Wieprzowina
Słodkawy i tłusty smak mięsa wieprzowego idealnie komponuje się z przyziemnymi, intensywnymi aromatami. Kmin rzymski i pomidory o kwaskowatym posmaku będą stanowić idealny kontrast.
Lubi: bekon, brokuły, brukiew, czosnek, grejpfruty, jajka, kmin rzymski, kokos, kolendrę, orzeszki ziemne, pomidory, rabarbar, seler, ziemniaki.
Sos jabłkowy: przyrządza się go z jabłek, masła, soku cytryny i cukru. Idealnie komponuje się z pieczonym schabem wieprzowym. Można go serwować zarówno na zimno, jak i na gorąco. Do smaku można doprawić – pieprzem, rozmarynem, czy kroplą octu winnego.
Sos Romesco: przyrządza się go z orzechów laskowych, pomidorów, oliwy, chleba i czosnku, a także suszonych słodkich papryczek, a wszystkie składniki rozgniata się. Idealnie nadaje się do mięs i potraw grillowanych. Pasuje zarówno do wieprzowiny, jak i do drobiu oraz wołowiny.
Wołowina
Ma delikatny smak mięsny, o lekko słodkiej i kwaskowatej nucie, o wiele mniej intensywny niż wieprzowina czy jagnięcina. Im bardziej dojrzała, tym bardziej jej smak i aromat stają się wyraziste i zaczynają przypominać dziczyznę. Znakomicie smakuje w towarzystwie owoców morza oraz ostrych smaków.
Lubi: chrzan, musztardę, chilli, cebulę, cytryny, czosnek, gruszki, grzyby, jajka, jeżyny, kapary, marchew, orzechy włoskie, pietruszkę, pomidory.
Sos z czerwonego wina: idealnie pasuje do pieczonych lub duszonych żeberek wołowych. Duży wpływ na jakość potrawy ma samo mięso. Bazą sosu jest czerwone wino, szalotki, czosnek, ocet winny i mąka pszenna. Do smaku można dodać zioła, np. estragon.
Sos chrzanowy: idealny wychodzi ze świeżego chrzanu. Znakomicie podbija smak gotowanej wołowiny. Przyrządza się go z wywaru, chrzanu, masła, mąki, śmietany i cytryny, a doprawić można szczyptą cukru i solą.
Jagnięcina i baranina
To dosyć kontrowersyjne mięsa, których intensywny smak dla niektórych może wydawać się zbyt mocny – szczególnie, jeśli trafili wcześniej na mięso starszych zwierząt. Dlatego, aby rozsmakować się w jagnięcinie czy baraninie, należy zadbać o jego jakość, umiejętnie je przyprawić i tak skomponować potrawę, aby wydobyć jak najlepszy aromat. Idealnym ziołem, który łagodzi tłustą, intensywną naturę jagnięciny jest gorzkawy, a zarazem słodki rozmaryn.
Lubi: rozmaryn, bakłażany, brukiew, groszek, kapustę, morele, czosnek, anchois (wkładane do wnętrza mięsa), kmin rzymski.
Sos miętowy: jeśli szukasz połączenia, które „zagłuszy” smak mięsa, to idealnym składnikiem jest mięta. W zależności od kuchni, mięta występuje w połączeniu ze śmietaną i czosnkiem lub z octem i czosnkiem.
Sos jogurtowy: nadaje świeży i aromatyczny smak, idealnie podkreślając delikatność mięsa. Jogurt występuje w połączeniu ze śmietaną oraz z ziołami, np. kuminem, natką, solą i pieprzem.
Sos szafranowy: Jest to przyprawa wyjątkowa. Idealnie pasuje do słodkawych, mało wyrazistych produktów, ale także do produktów gorzkawo – słodkich. Sos wykonuje się na bazie masła, szalotki, śmietany i białego wina, przyprawionego czerwonym pieprzem, solą i cukrem.
Cielęcina
Cielęcina to wyjątkowe mięso, które charakteryzuje łagodny smak i delikatna struktura pozbawiona łykowatych włókien. Kolor mięsa wskazuje na wiek i na rodzaj paszy. Mięso młodszych zwierząt, karmionych głównie mlekiem, ma barwę jasną. Mięso starszych z kolei, żywiących się na pastwiskach, jest bardziej czerwone. Ze względu na delikatność, należy ostrożnie dozować ilość przypraw – szczypta soli czy pieprzu, oraz niewielka ilość ziół wystarczą, aby wydobyć odpowiedni smaku mięsa.
Lubi: czosnek, curry, majeranek, paprykę, cebulę, szałwię, rozmaryn, tymianek, bazylię, oregano, cebulę, pomidory, grzyby, musztardę, śmietanę, por.
Sos grzybowy: Ten delikatny i aromatyczny sos idealnie komponuje się z mięsami, które nie mają aż tak intensywnego smaku. Przyrządza się go z grzybów, masła, cebuli, papryki oraz śmietany.
Drób
To jedno z najbardziej popularnych mięs, jednak jego możliwości są często niewykorzystane. Delikatne mięso, którego poszczególne części mogą nie mieć wyraźnego smaku, może stać się bardzo aromatyczną potrawą. Pod warunkiem oczywiście, że wcześniej odpowiednio dobierzemy przyprawy oraz techniki obróbki.
Kurczak lubi: rozmaryn, cebulę, chili, pieprz kajeński, grzyby, kolendrę, limonki, orzechy włoskie, ocet, cynamon, goździki, paprykę, pasternak, pomidory, tymianek, kardamon.
Indyk lubi: szałwię, cebulę, majeranek, cynamon, kolendrę, czosnek, miód, curry, cytrynę, imbir, liść laurowy, jałowiec, pieprz kajeński, paprykę.
Królik lubi: cebulę, czosnek, słodką paprykę, pieprz, rozmaryn, szałwię, boczek, słoną szynkę, musztardę, cydr, szpinak, szparagi, sałatę.
Sos cytrynowy z tymiankiem: to znakomity, delikatny sos, który wzbogaci aromatyczność potrawy z drobiu. Przyrządza się go z cytryny, tymianku, oliwy, soli i pieprzu, czasem z odrobiną mąki.
Sos miodowo – musztardowy: Ta idealna fuzja smaku ostrego oraz słodkiego, pomoże wydobyć aromat i nadać daniu charakterystyczny smak. Przyrządza się go z majonezu, miodu, musztardy Dijon, octu jabłkowego, soli i pieprzu. Idealnie nadaje się do delikatnych, białych mięs.