencje dotyczące posiłków – jedni wolą zjeść kilka dużych porcji, inni wiele małych. Zaoferuj możliwość wyboru 3, 4, 5 i 6 posiłków dziennie. Dzięki temu wpiszesz się w oczekiwania większości swoich klientów.
- Różne diety. Twoi klienci chcą świadomie się odżywiać – w związku z tym wzrasta prawdopodobieństwo, że już teraz wykluczają różne produkty ze swojej diety. Zapewnij im możliwość wyboru diety tradycyjnej, rybnej, bezglutenowej, wegetariańskiej i wegańskiej.
Proste menu cateringu dietetycznego
Oto kilka pomysłów na proste menu dla cateringu dietetycznego – z założeniem 5 posiłków dziennie.
Śniadanie: kanapka z szarpanym indykiem, grillowanymi warzywami i guacamole
II śniadanie: świeżo wyciskany sok pomarańczowy
Obiad: risotto alla Milanese z kurczakiem BBQ
Podwieczorek: czekoladowa panna cotta z owocami jagodowymi
Kolacja: sałatka Cezar z kurczakiem i grzankami
Śniadanie: gofry gryczane z kompotem z owoców kaki
II śniadanie: koktajl truskawkowy na jogurcie
Obiad: grillowany łosoś podany z kalarepą i chorizo
Podwieczorek: mini panna cotta marchewkowa z konfiturą z pomarańczy
Kolacja: sałatka z kaszy gryczanej, buraków, sera solankowego i orzechów włoskich
Śniadanie: koreański omlet z owocami morza
II śniadanie: zielone smoothie z jabłka, banana i szpinaku
Obiad: libańska sałatka Tabbouleh z grillowanym łososiem
Podwieczorek: sałatka owocowa z mini panna cottą kawową
Kolacja: pomidorowa zupa krem z kawałkiem foccaci
Śniadanie: naleśnik czekoladowy z serkiem i owocami
II śniadanie: buraczany hummus ze świeżymi warzywami
Obiad: grillowany seler z warzywnym demi-glace
Podwieczorek: mus waniliowy z sałatką owocową
Kolacja: soczewica duszona z warzywami
Śniadanie: kasza jaglana z masłem orzechowym i bananem
II śniadanie: baba ghanoush ze świeżymi warzywami
Obiad: gulasz z bakłażana i ciecierzycy
Podwieczorek: deser chia na mleku roślinnym z musem owocowym
Kolacja: sałatka z pieczonych sezonowych warzyw z lekkim dressingiem