Ograniczać należy tylko biały cukier. Jeśli zastąpimy go brązowym lub trzcinowym, problem zniknie
NIE!
Cukier brązowy jest tak samo kaloryczny jak „klasyczny” biały cukier z buraków cukrowych. Tym bardziej, jeśli pod nazwą „cukier brązowy” kryje się nie tyle nierafinowany cukier trzcinowy, (który ma minimalnie więcej składników odżywczych), co rafinowany i zabarwiony na złoty kolor cukier z buraków.
Miód zamiast cukru to zdrowa alternatywa
TAK / NIE
Z pewnością miód ma więcej składników odżywczych niż biały cukier, ale jest bardziej niż on kaloryczny. 1 łyżeczka miodu ma dwa razy więcej kalorii niż jedna łyżeczka cukru. Tak więc też miód powinien być ograniczany w diecie dzieci.
Czym lepiej słodzić: stewia, ksylitol czy cukier
Ksylitol, czyli cukier brzozowy, ma o połowę mniej kalorii niż cukier biały. Używając go, trzeba jednak uważać, bo w większych ilościach może przyśpieszać perystaltykę jelit, co może wywołać biegunkę. Korzystniej zdecydować się na stewię – ta pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej roślina jest bardzo słodka i ma zero (!) kalorii.