![Autor: Mirosław Szajkowski](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Mirosław_Szajkowski.jpg)
![Ograniczać należy tylko biały cukier. Jeśli zastąpimy go brązowym lub trzcinowym, problem zniknie Ograniczać należy tylko biały cukier. Jeśli zastąpimy go brązowym lub trzcinowym, problem zniknie](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/jedzenie-do-szkoly/cukier-w-diecie-dzieci/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/white-sugar_270x270.png)
Ograniczać należy tylko biały cukier. Jeśli zastąpimy go brązowym lub trzcinowym, problem zniknie
NIE!
Cukier brązowy jest tak samo kaloryczny jak „klasyczny” biały cukier z buraków cukrowych. Tym bardziej, jeśli pod nazwą „cukier brązowy” kryje się nie tyle nierafinowany cukier trzcinowy, (który ma minimalnie więcej składników odżywczych), co rafinowany i zabarwiony na złoty kolor cukier z buraków.
![Miód zamiast cukru to zdrowa alternatywa Miód zamiast cukru to zdrowa alternatywa](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/jedzenie-do-szkoly/cukier-w-diecie-dzieci/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy/image.img.png/honey_270x270.png)
Miód zamiast cukru to zdrowa alternatywa
TAK / NIE
Z pewnością miód ma więcej składników odżywczych niż biały cukier, ale jest bardziej niż on kaloryczny. 1 łyżeczka miodu ma dwa razy więcej kalorii niż jedna łyżeczka cukru. Tak więc też miód powinien być ograniczany w diecie dzieci.
![Czym lepiej słodzić: stewia, ksylitol czy cukier Czym lepiej słodzić: stewia, ksylitol czy cukier](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/jedzenie-do-szkoly/cukier-w-diecie-dzieci/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_891046636/image.img.png/ksylitolstewia_270x270.png)
Czym lepiej słodzić: stewia, ksylitol czy cukier
Ksylitol, czyli cukier brzozowy, ma o połowę mniej kalorii niż cukier biały. Używając go, trzeba jednak uważać, bo w większych ilościach może przyśpieszać perystaltykę jelit, co może wywołać biegunkę. Korzystniej zdecydować się na stewię – ta pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej roślina jest bardzo słodka i ma zero (!) kalorii.