Wpływ na rozwarstwianie się i tracenie konsystencji sosu ma nie tylko wykorzystana technika, ale też sposób podania oraz charakter wydarzenia, które obsługujemy.
- Rodzaj sosu i technika jego wykonania
- Sposób serwowania sosu
- Sposób podgrzewania GN-ów
- Czas trwania wydarzenia
- Miejsce wydarzenia – w pomieszczeniu czy na świeżym powietrzu
Biorąc pod uwagę te czynniki, jesteśmy w stanie stworzyć idealny sos na wydarzenia.
Zadbaj o konsystencję sosu.
Nie może być ani za rzadki, ani zbyt gęsty.
Nie korzystaj ze skrobi ziemniaczanej.
Sosy nią zagęszczane w podgrzewaczach stają się zbyt rzadkie.
Wygotuj sos na zasmażce.
Jeśli zagęszczasz sos zasmażką, gotuj go odpowiednio długo, aby nabrał pożądanej konsystencji.
Ogranicz tłuszcz.
Zbyt duża ilość tłuszczu w sosie może powodować rozwarstwienie.
Ogranicz śmietanę.
Dodanie śmietany może doprowadzić do zwarzenia się sosu. Używaj tylko wysokoprocentowej.
Odpowiednio dobierz kolor sosu.
Jeśli mięso zbyt długo leży w podgrzewaczu, przechodzi kolorem sosu. W tej sytuacji często wymieniaj sos.
Kontroluj konsystencję.
Podczas długich eventów sos może odparować, przez co będzie wyglądał nieapetycznie oraz może okazać się za słony. W razie potrzeby rozrzedź go.
Stosuj mniejsze GN-y.
Zastąp nimi duże i często dolewaj sosy w trakcie trwania wydarzenia, jeśli masz dostęp do zaplecza tuż obok.
Wyłóż GN-y silikonem.
Silikon na dole GN-u sprawi, że sos nie będzie ściekał i zachowa estetyczny wygląd.
Przygotuj odrębne GN-y:
jeden do warzyw, kaszy czy ziemniaków, a drugi do mięsa i sosów.