Idealne menu na konferencje musi być dobrze skonstruowane zarówno pod względem potraw, jak i prezentacji samej oferty. Warto postawić na klasyczne dania, które można zaprezentować w nowej odsłonie. Szukając inspiracji warto zajrzeć do naszej najnowszej broszury „Menu na dzisiejsze czasy. Klasyczne dania nowocześnie".
Catering na przywitanie
Konferencyjni goście przychodzą niekiedy godzinę przed rozpoczęciem wydarzenia. Być może przyjechali z daleka, być może chcą spotkać się z kolegami i koleżankami z branży i porozmawiać przed rozpoczęciem konferencji. To ważne, aby odpowiednio ich ugościć. Aby tak się stało – nie możemy zapomnieć o tym, że na nasze menu musi być odpowiednio przygotowane dla każdego. Uwzględnienie gości na dietach roślinnych, osób z wykluczeniami i alergiami jest już must-have.
O tym, jak powinna wyglądać oferta i co warto w niej zawrzeć przeczytacie w naszym artykule „Jak prezentować menu cateringowe?”. Układając propozycje dań warto pamiętać, by były one zarówno treściwe i sycące, jak i lekkostrawne.”
Jeśli konferencja zaczyna się bardzo wcześnie, warto podać lekkie śniadanie – lekkie, ponieważ przed uczestnikami wydarzenia wiele godzin wykładów, zatem odpowiednie jedzenie musi dostarczyć im energii, być sycące, ale lekkostrawne. Wystarczą zatem kanapki na pełnoziarnistej bagietce z różnymi dodatkami, prosta sałatka oraz świeże owoce. Jeśli konferencja jest elegancka, postaw na finger foody. Możesz przygotować wyrafinowane tartinki – na przykład z kawiorem czy z hummusem z dodatkiem buraka, obsypane jadalnymi kwiatami i mikroziołami.
Jeśli natomiast wydarzenie rozpoczyna się nieco później, warto przywitać gości lekkimi słodyczami. Lepiej unikać wtedy ciężkich tortów, smażonych deserów i tłustych kremów – goście mogą już na początku poczuć się senni. Postaw na sałatkę owocową lub owoce w czekoladzie, ciasteczka zbożowe czy pełnoziarniste muffiny, a także na – popularne ostatnio – zdrowe monoporcje, na przykład mus z mango, fit-batony czy zamknięty w słoiczku krem z daktyli.
Przerwa śniadaniowa, przerwa kawowa
W zależności od typu konferencji, przed podaniem obiadu często pojawia się przerwa na drugie śniadanie lub coś słodkiego. Tutaj możesz rozszerzyć menu na konferencję podawane na przywitanie gości.
Drugie śniadanie możesz uzupełnić o bruschettę z pomidorami,twarożek z wędzoną makrelą lub kanapkę z szarpanym indykiem, grillowanymi warzywami i guacamole. Warto też pamiętać o tych, którzy preferują słodkie śniadania – ucieszy ich wybór croissantów oraz jogurtów z granolą i musem owocowym lub wybór puddingów – na przykład z mango i nasionami chia. Jeśli szukasz inspiracji dla bufetu śniadaniowego, warto zajrzeć do naszej broszury „Prostota i Kreatywność. Pewne rozwiązania dla każdej kuchni”. Znajdziesz tam wiele inspiracji dla hotelowych i cateringowych bufetów śniadaniowych.
Natomiast w przerwie kawowej warto podać lekkie desery, takie jak panna cotta, flan czy mus czekoladowy. Ponieważ konferencja wymaga energii do myślenia, świetnie sprawdzają się mieszanki orzechów i bakalii, a także przekąski z orzechami w roli głównej, na przykład prażone migdały z dodatkiem cynamonu i mięty.
Pamiętajmy o dobrej kawie. Koniecznie z różnymi rodzajami mleka, także sojowego, migdałowego czy kokosowego – dla osób na diecie wegańskiej. Dla niekawoszy – o odpowiednim wyborze herbat lub na przykład o serwowaniu yerba mate, która także ma działanie pobudzające.
Bufet w menu konferencyjnym
To, co podasz na obiad, zależy od charakteru wydarzenia. Klienci coraz częściej oczekują zaskoczeń, zatem klasyczne, „bemarowe” dania kuchni polskiej powoli odchodzą już do lamusa.
Aby pomóc wybrać najlepsze propozycje, przygotuj gotowe zestawy. Klasyczne menu Twojego regionu możesz podać zgodnie z obowiązującymi trendami w nowoczesnym wydaniu. Jako danie główne warto podać:
- Dania z wołowiny:
- Żeberka wołowe z sosem z czarnego bzu, kaszą jęczmienną i warzywami
Możesz zaproponować menu związane z kuchniami świata : azjatyckie, włoskie czy francuskie. Dzięki temu utrzymasz spójny styl całego menu na konferencji i zaskoczysz gości niestandardowymi potrawami. W takiej prezentacji z całą pewnością sprawdzi się formuła „live cooking”, czyli gotowanie na żywo. Goście nie tylko będą mieli szansę zobaczyć cały proces przygotowania dania, ale także zachwycić się świeżością składników lub charakterystycznymi, na przykład dla kuchni azjatyckiej, technikami, w tym flambirowaniem.
Możesz stworzyć catering związany z myślą przewodnią konferencji czy wydarzenia, a także z modnymi trendami ze świata. Może to być jedzenie na przykład „mood food” – czyli jedzenie wpływające na poprawę nastroju i zdolności naszego mózgu, „nostalgic food”, czyli jedzenie związane z powrotem do czasów dzieciństwa, czy „zielone menu” – w całości oparte na roślinach.
Trend roślinny robi się ostatnio coraz silniejszy. Wielu gości ogranicza spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych. Na szczęście na naszym rynku pojawiło się wiele produktów z powodzeniem je zastępujących. Produkty The Vegetarian Butcher doskonale sprawdzą się jako roślinny zamiennik mięsa w mini-burgerach, lasagne, a także w daniach orientalnych, na przykład jak w naszym przepisie na steki roślinne z orientalną sałatką i majonezem pikantnym.
Pamiętaj, żeby oznaczyć potrawy pod względem alergenów i rodzaju diety. Najlepiej zastosować ikony wskazujące na to, czy danie jest bezglutenowe, bez laktozy, bez cukru, wegetariańskie lub wegańskie. Dzięki temu goście stosujący diety wykluczające pewne składniki nie będą musieli niepokoić obsługi.
Catering na konferencję – coś na pożegnanie
Niektóre konferencje kończą się wraz z ostatnim panelem wykładów. Inne trwają jeszcze długo po ich zakończeniu, gdyż goście chcą spędzić czas na dyskusjach przy kawie – i pysznym jedzeniu. Jeśli klient zgłosi takie oczekiwania, można zdecydować się na ciepłe potrawy lub słodki bufet – na przykład z minipączkami w różnych smakach, kolorowymi lodowymi makaronikami lub mini tartami jak w naszym przepisie na tartę z kremem z białej czekolady i galaretką z rokitnika.