![Autor: Przemysław Kaczmarek](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Przemysław_Kaczmarek.jpg)
Wpływ na rozwarstwianie się i tracenie konsystencji sosu ma nie tylko wykorzystana technika, ale też sposób podania oraz charakter wydarzenia, które obsługujemy.
![](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/gladki-sos-catering/_jcr_content/parsys/content/image.img.png/1571221681791.png)
- Rodzaj sosu i technika jego wykonania
- Sposób serwowania sosu
- Sposób podgrzewania GN-ów
- Czas trwania wydarzenia
- Miejsce wydarzenia – w pomieszczeniu czy na świeżym powietrzu
Biorąc pod uwagę te czynniki, jesteśmy w stanie stworzyć idealny sos na wydarzenia.
![](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/gladki-sos-catering/_jcr_content/parsys/content/image_1263039036.img.png/1571221669477.png)
![Zadbaj o konsystencję sosu. Zadbaj o konsystencję sosu.](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/gladki-sos-catering/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1550491673069.png)
Zadbaj o konsystencję sosu.
Nie może być ani za rzadki, ani zbyt gęsty.
![Nie korzystaj ze skrobi ziemniaczanej. Nie korzystaj ze skrobi ziemniaczanej.](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/gladki-sos-catering/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy/image.img.png/1550491695513.png)
Nie korzystaj ze skrobi ziemniaczanej.
Sosy nią zagęszczane w podgrzewaczach stają się zbyt rzadkie.
![Wygotuj sos na zasmażce. Wygotuj sos na zasmażce.](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/gladki-sos-catering/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_650243965/image.img.png/1550491711688.png)
Wygotuj sos na zasmażce.
Jeśli zagęszczasz sos zasmażką, gotuj go odpowiednio długo, aby nabrał pożądanej konsystencji.
![Ogranicz tłuszcz. Ogranicz tłuszcz.](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/gladki-sos-catering/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1837431695/image.img.png/1550491730049.png)
Ogranicz tłuszcz.
Zbyt duża ilość tłuszczu w sosie może powodować rozwarstwienie.
![Ogranicz śmietanę. Ogranicz śmietanę.](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/gladki-sos-catering/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1711787229/image.img.png/1550491746845.png)
Ogranicz śmietanę.
Dodanie śmietany może doprowadzić do zwarzenia się sosu. Używaj tylko wysokoprocentowej.
![Odpowiednio dobierz kolor sosu. Odpowiednio dobierz kolor sosu.](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/gladki-sos-catering/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_534662414/image.img.png/1550491765944.png)
Odpowiednio dobierz kolor sosu.
Jeśli mięso zbyt długo leży w podgrzewaczu, przechodzi kolorem sosu. W tej sytuacji często wymieniaj sos.
![Kontroluj konsystencję. Kontroluj konsystencję.](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/gladki-sos-catering/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_648173953/image.img.png/1550491784305.png)
Kontroluj konsystencję.
Podczas długich eventów sos może odparować, przez co będzie wyglądał nieapetycznie oraz może okazać się za słony. W razie potrzeby rozrzedź go.
![Stosuj mniejsze GN-y. Stosuj mniejsze GN-y.](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/gladki-sos-catering/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1018772680/image.img.png/1550491802444.png)
Stosuj mniejsze GN-y.
Zastąp nimi duże i często dolewaj sosy w trakcie trwania wydarzenia, jeśli masz dostęp do zaplecza tuż obok.
![Wyłóż GN-y silikonem. Wyłóż GN-y silikonem.](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/gladki-sos-catering/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1257398993/image.img.png/1550491830987.png)
Wyłóż GN-y silikonem.
Silikon na dole GN-u sprawi, że sos nie będzie ściekał i zachowa estetyczny wygląd.
![Przygotuj odrębne GN-y: Przygotuj odrębne GN-y:](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/gladki-sos-catering/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_508719566/image.img.png/1550491848047.png)
Przygotuj odrębne GN-y:
jeden do warzyw, kaszy czy ziemniaków, a drugi do mięsa i sosów.
![](/wiedza/gotowanie/menu-grupowe/gladki-sos-catering/_jcr_content/parsys/content/image_870045147.img.png/1571221660325.png)