![Autor: Marcin Szachowicz](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Marcin_Szachowicz.jpg)
Wyrzucanie jedzenia – palący problem
Marnowanie jedzenia to jeden z ważnych problemów społecznych, który coraz częściej pojawia się na językach Szefów kuchni i restauratorów.
Za część marnowania jedzenia odpowiedzialne są firmy produkcyjne, za inną sklepy spożywcze, konsumenci i restauracje. Dla gastronomii to nie tylko problem ekologiczny, ale również finansowy – większa ilość odpadów to większe koszty za ich wywóz.
Podczas tworzeniu bufetu mamy realny wpływ na zmniejszenie ilości zmarnowanego jedzenia. Wystarczy dobrze przygotowany catering i zachęcenie gości do ekologicznych zachowań.
Zachęć gości do bycia no waste!
![Szczegółowe ustalenia Szczegółowe ustalenia](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/catering-no-waste-zachec-gosci-do-niewyrzucania-jedzenia/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_147784168/image.img.png/1571384093581.png)
Szczegółowe ustalenia
Przed zaplanowaniem cateringu dowiedz się, ile realnie osób będzie na wydarzeniu, które obsługujesz. Dzięki swojemu doświadczeniu jesteś w stanie oszacować, jaka ilość jedzenia będzie wystarczająca.
Nawet jeśli klient poda konkretne oczekiwania co do liczby porcji, warto zweryfikować je i podpowiedzieć, jeżeli można przygotować ich mniej.
![Małe porcje i finger food Małe porcje i finger food](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/catering-no-waste-zachec-gosci-do-niewyrzucania-jedzenia/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_227158710/image.img.png/1571384101382.png)
Małe porcje i finger food
Moda na finger food to nie tylko wygoda dla gości, ale też ekologiczny trend. Zamiast niedojedzonych dużych porcji jedzenia, goście mogą skosztować różnych dań – i w przypadku nienasycenia, sięgnąć po kolejną porcję.
![Małe talerze Małe talerze](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/catering-no-waste-zachec-gosci-do-niewyrzucania-jedzenia/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1700493226/image.img.png/1571384114349.png)
Małe talerze
Choć duże talerze cieszą oko, małe pozwalają na kontrolę wielkości porcji nakładanej przez gości. Dzięki odpowiedniemu wyborowi zastawy, możesz pomóc gościom nie marnować jedzenia.
![Dyskretna wiadomość dla gości Dyskretna wiadomość dla gości](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/catering-no-waste-zachec-gosci-do-niewyrzucania-jedzenia/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_908820663/image.img.png/1571384125836.png)
Dyskretna wiadomość dla gości
Możesz też bezpośrednio wpływać na swoich gości. Przez wiadomości na bufetowym stole z hasłem „Szkoda, żeby się zmarnowało! Nałóż tyle, ile zjesz” lub podobnym, dyskretnie poprosisz gości o bardziej ekologiczne zachowania.
![Pakuj na wynos Pakuj na wynos](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/catering-no-waste-zachec-gosci-do-niewyrzucania-jedzenia/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1571384134258.png)
Pakuj na wynos
Przed wydarzeniem umów się, kto z klientów odbierze niezjedzone potrawy i przygotuj opakowania na wynos. Dzięki temu masz pewność, że jedzenie nie zmarnuje się.
Icon made by Freepik from www.flaticon.com