Wyrzucanie jedzenia – palący problem
Marnowanie jedzenia to jeden z ważnych problemów społecznych, który coraz częściej pojawia się na językach Szefów kuchni i restauratorów.
Za część marnowania jedzenia odpowiedzialne są firmy produkcyjne, za inną sklepy spożywcze, konsumenci i restauracje. Dla gastronomii to nie tylko problem ekologiczny, ale również finansowy – większa ilość odpadów to większe koszty za ich wywóz.
Podczas tworzeniu bufetu mamy realny wpływ na zmniejszenie ilości zmarnowanego jedzenia. Wystarczy dobrze przygotowany catering i zachęcenie gości do ekologicznych zachowań.
Zachęć gości do bycia no waste!
Szczegółowe ustalenia
Przed zaplanowaniem cateringu dowiedz się, ile realnie osób będzie na wydarzeniu, które obsługujesz. Dzięki swojemu doświadczeniu jesteś w stanie oszacować, jaka ilość jedzenia będzie wystarczająca.
Nawet jeśli klient poda konkretne oczekiwania co do liczby porcji, warto zweryfikować je i podpowiedzieć, jeżeli można przygotować ich mniej.
Małe porcje i finger food
Moda na finger food to nie tylko wygoda dla gości, ale też ekologiczny trend. Zamiast niedojedzonych dużych porcji jedzenia, goście mogą skosztować różnych dań – i w przypadku nienasycenia, sięgnąć po kolejną porcję.
Małe talerze
Choć duże talerze cieszą oko, małe pozwalają na kontrolę wielkości porcji nakładanej przez gości. Dzięki odpowiedniemu wyborowi zastawy, możesz pomóc gościom nie marnować jedzenia.
Dyskretna wiadomość dla gości
Możesz też bezpośrednio wpływać na swoich gości. Przez wiadomości na bufetowym stole z hasłem „Szkoda, żeby się zmarnowało! Nałóż tyle, ile zjesz” lub podobnym, dyskretnie poprosisz gości o bardziej ekologiczne zachowania.
Pakuj na wynos
Przed wydarzeniem umów się, kto z klientów odbierze niezjedzone potrawy i przygotuj opakowania na wynos. Dzięki temu masz pewność, że jedzenie nie zmarnuje się.
Icon made by Freepik from www.flaticon.com