Grillowanie, czyli pieczenie potraw na otwartym ogniu, to nie tylko metoda na zachowanie smaku naszych dań, ale także doskonały pomysł na spędzenie czasu. Restauracyjni goście mają jednak coraz większe wymagania. By im sprostać, warto zajrzeć do naszej najnowszej broszury, gdzie znajdziecie ciekawe przepisy, w których wykorzystujemy klasyczne składniki w nowoczesnym wydaniu.
Choć piekliśmy na ogniu od zawsze, moda na grillowanie rozkwitła dopiero w XX wieku – i wciąż nabiera rumieńców. Po dziesięcioleciach letnich, sobotnich spotkań w ogródkach, grille znalazły swoje miejsce w restauracjach, barach, podczas cateringów i rodzinnych uroczystości. Jak zatem wyróżnić swoją ofertę wśród wielu innych?
EKSPERYMENTY I INNOWACJE
Grillowe eksperymenty są w cenie. Klasyczne potrawy goście potrafią przygotować na własnych grillach – a od restauracji oczekują nieoczywistych połączeń i niestandardowych smaków. Warto zatem eksperymentować.
Jedzenie
Łącz tekstury, smaki i aromaty. Nie bój się wyjść poza stek i burgery – na grillu świetnie sprawdzą się również mniejsze kawałki mięsa, ryby, owoce morza i warzywa. Również niezapomniane desery, zwłaszcza oparte o grillowane owoce, możesz przyrządzić na ogniu. Poznaj kuchnie innych regionów świata i inspiruj się lokalnymi potrawami. Nie zapominaj także o osobach jedzących roślinnie – wegetarianach i weganach. Z całą pewnością docenią doskonale przyprawione warzywa, które będą nie tylko dodatkiem, ale także daniem głównym. Jednym z takich dań może być wegańska kofta z dipem ziołowo-cytrynowym
Sprzęt
Plancha to gruba płyta żelazna, która świetnie nada się do grillowania małych kawałków mięsa (na przykład krewetek) oraz delikatnego jedzenia (jak ryby czy tofu). Kamienie solne wykonane najczęściej z różowej soli himalajskiej, nie tylko stanowią medium między ogniem a jedzeniem, ale też dodają wyjątkowego smaku.
Technika
Choć większość Twoich gości w przydomowych ogródkach grilluje na węglu, w restauracji możesz postawić na grill na drewno. W zależności od wybranego rodzaju, dania będą miały inny posmak. Mówi się też, że wędzenie to nowe grillowanie – na pewno inwestując w grill warto też postawić w kuchni wędzarnię.
Grill węglowy, gazowy czy elektryczny – to Twój wybór. Grill elektryczny jest jednak faworytem wielu szefów kuchni dlatego, że szybko się nagrzewa, mniej dymi i łatwo czyści. Rozgrzewa się równomiernie, a jako że jest dość niewielkich rozmiarów, to świetnie sprawdza się także w małych lokalach
Pamiętaj, że grillować można nie tylko na ruszcie, ale wykorzystując do tego także na przykład liście bananowca – to idealne rozwiązanie do przygotowania warzyw lub owoców, które zyskują dzięki temu łagodny, dymny i zarazem słodki smak, oraz cegłę szamotową, czyli cegłę, którą po prostu owijamy w folię aluminiową, a na niej kładziemy kawałki mięsa. Smak jest naprawdę niepowtarzalny.
Co grillować?
Odpowiedź na to pytanie jest jedna: wszystko! Klasyczne wydają się mięsa, ale także te można przyrządzić w zupełnie nowy sposób. Poza wołowiną, kurczakiem czy wieprzowiną, coraz większą popularnością cieszą się ryby i owoce morza.
Oto kilka przykładów grillowych dań dla Waszych gości:
Przystawki:
- Krewetki z chorizo, sosem vinaigrette z kolendrą
- Kanapka z wołowiną, grillowanymi warzywami i ajwarem
- Sałatka z ricottą i vinaigrette wiśniowym
Dania główne:
ZDROWO I BEZ MIĘSA
Trend na fit potrawy oraz fleksitarianizm, wegetarianizm i weganizm wciąż rośnie – i dotyczy również grilla. Restauracyjni goście, zwłaszcza młodzi i mieszkający w większych miastach, coraz chętniej stawiają na lekkie, zdrowe potrawy oraz ograniczanie mięsa.
Dlatego tworząc kartę z potrawami grillowymi warto uwzględnić:
- chude mięsa – na przykład kurczaka,
- chude ryby i owoce morza,
- potrawy z warzyw,
- owocowe desery.
Grillowane warzywa już dawno przestały być tylko dodatkiem. Bakłażany, cukinie, ziemniaki, pieczarki czy buraki stają się już niejako „klasyką gatunku”, a na nasze ruszty wkraczają już całkiem nowe produkty, takie jak cykoria czy bataty. Coraz większą popularnością cieszą się również i grillowane sery.
Więcej dań na grilla znajdziecie w naszej broszurze „Akademia grillowania”.
Grillować warto także owoce. Brzoskwinie, morele, banany w skórce, ananasy, papaje, melony, gruszki czy śliwki nadają się do tego znakomicie. Pamiętaj! Czas grillowania owoców jest dużo krótszy i wynosi od 5 do 8 minut. Grillowane owoce mogą być podane jako składnik pysznej sałatki lub deseru.
DOBRY SOS TO PODSTAWA!
Przygotowując sałatki lub marynując mięsa, ryby, warzywa czy owoce, warto zawsze zadbać o ich niepowtarzalny smak. Nie trzeba jednak wykorzystywać ogromnej ilości przypraw. Wystarczy dobra baza, którą będziemy modyfikować zależnie od naszych potrzeb. Jeśli chcesz sprawdzić, jak wykorzystaliśmy naszą bazę sosu ogrodowego do stworzenia jego różnych wersji zobacz rozwiązania z naszej broszury „Klasyczne składniki nowocześnie. Menu wiosna-lato”.