Włóż sałatę do zimnej wody z cytryną
Po dostawie sałaty włóż jej liście na 10 minut do zimnej wody z lodem i cytryną. Następnie dobrze osusz. Dzięki temu sałata zachowa świeżość i ładny kolor.
Wymieszaj tuż przed podaniem
Nie mieszaj sałaty z sosem w swojej kuchni, tylko wymieszaj ją tuż przed rozpoczęciem imprezy.
Podaj sos osobno
Podaj sos osobno w sosjerce. To dobra opcja też dla tych, którym zależy na lekkim jedzeniu – mogą ograniczyć ilość tłuszczu.
Wybierz twarde odmiany sałaty lub alternatywy
Sałata radicchio i rzymska, jarmuż czy młoda kapusta nie tracą chrupiących właściwości tak szybko jak delikatna roszponka czy rukola.
Zmroź miskę
Podawaj sałatę w metalowej misce, która wcześniej znajdowała się w zamrażarce. Zimno utrzyma świeżość sałaty.
Podawaj małe porcje
Podaj małą porcję sałaty. Na zapleczu sukcesywnie mieszkaj składniki i dokładaj, gdy zabraknie.