Menu grupowe i cateringowe
Jak przygotować dania i ułożyć menu grupowe?
-
5 rad, dzięki którym przygotowanie świątecznego cateringu po stronie gastronomii będzie łatwiejsze
Końcówka grudnia to chyba najbardziej pracowity okres w roku dla firm cateringowych.
-
Jak zorganizować catering w plenerze?
Wiosna, lato i wczesna jesień to idealny czas na catering w plenerze. Goście szukają firm cateringowych, które zapewnią nie tylko wyśmienite menu, ale także doradztwo w organizacji imprezy oraz niezbędny sprzęt i obsługę. Jak krok po kroku zadbać o to, aby catering zewnętrzny udał się idealnie?
-
Menu na catering śniadaniowy dla apartamentów
Rośnie liczba apartamentów na wynajem. Ponieważ nie posiadają zaplecza do przygotowania gościom śniadań, często zgłaszają się do firm cateringowych – a te coraz chętniej pomagają właścicielom apartamentów w dostarczeniu sycących i pożywnych posiłków
-
Trendy kulinarne w szkolnych stołówkach
Jak wprowadzać do szkolnych stołówek trendy kulinarne? Niektórzy zapytają pewnie, czy w ogóle jest sens to robić. My jesteśmy przekonani, że tak. Gotując w domowej kuchni, odwiedzając markety i restauracje, oglądając reklamy, obserwujemy wpływ trendów kulinarnych i się im poddajemy.
-
Cukier w diecie dzieci.
3 częste opinie na temat obecności cukru i jego zamienników w diecie dzieci.
-
Skomponuj perfekcyjny jadłospis z naszymi szablonami!
Przygotowałeś wspaniałe menu dla dzieci? Zastanawiasz się w jaki sposób je zaprezentować, aby wzbudzić zainteresowanie najmłodszych? Szukasz pomysłów na kolorowy jadłospis? Przychodzimy z pomocą! Pobierz gotowe wzory jadłospisów i zobacz jakie to łatwe!
-
Dania dla dzieci – jak komponować atrakcyjne, zbilansowane pod względem żywieniowym dania?
Przedstawiamy 6 prostych zasad, które pomogą osiągnąć ten cel i sprawią, że przygotowane przez Ciebie dania będą atrakcyjne i smaczne.
-
Jak gotować dla dzieci w szkole i przedszkolu
Wyjaśniamy, jak przygotowywać posiłki, które będą zdrowe, smaczne i zgodne z najnowszym rozporządzeniem Ministra Zdrowia*.
-
Rodzaje tłuszczów w diecie dzieci - zalecane i niezalecane tłuszcze
Lekarze i eksperci w dziedzinie żywienia tak często przypominają nam, by nie jeść zbyt tłusto i nie serwować tłustych dań dzieciom, że słowo „tłuszcz” budzi w nas niemal wyłącznie negatywne skojarzenia.
-
MIĘSO: tradycja vs nowoczesność. Jak było kiedyś w tradycyjnej kuchni, a jak jest teraz – nowoczesne techniki, składniki, przyprawy, dodatki.
Kiedy zastanawiasz się, jak przyrządzić dane mięso, na myśl przychodzi ocean możliwości. Okazuje się jednak, iż źródłem inspiracji może stać się tradycyjna kuchnia polska, a szczególnie te przyprawy, techniki gotowania czy dodatki, które na jakiś czas odeszły w zapomnienie.
-
Lunch menu – jak na nim zarobić?
Lunch należy do jednych z lżejszych i najkrócej spożywanych posiłków, co dla szefa kuchni może stanowić spore utrudnienie, bo jak zadowolić klienta, który nie operuje zbyt dużą ilością czasu?
-
Jak skutecznie ograniczyć ubytki w mięsie podczas obróbki
W codziennym obliczaniu food costu oraz podnoszeniu rentowności dań, warto uwzględnić ubytki mięsa, jakie powstają podczas przygotowania. Dzięki odpowiednio dobranej obróbce, możesz obniżyć koszt, zachowując przy tym zarówno kruchość, jak i soczystość potrawy. Dowiedz się, jak powstają ubytki oraz poznaj kilka zasad, które pozwolą Ci je skutecznie redukować.
-
Broszura - Menu grupowe
Dowiedz się jak szybko i sprawnie przygotować grupowe menu. Pobierz naszą broszurę i przekonaj się, że organizacja przyjęcia, czy bankietu może być czymś łatwym i przyjemnym.
