Wielkanocne smaki – standardy świąteczne
Według badań przeprowadzonych przez Payback* aż 77% respondentów decyduje się spędzić Wielkanoc w domu z bliskimi, a 66% z nich rzuca się w wir kulinarnych przygotowań, wskazując na największe znaczenie tradycyjnych potraw, czyli żurku, faszerowanych jajek, białej kiełbasy czy słodkiej babki. Reszta badanych wybiera opcję wyjazdu z rodziną, aby uciec od domowych obowiązków i spędzić Wielkanoc w innej przestrzeni.
Na wielkanocnym stole z pewnością nie może zabraknąć klasycznych dań, niemniej szefowie kuchni w swoich kartach bardzo często czerpią inspiracje z międzynarodowych tradycji, zaskakując swoich gości podczas wielkanocnych spotkań w restauracji. Do wykorzystania mają różne techniki kulinarne, dzięki którym są w stanie odpowiedzieć na potrzeby tradycyjnych konsumentów, jak i będących na dietach wykluczających, np. wegańskiej czy bezglutenowej.
Potrawy wielkanocne – klasyka vs nowoczesność
Wielkanoc to również okazja do tego, aby stworzyć niecodzienne połączenia smaków, zarówno wytrawne, jak i na słodko:
- biała kiełbasa: sałatka z jajkami przepiórczymi, orzechami, pak choi, sałatą frise, wiórkami świeżego chrzanu i białą kiełbasą z dressingiem z rzeżuchy i francuskiej musztardy
- żurek: krem chrzanowy z ziemniaczanym puree, jajkiem w koszulce i chipsami z boczku
- jajka: panierowane i smażone jajka podane na carpaccio z buraków i parmezanem
- pasztet: pasztet z ciecierzycy i suszonych owoców z curry oraz imbirem
- sernik: sernik z solonym karmelem i czerwonym pieprzem
- empanadas - pieczone pierogi z ciasta kruchego z nadzieniem z jaj, chrzanu i jarmużu (opcjonalnie nadzienie z dodatkiem surowej białej kiełbasy)
- tarta - z białą kiełbasą, przepiórczymi jajkami, chrzanem i jarmużem
- tartaletki - z farszem z białej kiełbasy i chrzanu
Wielkanocne potrawy na świecie
- Argentyna – quiche ze szpinakiem, serem i gotowanym jajkiem.
- Rosja – pashka (pascha), czyli deser z białego sera, żółtek, masła i bakalii.
- Liban – ma’amoul, czyli maślana semolina z pistacjami i orzechami włoskimi.
- Francja – le gigot d’agneau, czyli pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i ziołami prowansalskimi.
- Ekwador – fanesca, czyli gulasz z dyni i liści figi podawany z gotowanym jajkiem lub smażonymi platanami.
- Niemcy – zupa z trybuli ogrodowej
Wielkanocne potrawy w Polsce
Pieczone lub parzone szynki, gotowane kiełbasy, obowiązkowo chrzan i ćwikła, kolorowe mazurki, babki wielkanocne, czekolada to tylko kilka przykładów produktów, bez których Polacy nie wyobrażają sobie Świąt. Jakie wielkanocne dania są najpopularniejsze?
W standardowym menu wielkanocnym jest miejsce zarówno dla tradycji, jak i nowoczesnych form przedstawiania smaku, struktur i tekstur świątecznych potraw. Różnorodność produktów i szereg inspiracji pozwala szefom kuchni na kreację dań, które podkreślą wielkanocną atmosferę przy stole oraz zwrócą uwagę gości na wyjątkowy smak.
* Payback, „Wielkanoc 2017”, https://www.payback.net/pl/baza-wiedzy/komunikaty-prasowe/raport/wielkanoc-2017-najpierw-porzadki-i-zakupy-a-pozniej-czas-spedzony-z-rodzina/