Warzywa sezonowe – maj i czerwiec
W maju pojawiają się w końcu szparagi, których elegancki smak jest symbolem wczesnego lata w kuchni. Do tego dochodzą długo oczekiwane młode ziemniaki, groszek oraz fasola szparagowa.
Możemy też korzystać z bogactwa świeżych liści: młodego szpinaku, szczawiu czy botwiny. Dostępne są też warzywa kapustne, w tym kalarepa.
Owoce sezonowe – maj i czerwiec
W tym okresie pojawiają się też owoce zwiastujące lato: agrest, truskawki, jagody oraz wiśnie.
Dania na lato z owocami i warzywami
Sezonowe zupy
Krem szparagowy
Krem szparagowy to obowiązkowa pozycja tego sezonu. Nie tylko smakuje początkiem lata, ale też może się pięknie prezentować – na przykład przy podaniu z oliwą pietruszkową i grillowanymi główkami szparagów.
Inne zupy początku lata to tradycyjna zupa szczawiowa oraz chłodnik z botwinki. Warto też rozważyć przygotowanie kremu z groszku, który można przełamać serem pleśniowym. Wielbiciele włoskich smaków na pewno ucieszą się na letnie minestrone (koniecznie z fasolką szparagową!).
Warzywne curry
Młode warzywa to dobry składnik tajskiego curry, gdyż wymagają krótkiej obróbki termicznej i zachowują swój piękny kolor. Dobre połączenie dają szparagi, groszek cukrowy i brokuły.
Lato to również świetny czas na wybrane indyjskie curry. Z młodych warzyw przygotujesz klasyczne pozycje indyjskiego menu obiadowego, jak aloo matar (curry z ziemniaków i groszku) czy aloo palak (ziemniaki w sosie ze szpinaku). Możesz przygotować zielone warzywa w żółtym curry.
Pomysł na ziemniaki
Każdy z nas czeka na młode ziemniaki. Co możemy z nich przyrządzić?
- Ziemniaki pieczone w sosie sojowym
- Ziemniaki pieczone w mące pszennej – smakują jak z ogniska
- Ziemniaki zapieczone w plastrach boczku
- Ziemniaki nadziewane serem pleśniowym
- Szaszłyk z młodych ziemniaków
- Sałatka z plastrów ziemniaków, zielonych szparagów i boczku
- Bowl z talarkami ziemniaczanymi z chili con carne, guacamole i kwaśną śmietaną
Świeże sałatki
Sałatki nie muszą być nudne i powtarzalne – zwłaszcza latem, gdy mamy tak wiele możliwości do wyboru. Ważne, żeby postawić na dobre połączenie smaków – na przykład na pairing wątróbki z truskawkami i innymi owocami, jak melonem czy borówką.
Sięgnij po przepis na sałatkę z grillowaną wątróbką i truskawkowym vinaigrette.
Natomiast letnie warzywa bronią się same. Wystarczy je zblanszować lub zgrillować, a następnie podać z lekkim Sosem sałatkowym ogrodowym Knorr, by stworzyć kolorową i zachęcającą sałatkę.
Początek lata to świetny czas na rewolucję w kuchni – i wprowadzenie większej ilości dań roślinnych. Jak to zrobić? Podpowiadamy w kursie online Akademii UFS „Kuchnia na bazie roślin”. Sprawdź sam!