-
Sos do mięsa – praktyczne wskazówki, jak stworzyć idealne połączenie
Smak mięsa w dużej mierze zależy od gatunku, metod hodowli, rodzaju mięsa, a także metody obróbki cieplnej. Dlatego inaczej smakuje mięso w zależności od tego, czy krowa jest karmiona trawą czy zbożem, czy owca ma 6 czy 12 miesięcy, czy jest to łopatka czy mostek oraz czy mięso grillujesz, czy gotujesz. Mimo wszystko, komponując potrawę, warto pamiętać jak duży wpływ mają na jej smak dodatki. Jeśli udało Ci się pozyskać wysokiej jakości mięso, to warto rozważyć, jak je przyrządzić i z jakim zaserwować je sosem, aby danie nie straciło na jakości.
-
Świeża sałata przez całą imprezę
Zwiędła, gumowa sałata to porażka cateringowca – zwłaszcza teraz, gdy coraz więcej osób decyduje się na zdrowszą dietę opartą o warzywa. Jak zadbać o to, by sałata była świeża i chrupiąca przez całą imprezę?
-
Jak wyjść z opresji? Poznaj cateringowe przygody szefów kuchni.
Przygotowanie cateringu dla 4500 osób bez kuchni i sprzętu gastronomicznego w przeciągu trzech dni? Tak, to możliwe! Prawdziwy szef kuchni powinien poradzić sobie w nawet najbardziej ekstremalnej sytuacji. Tomasz Grabski i Konrad Birek dzielą się z nami swoimi historiami, które potwierdzają, że w pracy kucharza równie ważne jak miłość do gotowania, są opanowanie i pomysłowość.
-
Jak kupić dobrej jakości mięso? Praktyczne wskazówki niezbędne przy doborze mięsa
Aby klient smakując danie powiedział, że „rozpływa się w ustach”, trzeba przejść długą drogę. Dla mięs, ta droga zaczyna się podczas hodowli. Dlatego wybór odpowiedniego surowca to kluczowy element, który ma istotny wpływ na efekt końcowej potrawy. Może Ci się zatem przydać kilka praktycznych wskazówek: na co zwracać uwagę, kiedy kupujesz mięso i które elementy najlepiej wykorzystać do menu grupowego.
-
Złote zasady przygotowania bufetu
Organizacja przyjęcia, w którym główną rolę odgrywa bufet nie jest wcale tak proste jak mogłoby się wydawać. Rozłożenie i prezentacja poszczególnych dań wymaga misternie przygotowanego planu.
-
Jak zorganizować catering, który zachwyci gości i na którym zarobisz?
Przygotowanie dań dla dużej liczby gości, na wesela, bankiety, komunie lub konferencje to prawdziwe wyzwanie, wymagające wiedzy, ale także kreatywności i dyplomacji. Jak go zaplanować oraz co zrobić, aby zadowoleni byli organizatorzy i goście? Radzimy w artykule!
-
Letnie dekoracje w cateringu
Atmosfera letnich wydarzeń jest niepowtarzalna – ciepłe wieczory na świeżym powietrzu i wyśmienite jedzenie sprawiają, że goście są zrelaksowani i pełni humoru. Lato to czas swobody – warto więc zadbać o to, by odzwierciedlały to zarówno potrawy, jak i ich oprawa. Dzięki odpowiednim dodatkom dekoracja stołów i potraw nie straci na elegancji, a zyska odświeżający wygląd – w sam raz na letnie wieczory.
-
Oferta cateringowa – jak ją napisać?
Wysyłasz kosztorys za obsługę eventu w treści maila, przeklejając ją z wewnętrznego pliku? Zrób to lepiej. Jeśli oferta ma sprzedać Twoje usługi, musi być czytelna, zachwycająca wizualnie i pokazująca korzyści współpracy z Tobą.
-
Gładki sos – praktyczne rady dla cateringu
Estetyka podania w cateringu pełni ważną rolę – w końcu jemy przede wszystkim oczami. Problematyczne sosy mogą zepsuć końcowy efekt prezentacji dań. Jak zachować ich gładkość przez całe wydarzenie?
Polecane przepisy
Co otrzymujesz:
- Dostęp do treści premium
- Najświeższe trendy, inspiracje i porady kulinarne
- Darmowe, krótkie filmiki szkoleniowe bez reklam dla Szefów Kuchni