![Autor: Tomasz Grabski](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Tomasz Grabski.jpg)
![](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-wiosne-i-lato/trendy-wiosna/_jcr_content/parsys/content/image.img.png/1571301251943.png)
Na wiosnę wielu z nas zmienia dietę i wybiera lekkie dania – ale to nie jedyna zauważalna zmiana. Coraz więcej osób mocno ogranicza spożycie mięsa i nazywa się fleksitarianami. Restauracje i cateringi muszą przygotować się na zwiększenie ilości roślinnych opcji w menu.
Dowiedz się między innymi:
- jak szybko przybywa osób nie jedzących mięsa?
- jak przygotować menu dla fleksitarian?
- dlaczego obsługa kelnerska pełni tu wielką rolę?
Sprawdź aktualne trendy na kwiecień!
![](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-wiosne-i-lato/trendy-wiosna/_jcr_content/parsys/content/image_696432817.img.png/1571301242505.png)
Sezon grillowy rozpoczęty! Grillowanie zmienia się wraz z potrzebami gości, którzy coraz częściej od szefów kuchni oczekują nowych smaków, większej ilości warzyw oraz świadomości ekologicznej.
Dowiedz się między innymi:
- jakie nowe sprzęty i techniki zastosować na grillu?
- jakie lżejsze dania przygotować?
- jak grillować ekologicznie i zredukować odpady?
Sprawdź aktualne trendy na maj!
![](/wiedza/gotowanie/sezonowy/menu-na-wiosne-i-lato/trendy-wiosna/_jcr_content/parsys/content/image_1034321421.img.png/1571301233007.png)
![](/etc/designs/default/0.gif)
Było już gotowanie w plenerze i przy stolikach gości, trwa moda na otwarte kuchnie. Rosnącym trendem są jednak pokazy gotowania na żywo. To prawdziwe kulinarne show jest coraz popularniejsze – zarówno wśród gości, jak i chcących promować swoje zdolności szefów kuchni.
Dowiedz się między innymi:
- skąd wzięła się moda na live cooking?
- jak przeprowadzić live cooking na Facebooku?
Sprawdź aktualne trendy na czerwiec!